(T.AK.): Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık”  ana temasıyla düzenlenen “Mimarlık Cuma Günü Seminerleri”ne  “Çatışma Sonrası Kentlerde Yeniden Yapılanma : Mostar Örneği” başlıklı seminerle devam edildiği bildirildi.

Üniversite’den yapılan açıklamaya göre,  GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Merkezi’nde halka açık olarak düzenlenen seminer, Bologna Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dr. Francesco Mazzucchelli tarafından verildi.

Seminerde, modern yüzyıllarda kentsel mekanlarda artan çatışma ortamları ve çatışma sonrasındaki kentsel alanların yeniden yapılandırılmasında uygulanan yöntemler yanında; sözkonusu yöntemlerin kentlilerin sosyal yapıları,  kültürleri ve daha da önemlisi anı ve hatıralarıyla ilişkisinin insan hakları odaklı Mostar örneğinde irdelendi.

Mazzucchelli seminerdeki konuşmasında, kentsel yeniden yapılanma süreçlerindeki toplumsal bellek meselesi önemine dikkat çekerek, özellikle savaş sonrası kentlerde yeniden yapılanmanın toplumsal ve politik yönlerini gündeme getirdi. Son yüzyılda kentsel mekanlarda artan çatışma ortamlarıyla çatışma sonrasındaki ketsel alanların yeniden yapılandırılmasında uygulanan yöntemleri sosyo-politik bir zeminde ve semiotik yöntemleriyle değerlendiren  Mazzucchelli, bu yöntemlerin kentlilerin sosyal yapıları, kültürleri ve daha da önemlisi anı ve hatıralarıyla ilişkisini vurguladı.

Mazzucchelli, her bir restorasyon ve yeniden yapılanma sürecinin bellek konusunda seçici davranma zorunda olduğuna işaret ederek, tüm yeniden yapılanma projelerinin aslında toplumsal ve politik projeler olduğunu ifade etti. Buna iyi bir örnek olabilen Yugoslavya sonrası çatışmalar ve yeniden yapılanma sürecindeki kültürel çatışma ortamlarının devam etmesini vurgulayan  Mazzucchelli, Mostar örneği olmak üzere ve Mostar kentinde yürütülen restorasyon projelerini odak alarak yürüttüğü çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Mekansal antropoloj, perspektifinden insan odaklı bir yaklaşımla mekan çalışmalarını gerçekleştiren Mazzucchelli, GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesindeki araştırmacı ve güncel eğitim ortamını heyecanla takip ettiğini söyleyerek ileride daha fazla ortak çalışmalar temennisinde olduğunu ifade etti.

(HY/KAR) FOTOĞRAFLI