Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, BRT’ye verdiği röportajda halkın Meclis’i denetlemesinin milletvekillerinin ise kendi kendilerini kontrol ederekMeclis’in itibarına gölge düşürmemesinin önemini de vurguladı.
Siber, Meclis’te önemli sorunlardan biri olan nisap sağlamaya katkı koymanın her milletvekilinin görevi olduğunu anımsattı.  Meclis Başkanı Siber, “Biz 50 milletvekilliyiz ve nisabımız 26’dır. Aslında dünyada küçük sayıda olan meclislerde az sayıda milletvekillerinde bu oran aranmaz. 10 milletvekiliyle veya daha küçük sayı aranır.  Anayasa değişiklikleri tartışılırken bu konuda benim de önerim olmuştu. Daha az sayıda milletvekilli ile Meclis toplanabilsin.Meclis’in toplanması bir sorumluluktur. O konuda bir sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum.” dedi.


Siber açıklamasında, “bugünlerde de tartışılıyor Meclis başkanlığı ve hükümet değişimi arasında bir ilişki var mı? Yoktur. Anayasa yasamanın bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığını korumak için yani iktidarın altına sokmamak için Anayasa yazmıştır. Meclis Başkanlığı ile Meclis Başkan Yardımcılığı yani hükümetler değiştikçe Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı değişmez. Anayasal kuraldır” ifadelerini kullandı.

Siber yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığının önemine dikkat çekti, meclis başkanlığı konusunun hükümet pazarlıkları içinde yer almasının sakıncasına vurgu yaptı. Siber, “bir Meclis Başkanı eğer hükümet pazarlıklarında yer alırsa o zaman Meclis Başkanının idare ettiği o Meclis denetleyemez hükümeti. Denetim görevini sağlıklı yapamaz. Çünkü Başbakanın iki dudağı arasındaysa oradaki konumu o zaman kuvvetler ayrılığı yok demektir. Yani çoğu zaman karıştırılıyor iktidarla aynıdır Meclis Başkanı diye ama değil. Sanki Meclis Başkanlığının da hükümetin oluşumundadır gibi yer alırsa iyi olmaz. Yasama, Yürütme ve Yargıyı bağımsız ve ayrı tutmamız denetim, demokrasi açısından çok önemlidir” dedi.


Siber CTP-UBP hükümeti döneminde önemli yasaların meclisten geçtiğini de anımsatarak yeni hükümetten de bu yönde beklentileri olduğunu ifade etti. Siber, “Bu dönemde her türlü olumsuz yansımaya karşı yasamaya baktığımızda çok önemli yasalar geçti.20 tane esas yasa geçti..Örneğin: Gıda Güvenliği, İyi İdare Yasası, Bilgi Edinme Yasası, Kamu İhale Yasası, Siyasi Partiler Yasası, Askerliği kolaylaştırıcı yasalar. Şimdi kurulacak olan hükümetten de halkımızın beklediği hükümet icraatları yanında yasaların özellikle Meclis’teki yasaların gönderilmesidir. Şimdi yeni hükümeti biz mevcut yasaların hangisini kabul edip kabul etmediğini görüşülmesini istediği istemediği yasaları soracağız.Halkın beklediği yasaların özellikle Kamu Reformu yasasının yine gündemde olacağına inanıyorum. AB uyum yasalarının tekrar onaylanacağına inanıyorum. İnşallah yasama olarak iyi çalışacağını umduğum bir yasama dönemi ile bitiririz diye düşünürüm.” diye konuştu.


Meclis Başkanı Sibel Siber röportajında komitelerin verimli çalışmasının önemi ve bu bağlamda milletvekillerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Siber ayrıca “Aynı milletvekilleri birçok komitede yer aldığı için ve komite sayımız da fazla olduğu için maalesef çakışıyor. Gidiyor bir milletvekilli bir komiteye katılıp nisabı sağlıyor, koşarak gidiyor diğer komiteye nisabını sağlıyor. Bu verimimizi düşüren noktadır. Hep derdik ya 50 milletvekilli çok fazla. Ama komiteye geldiğimiz zaman her komitede 5 milletvekilli var. Yaklaşık 10’dan fazla komite sayımız var. Buna rağmen komiteler aksatmadan toplanıp, çalışıyor. Özellikle komitelerin verimliliğinin düşmemesi konusunda dikkate alacaklarını düşünüyorum. Milletvekilli sayılarına baktığımızda bir kaç milletvekilli çok ağır yük altına girecek aksi halde bu da verimi düşürür” dedi.