TATAR:“BU DEVLET ÜZERİNDE OYUNLAR OYNANIYORSA BİZ DE BUNLARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

TÖRE: “EMPERYALİSTLER BURALARDA OYUN OYNUYORLAR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974 sonrası gelişmelerin göz ardı edilemeyeceğini, Kıbrıslı Rum Liderinin, müzakerelere, geçmiş 40 yılı da değerlendirerek gelmesi gerektiğini ifade etti. Eroğlu, “İnsanlarımız yerleşmiştir, kökleşmiştir, yeni ev yapmıştır. Sen bunları yok sayarak 1974’te ne kaybettiysem onu isterim dersen sana derler ki çok geç kaldın. Anlaşmak için 1974’te aklın nerdeydi. 1977 Denktaş Makaryos anlaşması yapıldı niye rafa kaldırdın” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği 18’inci Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, dernek üyelerine “kader arkadaşlarım” olarak hitap etti. Eroğlu, gazilerle hem 1974’de hem de bugün aynı devlet çatısı altında aynı kaderi paylaştıklarını belirtti.

1974’ten önce Kıbrıs Türklerinin her zaman “Türkiye bir gün gelecek” bekleyişi içerisinde olduğunu kaydeden Eroğlu, hatta kendisinin 1954’te yazdığı bir mısra şiirde bunu ifade ettiğini söyledi.

KKTC sınırları içerisinde Kıbrıs Türkünün huzur ve güven içerisinde yaşadığını belirten Eroğlu, “Bunun kıymetini bilmek durumundayız. Kazanımlarımızın kıymetini bilmezsek kazanımlar gün gelir kaybolur. Kazanımlarımıza dört elle sahip çıkmamız lazım” dedi.

“BASKILARI DA HİSSEDİYORUZ”

Kıbrıs Rum tarafı ile sürdürülen müzakerelere değinen Eroğlu, “Bazı büyük ülkeler olmak üzere baskıları da hissediyoruz. Mühim olan neyi savunduğunuza inanmaktır.

Neyi savunduğumu biliyorum sizin neyi istediğinizi, bu topraklarda nasıl bir yaşam beklentisi içerisinde olduğunuzu biliyorum. Karşı taraf çok şey istermiş! Benim de canım çok şey ister. Ama önemli olan mümkün olandır” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’le son görüşmesinde kendisine görüşmelerde 1974’ün ardından geçen 40 yılın göz ardı edilemeyeceğini, 40 yılı değerlendirip müzakerelere öyle gelmesini istediğini belirten Eroğlu, “İnsanlarımız yerleşmiştir, kökleşmiştir, yeni ev yapmıştır.

Sen bunları yok sayarak 1974’te ne kaybettiysem onu isterim dersen sana derler ki çok geç kaldın. Anlaşmak için 1974’te aklın nerdeydi.

1977 Denktaş Makaryos anlaşması yapıldı niye rafa kaldırdın” dedi. Eroğlu bunun gibi 1974 sonrası diğer bazı anlaşma önerilerini de Kıbrıslı Rumların rafa kaldırdığını söyledi.

Kıbrıs Türklerinin bugün kurulan devlet için çok ağır bedeller ödediğini belirten Eroğlu, Türkiye’nin desteğiyle kurulan devletin Kıbrıs Türkünün en büyük mutluluğu olduğunu dile getirdi.

Uzlaşıya varılacak bir anlaşmanın ancak Kıbrıs Türk halkının onayıyla hayat bulabileceğini hatırlatan Eroğlu, “Sizin neyi kabul edebileceğinizi neyi kabul edemeyeceğinizi, sizi çok yakından tanıyan biri olarak müzakerelerde yer alıyorum” diye konuştu.

TATAR

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Ersin Tatar ise, konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine atıfta bulunarak Kıbrıs Türkleri üzerinde oyunlar oynandığını ileri sürdü. Tatar, “Bu devlet üzerinde oyunlar oynanıyorsa biz de bunlara müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na süreçte güvendiğini kaydeden Tatar, “1974 öncesi gitme arzusu içerisindeyseniz, herkes yerli yerine, toprak düzenlemeleri, mülkiyet meseleleri anayasal bir takım tehlikeler ve Türk askerinin buradan çekilmesi Kıbrıs Türkünün geleceğini havada bırakır” dedi.

Anayasada öngörülen değişikliklere de değinen Tatar, değişiklik önergelerinin tehlike içerip içermediği yönünde iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TÖRE

Bağımsız Milletvekili Zorlu Töre ise konuşmasında “Kıbrıs Türk tarafının 2004’te referanduma konan antlaşma metnine evet demiş olsaydı bugün, Paşaköy, Vadili, Akdoğan, Maraş, Yenierenköy, Dipkarpaz, Güzelyurt, Lefke ve Lapta’ya bağlı bazı köylerde Kıbrıslı Rumlar oturuyor olacaktı” dedi ve bu nedenden dolayı uyanık olmak gerektiğini belirtti.

Kıbrıs üzerine oyunlar oynandığını da iddia eden ancak Cumhurbaşkanı’na inanç belirten Töre, “Emperyalistler buralarda oyun oynuyorlar, Türk silahlı kuvvetlerini geri göndermek için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini sonlandırmak için oyun oynuyorlar” dedi.