ELEŞTİRDİ: Meclis Başkanı Sibel Siber, geçiş hükümeti döneminde yaşama geçirilen birçok iş yanında,
kararı alınan ama zaman darlığı nedeniyle uygulamaya koyamadıkları konularda, mevcut hükümeti
eleştirdi

HALK ADINA SORDU:
Sibel Siber, kararı alınan, kaynağı yaratılan ama ileri götürülemeyen işlerle ilgili
yazılı olarak ilgili bakanlara ulaştı, hükümeti sorguladı:

- Ulaştırma Bakanı’na: Askerden izin alındı, kaynağı bulundu… Lefkoşa-Akıncılar yolu ne oldu?

- Çevre ve Orman Bakanı’na: Türkiye yazışmalar yapıldı, evet yanıtı alınmıştı. Yangın helikopteri ne
oldu?

- Çevre Bakanı’na: Teknecik’te daha kaliteli yakıt kullanılacaktı. Ayrıca filtre sorunu çözülecekti.
Teknecik Santrali’nin filtresi ne oldu?

VEKİL TRANSFERİ: Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa Değişikliği konularındaki uzlaşının ardından, gündemde Siyasi Partiler ile Seçim ve Halkoylaması Yasaları var. Siber, “Özellikle vekil transferi halkımız tarafından benimsenmiyor. Bu alanda çağdaş yasalara ihtiyaç var” dedi


REÇETE YERİNE DENETİM:
Başbakan olduğu dönemde, “zirai ilaçların reçeteye bağlanmasını” kararlaştırdıklarını anımsatan Siber, yeni hükümetin bu konuda, “reçete ile değil, denetim ile konuyu çözme” yolunu benimsediğini belirtti. Siber, “Bu hayati bir konu. Umarım sonuç alınır” diye konuştu.

Meclis Başkanı Sibel Siber, geçiş hükümeti döneminde yaşama geçirilen birçok iş yanında, kararı alınan ama zaman darlığı nedeniyle uygulamaya koyamadıkları konularda, mevcut hükümeti eleştirdi.

Geçiş hükümetinin Başbakanı, Meclis Başkanı Sibel Siber, görevde oldukları kısa sürede aldıkları bazı kararların hayata geçmediğini söyleyerek, hükümete mektup yazdığını ve halk adına bu kararların neden hayata geçmediğini sorduğunu açıkladı.

Siber, geçici hükümet döneminde yarım kalan işlerin halk adına takipçisi olduklarının altını çizdi.
Geçici hükümetin Başbakanı Sibel Siber, görevde bulundukları sürede alınan bazı kararların halk adına takipçisi olduklarını ifade ederek, bunların hayata geçmesi konusunda hükümete yazılar yazdığını söyledi.

Yol izni tamam ama…
Lefkoşa-Akıncılar yolu için gerekli izinlerin alındığını ve finansman için kaynak yaratılmış olmasına rağmen bunun şimdiki hükümet tarafından hayata geçmediğini kaydeden Siber, bu konuda Ulaştırma Bakanı’na yazı yazarak proje hakkında bilgi talep ettiklerini ifade etti. Siber, kendi hükümetleri döneminde yaz aylarında yaşanan yangın felaketlerini önlemek adına bir
yangın helikopteri kiralanması konusunda karar aldıklarını hatırlattı. Yangın helikopteri konusunda alından bu kararın hayata geçmemesi nedeniyle Çevre ve Orman Bakanı’ndan yanıt talep ettiğini karar aldıklarını da söyleyen Siber, bu konunun da takipçisi olarak ilgili makamlardan yanıt beklediklerini ifade etti.

Soru: Anayasa değişikliği konusunda yaşanan uzlaşıyı nasıl yorumluyorsunuz? İç politikadaki bu uzlaşı devam eder mi?
Siber: Meclis İç Tüzüğü, Siyasi Partiler, Seçim ve Halkoylaması Yasası ve Anayasa değişikliğinin gerektiğini yılladır duyuyorduk. Seçim dönemlerinde duyuyorduk, sonrasında gerçekleşmiyordu.

Algının gene öyle olduğu biliniyordu. Meclis ilk önce, Siyasi Partiler ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı ele almıştı, orada pek uzlaşıya varılamadı.

Benim önerimle bir çalışma yaparak Meclis İç Tüzüğü’nü öne alma kararı aldık. Zaman çok önemlidir. En kolay geçebileceğine inandığımız bu olmuştu. Burada başarı sağlanırsa da bunun herkese olumlu yönde etki edeceğini söyledik. Her ne kadar bir konsensüs ile olmasa da Meclis İç tüzüğü geçti.

Bu da 1985’ten sonraki ilk değişiklik oldu. Ardından Anayasa çalışmaları başladı. Konsensüs ile olması için anlaşılan maddelerin geçmesi yönünde bir çalışma yapıldı. Anayasa’da yapılacak değişiklikler tüm toplumu ilgilendiriyor. Bu konsensüsün benim dönemimde sağlanmasından gurur duyuyorum.

Soru: Anayasa değişikliği konusunda halkın yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

Siber: Çalışmalar sırasında ilk defa yine bizim dönemimizde hayata geçen internet sitesi aracılığıyla bilgilendirme yapıldı. Ve interaktif olarak yapılan çalışmalarda kişi veya kuruluşların görüşleri alındı. Ama her birey ne kadar haberdar diye sorduğunuz sanırım zaman çok fazla değil. Şu anda bize düşen görev bu maddeleri halkın bilgisine sunmaktır.

Soru: Cumhurbaşkanı ilk açıklamalarında eleştirilerde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı’nın bu konuda nasıl bir tavrı olacak sizce?

Siber: 48 oy ile geçti. Diğer iki kişi izinliydi. Olumsuz bir tavır beklediğimi de söyleyemem. Yeni değişimler gündemde

Soru: Bundan sonra Meclis’in gündeminde neler olacak?

Siber: Bu komiteyi ele alırsak, gündemine tekrar Siyasi Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası gelmesi gerekiyor.

İnşallah burada da bu uzlaşı sağlanır. Halkımızı partiler arasındaki milletvekili transferi rahatsız ediyor.
Bu konunun engellenmesi gerekiyor, bu konuda da partiler arasında konsensüs var.

Sosyal projelere özel ilgi
Soru: Meclis Başkanı olarak sosyal sorumluluk bilinci ile de hareket ederek bazı projeleri de
hayata geçiriyorsunuz. Bunlar nelerdir? Neler hedefliyorsunuz?

Siber: Meclis ile ilgili algı hep halktan kopuk olduğu yönündeydi. Meclis Halkındır diyerek halkımızın bizleri ziyaret etmesini istedik. Meclis’in internet sitesini aktif hale getirdik. Sosyal medyada sayfa açarak günlük aktivitelerimiz hakkında bilgiler paylaştık.

Elimizde 1920’lerden kalan gazeteler vardı, bunları Milli Arşivdekilerle bir araya getirerek ortak bir çalışma yapıyoruz. Bu gazeteleri internet sitemizde gazete arşivi olarak aktarıyoruz.

Çevre ile ilgileniyoruz. Lefkoşa’nın şehir merkezinin düzenlenmesi için bir proje hazırlıyoruz. Kaynağı da bulduk. Meclis Ormanı için de çalışmalarımız var.

Geçici hükümet dönemi ve bugün

Soru: Geçici hükümetin ortaya koyduğu çalışmalar ile bugüne kadar ortaya konulan hükümet çalışmalarının farkı neydi?

Siber: Ben Başbakanken, halk adına o görevi yaptım. Halkın adına kararlar aldım. Bunu bilmesi gereken halktır. Sürekli halkı bilgilendirdim. Ne yapıldığı konusunda hep bilgi verdim. Halka olan paylaşım güven duygusunu besler.

Eğer kapalı kapılar ardında çalışırsam çok iyi şeyler yapsam bile bu halkta bir süre sonra rahatsızlık yaratır. Sorgulamalar oluşur. Neler yaptığımızı sürekli halkla paylaştık.
Meclis’e de şu anda yapılanlarla ilgili sürekli bilgilendirmeler yapıyoruz.
Soru: Şu anda hükümetin halka kapalı olduğunu mu düşünüyorsunuz

Siber: Hayır. Bu hükümete bir eleştiri değil. Ama bizim başarımızı sorguladığınızda takdir edilen yanı buydu. Şeffaflık diyoruz ya, halkı sürekli bilgilendirme son derece önemlidir. Halk bunu hissetmeli ki güven duysun.

Başbakan olduğumda hep ‘sizler beni görevlendirdiniz, biz sizler adına görev yapıyoruz’ dedim. Neler yaptığımızı sürekli paylaştık. Eleştirilere de açık olduk. Meclis Başkanı olarak da benim şu anda neler yapılıyorsa halkımı sürekli bilgilendirmek durumunda hissediyorum. Bu halkımızın hakkıdır.

Haziran sonu Meclis’in tüm çalışmalarını anlatacağımızı bir basın toplantısı düzenleyeceğiz ve halka hesabını vereceğiz. Kurumların bunu yapması halka olan güveni tazeleyecektir.

Soru: Geçici hükümet döneminde yapmak isteyip de yapamadığınız, yarım kalan neler oldu?

Siber: Lefkoşa-Akıncılar yolu sözünü vermiştim. Haspolat’tan giden bir yol için askeri makamlarla uzlaştık.

Lefkoşa-Akıncılar yolunu büyük ölçüde kısaltacak yolla ilgili çalışmalarımızı tamamladık.

Finansmanını da bulduk, ancak yarım kaldı. Şimdiki hükümete kaldı. Hükümete bu konu ile ilgili halk adına yazı yazarak sordum. Meclis Başkanı olarak halk bana ne oldu diye soruyor. Söz vermiştiniz ne oldu deniliyor. Bu konuda halkım adına yazı yazarak hükümete Ulaştırma Bakanı’na sordum.

Sözlü olarak yanıt geldi, yazılı yanıt gelmedi, projenin çalışmasının devam ettiği, projenin yürürlükte olduğu ve uygulamaya geçeceği söylendi. Net bir tarih almış değilim. Net bir tarih alırsam bunu da halkımızla paylaşacağım.

“Filtre çalışması yarım kaldı”

İkinci sorulan soru ise santralardaki filtre konusuydu. Özellikle Teknecik Elektrik Santrali’nin yarattığı kirlilik biliniyordu ve bu tespit edilmişti. Bu konuda filtreyi değiştirmek mi yoksa yakıtı değiştirmek mi konusunda bir çalışma yapılmıştı.

Bunun sonucunda aldığımız bilirkişi raporlarında yüzde 3 kükürt ihtiva eden bu yakıtı kullanırsak, filtreyi değişsek bile filtrenin kısa zaman sonra yeniden tıkanacağını ve büyük masraflar çıkaracağı söylenmişti.

Bunu değişmek yerine yakıtı yüzde 1’lik kükürt ihtiva eden bir yakıta çevrilmesi önerisini Bakanları Kurulunda onaylamıştık. Bu yüzde 1’lik yakıt daha fazla külfet getirileceği düşünülerek bu konu geri plana atıldı.

Biz yine halk adına bu konunun neden hayata geçmediğini soruyoruz. Elektrik Kurumu’ndan bize bir yanıt geldi. Bu konuda da bekliyoruz. Bu da yarım kalan bir kararımız oldu.


Üçüncüsü yangın helikopteriydi. Bizim hükümetimiz döneminde yangın felaketi yaşadık, ormanlarımız yandı. O dönem yaptığımız çalışmalar neticesinde bize yangın helikopteri almak yerine kiralama yönteminin daha ekonomik ve rantabl olacağı söylendi.

“Helikopter burada konuşlanacaktı”


Türkiye Orman Bakanlığı da kiralıyor ve her yıl ihaleye çıkıyorlar. Sözlü olarak Türkiye Orman Bakanlığından bu konuda bilgi istemiştim. Bizim de böyle bir talebimiz olacağını iletmiştim. Yazılı olarak da bu talebimizi ilk defa iletmiş olduk. Bütçe olanaklarımız da çok kısıtlıydı, Türkiye tarafından kiralanan bu helikopterlerden birinin yaz aylarında ülkemizde konuşlanmasını talep etmiştik.

Hükümet değiştikten sonra yine halkın soruları ve denetim görevi nedeniyle Çevre ve Orman Bakanına bunun ne olduğunu sorduk, yanıt bekliyoruz. Bakan bana sözlü olarak bütçenin elverişsizliğinden söz etti, ama resmi bir yanıt henüz gelmedi.

Bunun dışında ilk defa bizim hükümetimiz döneminde bir Kriz Komitesi oluşturulmuştu. Onu da takip ediyoruz. Let’s Do It kampanyasında da komitenin çalışmalarını izledim, bundan da onur ve gurur duydum.

Felaketlerle karşılaştığımızda bir kriz masamızın olmadığını görmüştük ve hemen bunu oluşturmuştuk.

“Ve gıda güvenliği”
Bizim üzerinde en çok durduğumuz konulardan biri de gıda güvenliğiydi. Gıda güvenliği konusundaki yasa Meclis’e geldi. Hükümetimiz döneminde bir gıda komitesi kurmuştuk. Zirai ilaçların yeşil reçeteye bağlanması ve bu reçeteler ile satılması görüşümüz vardı. Fakat şimdiki hükümet bu konuyu farklı bir yolla çözüyor ve reçetesiz çözeceklerini söylüyorlar. Müdür ile konuştum ve bu konuda çok güvence vererek, reçeteye gerek kalmadan sıkı denetimler yaparak çalıştıklarını söyledi. Saygı duyuyorum yeter ki netice olumlu olsun.


Yarım kalan işler tamamlanacaktı
Soru: Başbakan olarak görev yapmaya devam etmiş olsaydınız öncelikleriniz ne olacaktı?
Siber: Bu yarım kalan işleri tamamlayacaktım. Çünkü halka söz vermiştim. Çevre konusunda çok hassas biriyim. Çevre konusunda daha etkin çalışmak gerekiyor. Bu konuda kararlar alacaktık.

Tutanaklar elimizde
Soru: Cumhurbaşkanı’nın müzakere tutanaklarını Meclis’e iletmesinde yaşanan sıkıntı milletvekillerinin eleştirisine neden olmuştu. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı ile Meclis Başkanlığı arasında görüşme tutanaklarının paylaşımı konusunda bir sıkıntı yaşanıyor mu?
Siber: İlk başta bir sıkıntı yaşanmıştı. Müzakereler başladıktan sonra bir gecikme yaşanmıştı. Özellikle müzakereciler arasında olan görüşme tutanaklarında bir gecikme yaşandı. Vekillerden bu konuda şikayetler geldi.

Ardından Cumhurbaşkanı ile konuşarak bu konuda teknik bir sıkıntıdan dolayı bunun yaşandığını öğrendim. Kısa bir süre sonra da tutanaklar geldi. Şimdi düzenli olarak tutanaklar gecikmeden elimize ulaşıyor.


Havadis