Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ırkçı faşiat Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınadı.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yaptığı açıklama şöyle:

"Güney Kıbrıs'ta ırkçı, faşist Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınıyorum. 

Kıbrıs'ın eşit ortağı Kıbrıslı Türk'lere ve sembollerine tahammülü ve saygısı olmayan bu örgütün sık sık tekrarladığı yanlışlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Nefret söylemini aşarak nefret eylemine geçen ELAMın siyaseten beslendiği düşmanlığa hizmet ettiği açıktır. Kıbrıs'ın geçmişini acılarla dolduran böylesi nefret ve şiddet eylemlerinden hala ders çıkarılmaması endişe vericidir. Ada'mızın ihtiyacı gencecik insanların yürekleriyle zihinlerini nefretle doldurmak değildir. Nefret hem Kıbrıs hem de  insanlık için ağır bir yüktür. 

Doğru olan, nefret yükünü çoğaltmak değil, o yükten bir an önce kurtulmaktır. Akdoğan'daki ilkokuldan Türk bayrağını alıp kaçan Rum çocuğun ailesinin, çocuklarının yanlışını anlayıp pişman olduğunu belirterek Kıbrıs Türk Halkından özür dileyerek yapılan yanlışa karşı attıkları doğru adım, örnek alınması gereken bir davranıştı. ELAM faşistlerinin bu yanlış davranışına karşı doğru seslerin öncelikle Rum toplumundan çıkmasını beklediğimizi belirtmek isterim. Toplumların ortak değer ve sembollerine saygının esas olacağı bir Kıbrıs için, nefret söylemi ve nefret eylemlerine yer olmamalıdır. Bunun için ihtiyaç kötü örnekler değil, doğru ve iyi örneklerdir."

**** ,

Başbakan Ersin Tatar, hükümet olarak Rum Kesimi'ndeki eylemde KKTC bayrağı yakanların peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Tatar, şu ifadeleri kullandı:

"Rum öğrencilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da sınırlarımıza gönderilerek bizden intikam almak için slogan atmaları, Rum Temsilciler Meclisi’de milletvekili bulunan ELAM militanlarının KKTC bayrağını yakmaları nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzun yeni bir örneğidir. Hükümet olarak konunun üzerinde önemle duruyoruz. Ancak şu bilinsin ki, kimsenin mili değerlerine bir sözümüz yoktur ama Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve egemenliğinin simgesi bayrağımızın yakılması da kimsenin haddine düşmüş değildir. Hükümet olarak olayın peşini bırakmayacağız."

*** 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Tweberrüken Uluçay, Rum Kesimi'ndeki bir eylemde KKTC bayrağının  yakılmasını kınadı.

Uluçay yaptığı açıkmada şu ifadeleri kullandı:

"KKTC'nin kuruluşunu protesto etmek bahanesiyle Güney Kıbrıs'ta kendini bilmez kişiler tarafından KKTC bayrağının yakılması hadisesini şiddetle kınıyorum.Bu tip tavırlar hiç bir şekilde Kıbrıs Türk halkının ve Kıbrıs Rum halkının yakınlaşmasına yarar getirmemektedir.Her şeye rağmen Kıbrıs Türk halkı bu anlayışla ve bu bağnazlıkla mücadele etmeye devam edecektir.Haklılığımız bundan kaynaklanmaktadır."

*** 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Rum Kesimi'nde dün gerçekleşen ELAM eyleminde KKTC bayrağının yakılması konusunda başta BM olmak üzere uluslararası kuruluş ve devletlerin duyarsız kalma hakkı olmadığını söyledi.

Anamuhalefet lideri Erhürman, sosyal medyadan açıklamada bulundu.

"ELAM bu kez de KKTC bayrağını yakarak iki halk arasında güvensizliği besleme çabalarına bir yenisini ekledi" diyen Erhürman, "Başta BM olmak üzere güven tesisi konusunda hassasiyet belirten uluslararası kuruluş ve devletlerin barış çabalarını olumsuz etkileyen bu davranışlar karşısında duyarsız kalma hakkı yok. Bu konudaki duyarlılığın Sayın Anastasiadise aktarılması ve somut adım istenmesi gerekiyor." dedi.

Erhürman, kendilerinin de yarından itibaren, ilgili kuruluşlarla, büyükelçilerle ve siyasi partilerle görüşmelerinde bu konuyu gündem yapacaklarını bildirdi. 

*** 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağının yakılmasıyla ilgili bir açıklama da Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’dan geldi.

Taçoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağının gönderden asla inmeyeceğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Güney Kıbrıs’ta aşırı sağcı ELAM örgütü ile sol kanatta yer alan siyasi parti AKEL’in KKTC’nin kuruluşunu protesto etmek amacıyla yaptıkları gösterilerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını yakmalarına tepki gösterdi.

Bakan Taçoy, “Kıbrıs’ta halkların değerlerine saygısızlık yaparak, bir amaç elde edeceğini umanlar, unutmasın ki Kıbrıs Türk halkı buna asla geçit vermeyecektir. Bayrağımız gönderden inmeyecektir” dedi.