HRİSTOFYAS, SALI AKŞAMI RUM HALKINA SESLENECEK

RUM İŞÇİLER, MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI, ARDINDAN MECLİS BİNASINI İŞGAL ETTİ

Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis, Güney Kıbrıs’ın tarihinin en kritik iki yılına girmekte olduğunu belirterek, her şey yolunda giderse ekonominin 2015 itibarıyla kurtulmaya başlayacağı ümidini dile getirdi.

Politis, Rum Meclisi Maliye Komitesi’ne Güney Kıbrıs’ın finansman kararının ne kadar zor olacağını anlatan Şarlis’in, AB’deki ortaklarını buna ikna etmek için herkesin rıza ve kararlılık göstermesini istedi. Rum yönetiminin memorandumdan kaynaklanan ana taahhüdünün, o güne kadar birikecek borcun geri ödemesi için 2016’ya kadar yüzde 4 faiz dışı fazla elde etmek olduğuna işaret eden Şarlis, kaydedecekleri ilerlemenin her üç ayda bir Eurogroup tarafından denetleneceğini ve hedeften sapma görülmesi halinde derhal düzeltme tedbiri almalarının isteneceğini anlattı.

Gazete Şarlis’in, Güney Kıbrıs’ın memorandumdan kaynaklanan bu hedefe ulaşabilmesi için 2016’ya kadar kamu borcunu Gayrı Safi Yurtiçi Hâsılası’nın (GSYİH) yüzde 7,25’i kadar bütçe uyum tedbiri alması gerekeceğini söylediğini yazdı ve bunları detaylarıyla aktardı. Gazeteye göre Şarlis 2009-2012 döneminde kamu borcuna GSYİH’sının yüzde 23’ü kadar (4 milyar Euro) borç eklendiğini, bankaların takviye edilmemesi halinde kamu borcunun 2014’te GSYİH’nin yüzde 86’sına yükseleceğini kaydetti.

HRİSTOFYAS RUM HALKINA SALI AKŞAMI SESLENECEK

Haravgi, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın AB destek mekanizmasına başvuru ve Troyka ile yapılan ilke anlaşması hakkında Rum kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik halka sesleniş konuşmasını önümüzdeki Salı (4 Aralık) akşamı yapacağını haber verdi.

Alithia, manşet haberinde ilke anlaşmasına varılan memorandumun AB’deki ortakları tarafından onaylanmasına kadar önlerinde zor ve çetrefilli bir yol bulunduğuna dikkat çeken Şarlis’in taleplerde bulunacak ülkeler olabileceği gibi Eurogroup’un da Troyka ile uzlaşılan memorandumda değişiklikler yapmak isteyebileceğini söylediğini yazdı.

Eurogroup’un Güney Kıbrıs’la ilgili ilk görüşmesinin 3 Aralık’ta yapılacağını, esaslı görüşmenin ise 12-13 Aralık’ta gerçeklemesinin beklendiğini belirten gazete IMF’nin ise Rum borcunun sürdürülebilirliği ile girift olan çözüm çabalarının devam ettiğine işaret ettiğini ve Güney Kıbrıs’la ilgili program hakkında henüz bir tarih bulunmadığını yazdı.

RUM İŞÇİLER MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI, ARDINDAN MECLİS BİNASINI İŞGAL ETTİ

Gazeteler Rum toplumundaki ilk patlamanın dün gerçekleştiğini, onlarca (yevmiye ile mevsimlik çalışan) vasıfsız işçinin dün Rum Maliye Bakanlığı’na, oradan da Rum Meclisi’ne girerek burayı işgal ettiklerini, milletvekillerine tehditler savurduklarını, polislerin ise protestocuları engelleyemediğini yazdı.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, irtibata geçerek bütçede, eylemci işçilerin durumunun dikkate alınmasını istediği Maliye Bakanı Şarlis, eylemcilerin durumunun yeniden gözden geçirileceği vaadinde bulundu. Omiru ayrıca, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı’nı da arayarak, çalışanların dünküne benzer eylemlerinin devam etmesi ışığı altında meclisin mevcut güvenlik açıkları konusunda uyardı.

YENİ VERGİ FIRTINASI

Fileleftheros “Yeni Vergi Fırtınası” başlığıyla manşete çektiği haberinde, memorandumun 1 Ocak itibarıyla bütün cepleri etkilemeye başlayacağını yazdı. Gazete yeni vergilerden bazılarını tütünün kilosuna 90, sigaranın paketine 20 sent tüketim vergisi; alkollü içki tüketim vergisinin artırılması; akaryakıtın litresine 7 sent tüketim vergisi eklenmesi; KDV’nin 2013’te yüzde 18’e, 2014’te ise yüzde 19’a çıkarılması, şans oyunlarına yüzde 20 vergi uygulanması ve devlet tarafından alınan bütün harçlarda genel artış yapılması olarak sıraladı.

(ŞA/GÜL)