!!!..Seni İstiyorum Ama...!!!
Son zamanlarda bir reklam ajansı’nın “enerji içeceği” markası için  yapmış olduğu reklam ve reklamın vermiş olduğu mesaj  ülkemizde en çok konuşulanlar arasına girdi. Tabi reklamın konuşulması üründen çok kullanılan mesaj ile ile ilgili. Kıbrıs’ta bugüne kadar neredeyse  benzerine az rastlanan bir tarz bu.

Kullanılan slogan aynen şöyle “Seni içimde istiyorum”

Cinsel bir tema’nın kullanıldığı reklam’da, söz konusu firma ,  reklam ajansı’nın yaptığı kampanyadan gayet memnun olurken akla gelen diğer bir soru ise “değerlerimizin” bu durumdan ne kadar etkilendiğidir. Kıbrıs Türk Kültürü hoşgörüyü bünyesinde fazlası ile barındıran bir toplum olma özelliğini korumaya devam ediyor. Devam ediyor ama reklamcılık anlayışının bu tarzı toplumda gözle görülen hoşnutsuzlukları da beraberinde getiriyor.

Acaba irdelememiz geren bu reklamın sloganı mı, reklamcılık anlayışı mı, yoksa toplumsal değerlerde ki çözülmeler mi? Aslında yanıtı basit. Reklamlar tüketimi hızlandırır, üretimi teşvik eder. Ancak ülke kültürlerini zekice fikirler ile zenginleştirir örnek teşkil eder ve daha iyi işlerin çıkmasına olanak tanır.

Peki ya diğer ülkelerde durum nasıl? Yani bu tür reklamlar mı var yoksa tarz çok mu farklı?  İşte cevabı. Prof.Dr. Müge Elden’in Reklam ve Reklamcılık kitabındaki Ülkeler ve Reklam ekolleri bölümünden bir kaç başlığı sizlerle paylaşmayı gerekli görüyorum.

ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa Reklamcılığı

 Amerika Birleşik Devletleri: Amerikan reklam anlayışında bireycilik iddiacı, rekabetten yana, girişime, serbestliğe önem veren, doğrudan yaklaşımın egemendir. Marka ismi verilerek karşılaştırma oldukça yaygındır.Ülkedeki reklamlarda aile, geleneksel temalar, milliyetçi değerler, vatanseverlik temaları sıklıkla kullanılmaktadır.

Almanya: Alman reklam anlayışında dışa açık dil, rasyonel iknaya dayalı anlatım öne çıkan özelliklerdir. Ders verme formatının yoğunlukta kullanıldığı ülkedeki reklamlarda genellikle sunucular/tanıklar veriler aktarmakta ve raporları test etmektedirler. Ürün ile ilgili teknik ayrıntıların oldukça önemsenerek verildiği reklam mesajlarında kalite, teknoloji ve tasarım oldukça önemsenmektedir.Mizahın yok denecek kadar az olduğu Alman reklamlarında doğrudan yaklaşım ve gerçekçilik tarzı kullanılan rasyonel sunumlar önemsenmektedir.

İngiltere Reklamlarda mizah, hiciv, karikatür, taklit, şaka gibi mizahi ve gülünç unsurlar sıklıkla kullanılır.  Bir ürün almakla kalabalık dışına çıkılacağı vaat edilen İngiliz reklamlarında, “birey ol, kendi işini kendin yap” mesajı tipik olarak yer almakta, bireycilik ve erkeksilik de ürünle birlikte pazarlanmaktadır.Bugün İngiliz reklamcılığı denildiğinde akla gelen ilk özellik mizahtır. Mizah unsurun İngiliz kültüründe önemli bir yer vardır.
 
Fransa: Fransız reklam anlayışı denilince ilk akla gelen unsurlar cinsellik ve duygusal reklam temalarıdır. İngiltere’de reklamlarda mizahın kurduğu egemenliği Fransa’da cinsellik kurmuştur.Fransız reklam anlayışında sembollerin önemli bir yeri bulunmaktadır. Çok basit reklam anlatımları ülkede pek de kabul görmemektedir. Doğrudan ders verilen reklamların sayısı oldukça sınırlıdır.(Kaynak: Reklam ve Reklamcılık, Müge Elden, Say Yayınları, 2009)

Sayın Hocam Prof.Dr. Müge Elden diğer ülkerlerdeki anlayışları gayet güzel özetlemiş. Şimdi gelelim ülkemize. Hiç şüphe yok ki Kıbrıs’taki kültür kendine özgü bir kültürdür. Gelenekleri, görenekleri kısacası toplum yapısı bambaşkadır. Ne bir Amerikalı, ne bir Alman ne bir Fransız ne de İngiliz gibi değil bir Kıbrıs’lı gibi yaşar Kıbrıs’lı.

Diğer kültürlerin Kıbrıs Türk Kültüründe etkileri var ama kültürümüze bir ürün sadece bir “cinsel tema ile yansıtmak” yahut bu reklamda olduğu gibi “Seni içimde istiyorum” dediğinde ne kadar yıpranacağımızı da düşünmemiz gerekmez mi?
Çocuklarımız ve gençlerimiz kısacası yurttaşlarımız “Seni içimde istiyorum” esprisini bugünlerde yaparken bu yazıya Türkiye’deki bir reklam ile nokta koymak istiyorum.

“Cırt...Ayşe Teyze” reklamı bir temizlik ürününü anlatıyordu ve mesajı netti. Hatırlayacağınız gibi çamaşırların dostu, mikropların düşmanı bir ürünü anlatıyordu.

Peki ya “Seni içimde istiyorum” reklamı neyi anlatıyor?

Çocuklarımız sorduklarında biz neyi anlatacağız?


Saygılarımla
Burç TUNÇER
Mesajlarınız için:
Facebook: dunyayabak