Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, süt fiyatları, süt paralarının ödenmesi, doğrudan gelir desteği ve hayvan alımlarıyla ilgili sorunların çözülmesi için hükümete Eylül ayı sonuna kadar süre verdi.

 

Birlik üyelerinden oluşan bir grup bugün Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı binası önüne siyah çelenk ve hükümete güvenilmeyeceğini mesajını vermek için patlak bir lastik bıraktı. Birlik üyelerini bakanlık önünde Tarım ve Doğal Kaynaklar Müsteşarı Emirali Deveci karşıladı.

 

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları eylemde yaptığı konuşmada, “Ay sonuna kadar süre veriyoruz. Ay sonuna kadar bu sorunlara çözüm bulunmazsa. Bu iş bir defa olur, bir defa iyi niyet olur, bir defa eylem terk edilir” dedi.

 

SÜT FİYATLARI

 

Mustafa Naimoğluları, 13 Ağustos’ta Başbakanlık önünde hayvan yetiştiricilerinin gerçekleştirdiği eylemin sonlandırılması için Başbakan İrsen Küçük’le mutabakata varıldığını, ancak aradan geçen zamanda verilen sözlerin tutulmadığını iddia etti.

 

Naimoğluları, Başbakan ile çiğ süt fiyatının litrede 9 kuruş arttırılması üzerinde anlaşmaya varmalarına rağmen Bakanlar Kurulu’ndan geçen kararda Soğuk Süt Zinciri dahilindeki üreticilerden alınacak süte 9 kuruş, soğuk süt zinciri dışında kalan üreticilerden alınacak süte ise 6 kuruş artış verilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

 

Hükümetin soğuk süt zincirine dahil olmayan üreticilerin de bu siteme dahil olmasını teşvik etmek için böyle bir karar aldığını kaydeden Naimoğulları, ancak yaklaşımın yanlış olduğunu, sistemin dışında kalan üreticileri siteme dahil etmek için çiğ sütün litresine 12 kuruş vermesi gerektiğini savundu.

 

Başbakan ile yapılan anlaşmada hem soğuk süt zinciri sitemine sahip olan üreticiden hem olmayanından alınacak süte 9 kuruş artış yapılması üzerinde anlaştıklarını aktardı.

 

YEM GİRDİLERİ YÜZDE 30-40 ARTTI

 

Üreticilerin hayvan yemine zam getirilmemesi yönünde de talebi olduğunu hatırlatan Naimoğulları, geçen zaman zarfında yem girdilerinin yüzde 30-40 mazota ise son 15 günde litre başına 16 kuruş zam geldiğini belirtti.

 

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ

 

Naimoğulları, Başbakan’ın 15 Eylül’den önce küçük baş hayvancının 4.2 milyon tutarındaki Doğrudan Gelir Desteği’nin ödeneceği sözü vermesine rağmen ödenmediğini, ardından Tarım Bakanı Amcaoğlu’nun bugün ödeneceği, Maliye Bakanının ise 18 Ekim’de ödeneceği sözü verdiğini söyledi.

 

Naimoğulları: “Doğru konuşacaklar, Maliye Bakanı başka, Tarım bakanı başka söylemeyecek” dedi.

 

HAYVAN ALIM SÖZÜ

 

Başbakan’ın 13 Ağustos’ta  üreticinin elinde kalan üç bin küçük baş hayvan için çalışma başlatacağı sözü de verdiğini anımsatan Naimoğulları, “40 gündür bir tek hayvan bile alınmadı” dedi.

 

SÜT ALACAKLARI

 

Naimoğulları, süt ürünleri üreticilerinin Süt Endüstrisi Kurumu’ndan aldığı sütün bedelini ödenmesi için 15 gün daha süre talep ettiğini ancak hayvancının ancak 3-4 gün süreye razı olabileceğini ifade eden Naimoğulları, üreticinin bugün Süt Endüstrisi Kurumu’ndan bir liste alması gerekirken üç liste alacağı bulunduğunu da belirtti.

 

SÜT PARALARI KREDİ VERİLDİ

 

Naimoğluları, hayvancının Süt Endüstrisi Kurumundan alacağı olan 15 günlük süt parasını, 5 milyon lirasını imalatçıya kredi olarak da verildiği ileri sürerek, “Hayvancı ve imalatçıyı karşı karşıya getirdiler. Hayvancı can çekişmekte siz hayvancının parasını kredi olarak başkasına vereceksiniz” dedi. Naimoğulları, bu konuyu Sayıştay’a şikayet ettiklerini de açıkladı.

 

Naimoğulları, “Üreticinin ödeneceği de yoktur... Hükümet kurultay derdine düştü üretici yok oldu hayvancı yok oluyor” dedi.

 

YETKİLERİ DEVRETSİNLER

 

Naimoğulları, üreticinin sesine kulak verilmeyecekse, Tarım Bakanlığının yetkilerini birliğe devretmesini talep ederek, “Hayvancıyı da, çiftçiyi da yönetmeye talibiz” dedi..