MECLİS BAŞKANI SİBER ENGELLİLER FEDERASYONU’NDAN BİR HEYETİ KABUL ETTİ

SİBER: “‘MECLİS ENGEL DEĞİL’ PROJESİYLE İLGİLİ İHALE DÜN SONUÇLANDI… MECLİS ENGELLİLERE UYGUN HALE GETİRİLECEK”

“MAALESEF ENGELLİLER GÜNÜNDE ‘ALNIMIZ AÇIK DEĞİL, GURURLU VE ONURLU’ DEĞİLİZ”

YÜCETÜRK: “HER ÖNÜNE GELEN DERNEK KURUYOR. ENGELLİLER ÜZERİNDEN RANT SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR”

“KADÜK OLAN ÖZEL EĞİTİM VE DERNEKLER YASA TASARILARI KONUSUNDA DESTEK İSTİYORUZ”

 Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis binasının engelli bireylere uygun hale getirilmesi için hazırlanan “Meclis Engel Değil” projesiyle ilgili ihalenin dün sonuçlandığını açıklayarak, “Meclis engellilere uygun hale getirilecek” dedi.

Birçok konudaki gecikmenin finansman sıkıntısından değil bürokratik engelden kaynaklandığını söyleyen Siber, “Kurumsallaşmayı tam olarak başaramadığımız için birçok projede gecikme yaşanıyor ve tahmin edilenin aksine projeler finansmanda ciddi sıkıntı çekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti projelere büyük destek veriyor” dedi.

Siber, Meclis Engel Değil Projesi’nin de bu projelerden biri olduğunu kaydetti.

Projede İhale Tüzüğü’ndeki değişiklik nedeniyle sıkıntı yaşandığını anlatan Siber, KKTC’de bir İhale Yasası’na ihtiyaç olduğunu vurguladı; bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından konunun Ekonomi, Maliye ve Plan Komitesi’nin gündemine geleceğini belirtti.

Siber, 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü kapsamında Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan bir heyeti kabul etti.

Konuşmasında engelliler konusundaki çalışmaların yeterli olmadığını vurgulayan Siber,“Maalesef Engelliler gününde alnımız açık değil, gururlu ve onurlu değiliz” dedi.

“3 ARALIK FARKINDALIK GÜNÜ”

“Bu durum motivasyonumuzu kırmayacak, bilakis çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuşan Siber, 3 Aralık’ın kutlamadan ziyade farkındalık yaratma, sorunları dile getirme ve çözüm önerisi sunma günü olduğunu kaydetti.

Yasal boşluğun olduğu yerlerde kaosun olduğunu da kaydeden Siber, Engelliler Federasyonu’nun da talepleri arasında bulunan “Dernekler Yasa Tasarısı” üzerindeki çalışmanın komitede sürdüğünü söyledi.

Engelsiz yaşam Evi konusunda İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un açıklamalarını takip ettiğini de söyleyen Siber, konuşmasının sonunda mutlu ve pozitif olunması gerektiğine vurgu yaptı.

YÜCETÜRK: “AMAÇ ENGELLİLERİN SOYSAL VE EKONOMİK SORUNLARI ÇÖZMEK”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, kabuldeki konuşmasında federasyon çatısı altında 5 dernek olduğunu kaydederek, “Amaç engellilerin soysal ve ekonomik sorunları çözmek, eğitim ve istihdamın yanı sıra nakdi yardımlarını ve tedavilerini sağlamak” dedi.

KKTC’de engelsiz yaşam evi kurulmasının en büyük hedeflerinden biri olduğunu belirten Yücetürk, hükümetlerin ve bakanların sık sık değişmesini eleştirdi, kadük olan Özel Eğitim ve Dernekler yasa tasarılarına işaret etti.

Bu tasarılarla ilgili çalışma olduğunu ancak tasarıların güncellenmesi gerektiğini söyleyen Derviş Yücetürk, bu konuda Siber’den destek talep etti.

“Her önüne gelen dernek kuruyor. Engelliler üzerinden rant sağlamaya çalışıyor” diyen Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, bu derneklerin para toplamak için kapı kapı dolaştığını söyledi.

“ENGELLER NEDİR?”

Birleşmiş Milletlerin “Engelli Hakları Bildirgesi”nin KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğini söyleyen Yücetürk, bununla ilgili tüzük hazırlanmamasını eleştirdi, “Engel nedir?” diye sordu.

Bu bildirgenin engellilerin yol haritası olacağını belirten Yücetürk, kabuldeki konuşmasında istihdam konusuna da değindi.

“8 YILDIR İSTİHDAM YAPILMADI”

8 senedir kamuya engelli istihdamı yapılmadığını belirten Derviş Yücetürk, özel sektöre istihdam edilen engellilerin durumdan pek memnun olmadığını söyledi; özel sektörün çalışma koşullarına işaret etti.

Engellilerin zaten nakdi yardım aldığını kaydeden Yücetürk, “Bu insanlara az bir ödenek daha verilerek devlete alınabilir” şeklinde konuştu.

Bu arada, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, kabulde Meclis Başkanı Siber’e engellilerle ilgili 11 maddelik istem paketi takdim etti.

İstem paketinin 50 kopyası da milletvekillerine iletilmek üzere Sibel Siber’e verildi.

Kabulde engellilerle ilgili istihdam üye listesi de Meclis Başkanı Siber’e sunuldu.

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği adına konuşan Refia Arı ise, “Engellilere bu denli sahip çıkan bir Meclis Başkanı olmadığını” kaydetti, memnuniyetlerini dile getirdi.