Şeyh Nazım Kıbrısi'nin ölmesi Ada'da ve müridlerinin olduğu ülkelerde büyük şok etkisi yarattı. İngiliz vatandaşı olan Kıbrısi'nin dünyanın dört bir yanında müridi bulunuyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Kıbrısi'nin sağlık durumu ile yakından ilgilenmişti.


Yerine oğlu geçecek

Asıl adı Muhammed Nazım Adil El Kıbrısi El Hakkani olan Kıbrısi, 1922 yılında Güney Kıbrıs'ta Larnaka'da doğdu. İstanbul Üniversitesi'nde Kimya okuyan Kıbrısi, eğitimi sırasında Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı. Burada Nakşibendi konusunda kendisini yetiştiren Kıbrısi, Şam'a gitti ve Şeyh ABDullah Dağıstani'ye bağlandı. 1973 yılında ise Şeyh'in vefatı ile onun yerine geçti. Rahatsızlıkları başladığı 2011 yılında ise, oğlu Mehmet Adil'in, "kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini" ilan eden Kıbrısi'nin ikisi kız dört çocuğu bulunuyor.


Arapça ezandan hapis

Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca bilen Kıbrısi, "ezanın Arapça okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri dönmüştü. Ada'ya ayak bastıktan sonra ezanı Arapça okuyan Şeyh Nazım Kıbrısi, bir hafta hapis yatmıştı. Hapisten çıktıktan sonra da ezanı Arapça okuyan Kıbrısi'ye 114 dava açılmıştı. Ezanın Arapça okunmasının serbest bırakılmasının ardından davalar düşmüştü. Kıbrısi, ilerlemiş yaşına rağmen gözlük kullanmadan Kur'an okuyordu.

'Papa benim için geldi'

Kıbrıs Rum Kesimini ziyaret eden, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Şeyh Nazım Kıbrısi ile de görüşmüştü. Papa 16. Benediktus, "kendisini iki kez KKTC'ye davet eden ve görüşme talebinde bulunan KKTC Din İşleri Başkanı Dr. Yusuf Suiçmez'in talebine" ise yanıt vermemişti. Kıbrısi, Benediktus ile görüşmesini Lefke'deki karargâhında müridlerine şöyle anlatmıştı; "'Senin için geldim' dedi, 'başka kimse için gelmedim' dedi. Gitsinler sorsunlar kendisine. 'Buradaki maksat sensin' dedi bana. O'nun gelmesinin hikmeti bize aittir."

Tüm dünyada müridi var

KKTC'de Lefke’deki medrese şeklindeki evinde dünyanın her yerinden ziyaretine gelen misafirlerini ağırlayıp onlarla sohbetlerde eden Şeyh Nazım Kıbrısi, ABD, Brunei, Malezya, Singapur, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka gibi ülkelere ziyaretler yaptı. Kıbrısi'nin başta Malezya, Endonezya, Pakistan, Hindistan, Brunei, Şili, İngiltere, ABD olmak üzere bir çok ülkede müridleri bulunuyordu. Tatil için KKTC’ye giden Pakistan Eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve eşi, Kıbrısi’yi ziyaret etmiş, dualarını almıştı.