Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan.

Türkiye siyasi tarihine damga vurmuş, üç devrimci.

İdam edildikleri tarihte doğanlar, bugün 49 yaşında.

Darağacındaki son sözleri, “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” olan Türk sol’unun liderlerinin düşüncelerini bugünün sözde slogan devrimcilerinin anlamadığı ve özümseyemediği ise ortada.

Tıpkı, sol düşüncenin kanaat önderlerinden biri olan Selda Bağcan’dan konser sırasında “Devleti” eleştirmesini isteyerek solculuk yaptıkları zanneden ülkemizin sözde slogan devrimcileri gibi.

“Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” sloganı ile ölüme yürüyen gerçek devrimcilerin, Kurtuluş Savaşına, Devlet’e, Atatürk ve silah arkadaşlarına, Cumhuriyete ve bağımsızlık için besledikleri derin anlamları anlamadıkları veya anlayamadıklarından dolayı, Kıbrıs Türk solu sözde devrimci ve slogan devrimcisi olmaktan ileriye gidemiyor.

Yaşayış tarzlarından önce zihinlerindeki “burjuvazi”den kurtulma cesaretini de ortaya koyamıyor, sözde slogan devrimcileri.

Ezberler ve sloganların esareti ve gölgesinden kurtulamayan  hiçbir düşüncenin ise ülkesi ve insanına fayda sağlayamayacağı da ortada.

Sokak dili ile “ses var, görüntü yok” duruşundan kurtulamayan, Kıbrıs Türk solunun ise “devrimci düşünce” ile yakından uzaktan ilgisinin olmadığı aşikar.

Devrimciliğin ve sol düşüncenin, tarih, milli kimlik ve kültür ile Devlet ‘e karşı bir duruş olmadığı gerçeği ile de yüzleşmek zorunda, Kıbrıs Türk solu.

Milliyetçiliğin ise faşizm ile eşdeğer olmadığı gerçeğini de kabul etme erdemini göstermek zorunda, Kıbrıs Türk solu.

Ve Kıbrıs Türk solu, 1980 yılının sonrasına da geçme becerisini göstermek zorunda.

Devrimcilik ile tamamen zıt bir muhafazakarlık ile zihinlerdeki statüko, ezber ve sloganların esiri ve gölgesinde kalmaktan da kurtulmak zorunda, Kıbrıs Türk solu.

Ruhu ve karakteri “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” ülküsü olan Türk solunun mücadelesi ve ilkelerini tüm yönleri ile yeniden düşünmek ve tartışmak zorunda, Kıbrıs Türk solu.

Yasadışı sol örgütler ve partilerin Devleti ve toplum tarihini kabul etmeme ve ortadan kaldırma amaçları ile Türk solunun mücadelesini eşdeğer kabul etmek özü itibarı ile sol düşünceye laf ola bağlı olmak değil de nedir?

Kendi devletini kabul etmeyerek, tarihi ve kimliğini yok sayarak daha iyi bir gelecek kurulacağına inanmanın da ne devrimcilik ile ne de sol düşünce ile bir ilişkisi olmadığının da özeleştirisini yapmak zorunda, Kıbrıs Türk solu.

Kıbrıs Türk solu, Türk Kurtuluş Savaşının ve Kemalist Türk Devriminin emperyalizm karşısında inşa ettiği Devlet ve ilkelerinin ret edilmesi üzerine kurgulanan sol bir düşüncenin ise ne anlaşılabilir ne de savunulabilir bir yanı olduğunun da kabul etmek zorunda.

Ve en önemlisi ise, tarihi, milli kimlik ve kültürü ile barışık olan sol düşüncenin Kıbrıs’ta olası ve sürdürülebilir adil bir anlaşmanın önünde engel olmadığını içselleştirilmesi gerek, Kıbrıs Türk solunun.

Ve Kıbrıs Türk solu’nun, “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” diyerek ölüme giden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’dan öğreneceği çok şey var aslında.