Sınır kapılarında, Rum polisindeki personel eksikliğinden meydana gelen yetersiz kontrollerin, çocuk kaçırma olaylarına kolaylık sağladığı iddia edildi.

Bunun, özellikle çocuğu kaçıran kişinin, iki ebeveynden biri olması durumunda kaçıran kişiye kolaylık sağladığını yazan Fileleftheros, geçmişte bu gibi durumlara bozulan karma evlilikler sonucu rastlandığını kaydetti.

Bozulan karma evlilikler sonucunda, kadın veya erkek yabancı eşin, çocuklarını kaçırdığı ve KKTC üzerinden ülkelerine gittiği durumlara rastlandığını iddia eden gazete, devamla, kısaca Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Lukas Luka’nın bir milletvekilinin sorusu üzerine Meclis’e sunduğu mektuba yer verdi.

Mektupta şöyle denildi:

“Araçların ve insanların tümünün, sınır kapılarından geçişi sırasında kontrol edilmesi imkânsız değil ama gerçekten zordur. Bunun gerçekleşmesi için, gerek polis personeli, gerek de Nüfus Kayıt ve Göç Dairesi personelinin güçlendirilmesi/artırılması gerekmektedir ki bu da bugünkü koşullarla mümkün değildir.

Tüm bunlardan bağımsız olarak, bu gibi durumlarla ilgili bilgiler ve mahkeme kararları ortaya çıktıkça, sınır kapılarındaki personele, isimleri ‘Stop List’te bulunan kişilerin KKTC’ye girişleri ve Ercan havalimanı üzerinden yurt dışına çıkışlarının önlenmesi için, içerisinde küçük çocuk bulunan araçların daha dikkatli şekilde kontrol edilmesi için hemen direktifler veriliyor.”