Yirmiyedi sendikanın oluşturduğu Sendikal Platform, Gezi Parkı protestocularına destek amaçlı yürüyüş eylemi gerçekleştirildi.

Dereboyu’nun kuzey bölümünde toplanan yüzlerce kişi, Dereboyu ve Osman Paşa Caddesi üzerinden Şehitler Anıtı’na kadar yürüdü.

Meclis ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği önüne polis tarafından geçiş engellendiğinden Anıt önünde yapılan konuşmaların ardından eylemciler Kuğulu Parka yürüdü.

Türkiye’de iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde pankartlar tutan eylemciler, sıkça “Besleme Çapulcu Omuz Omuza” sloganı attı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, yaptığı konuşmada, Türkiye’deki AK Parti hükümetini Türkiye’de medyayı satın almakla ve KKTC’de de Kıbrıs Türkünün iradesini kontrol etmekle suçladı.

AK Parti Hükümetinin, protestocuların haklı olmasından dolayı korktuğunu iddia eden Gökçebel, “Halkı köle yapmayı istiyorlar” iddiasında bulundu.

Sendikal Platformun ilke ve taleplerini içeren metin de Gümrük Çalışanları Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdoğan tarafından okundu.

Metinde, “Hükümet, her talebe boyun eğerek siyasi iradeyi AK Partiye teslim etmiştir” iddiasında bulunuldu.

Metinde Türkiye Hükümetinin KKTC hükümetine işbirliği protokolü adı altında paketler dayattığı, söz konusu işbirliği protokollerinin ülkede işsizliği artırdığı, gelir gider arasındaki adaletsizliği artırdığı, güvenceli istihdamı kaldırdığı savunuldu.

Sendikalar ayrıca kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinin durdurulması, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı alınma kararının iptali, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın Kıbrıs Türküne devredilmesi, TC Yardım Heyetinin kapatılması ve vatandaşlık verilmemesini talep etti.