AKINCI: “KIBRIS TÜRK HALKI KENDİ GÜVENLİĞİNİ TÜRKİYE’NİN SAĞLAMASINDAN BAŞKA BİR SEÇENEK GÖRMÜYOR”

“TSK İÇİNDEN ÇIKAN BİR ÇETENİN TSK’Yİ YARALAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Lefkoşa, 8 Ağustos 16 : Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Erenköy Direnişi için düzenlenen törende Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin garantisinin devamını istediğini vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıslı Rumlara karşı verdiği mücadelede önemli bir yere sahip olan Erenköy Direnişi’nin 52’nci yıldönümü ve direnişte şehit düşenler, Erenköy’de Erenköy Şehitliği önünde düzenlenen törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da konuşma yaptığı törende şehitlerin kabirlerine çiçekler bırakıldı, dualar okundu.

Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı,  Başbakan Vekili, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım Dışişleri Bakanı Vekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan, saygı atışı, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile devam eden törende, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KTBK Komutanı Korgeneral Ömer Paç ve GKK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törende yaptığı konuşmada, bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının özgür ve eşit yaşamasının altyapısını oluşturmada Erenköy Direnişi’nin önemli rol oynadığını vurguladı.

Tüm şehitlere rahmet dileyen ve gazileri yad eden Akıncı, şehit ve gazilerin sayesinde geleceğe umutla bakılabildiğini söyledi.

Erenköy’de çok ciddi bir direniş örneği gösterildiğini kaydeden Akıncı, Türkiye’nin yardımı gelmiş olmasaydı çok daha kötü sonuçların yaşanabileceğini söyledi.

“O günlerdeki kavga, arayış ne ise bugün de o arayışı sürdürdüğümüzü söylemem yanlış olmayacak” diyen Akıncı, 1960’larda da eşit hakları ve güvenlik içinde yaşayabilmeyi arzu eden bir Kıbrıs Türk halkı söz konusu olduğunu, bugünkü taleplerin de pek farklı olmadığını, Kıbrıs türkünün kendi bölgesinde güvenlik içerisinde, özgür ve eşit bir toplum olarak yaşamak istediğini söyledi.

SİSYASİ EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİĞE VURGU

Akıncı, “Yaşananlardan dersler çıkarıp geleceği kurmak, en önemli ödevimizdir. Geçmişin tekrarlanmamasının ön önemli noktası, geçmişte yaşananlardan dersler çıkarmaktır. Eğer dersler çıkarmazsak aynı şeyler tekerrür edebilir” diyen Akıncı, olası çözümde asgaride üç unsuru sağlama almak gerektiğini vurguladı.

Sağlama alınması gereken unsurların birincisinin siyasal eşitlik olduğunu, federatif bir çözümün temelinin siyasi eşitliğe dayalı olduğunu belirten Akıncı, ikincisinin özgürlük olduğunu, esaret altında yaşamamak için şehitlerin gazilerin beklentisinin özgürlük olduğunu, iki toplumun birbirine tahakküm edemeyeceği şartları ihtiva eden bir anlaşmanın boyun borcu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı,  üçüncüsünün ise güvenlik olduğunu, insanların bir daha tehdit altında olmayacağı bir düzenleme istediğini, bunun da geçmişten çıkarılan bir ders olduğunu ifade etti.

“Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin sağlamasından başka bir seçenek görmüyor” diyen Akıncı, Kıbrıs Türkü’nün olası bir çözümde kendi polisi, meclis, hükümeti, sahil güvenliğinin de  olacağının altını çizdi.

“Bunun yanında sayıca az olan toplum olarak Türkiye’nin garantisinin devamını da elbette istiyoruz” diyen Akıncı, bunun Kıbrıs Türk halkının isteği olduğunu söyledi.

Ülkede iç sorunların mevcut olduğunu kaydeden Akıncı, çözüm için uğraş verirken sorunların çözümünü çözüm sonrasına endekslemenin yanlış olduğunu da ifade etti.

“Kendi evimiz ne kadar temiz, tertipli olursa, olası bir çözüme de o kadar hazır hale geliriz” diyen Akıncı, çözümün sihirli bir değnek olmadığını, çözüm sonrası da sorunların olacağını, ancak çözümün Kıbrıslı Türklerin çok önemli bir sorununu çözeceğini; 53 yıldır uluslararası hukuk dışında bırakılmış olunmasından ve KKTC’nin tanınmamışlığından dolayı yaşanan sıkıntıların, uluslararası camianın içinde yer alınması le çözüleceğini söyledi.

TÜRKİYE’DEKİ DARBE GİRİŞİMİ

Türkiye’deki darbe girişimine atıfta bulunan Akıncı, Türk silahlı Kuvvetleri içindeki bir çetenin darbe girişimine karşı verilen mücadelede yaşamını yitirenlere rahmet diledi ve Türk ulusuna geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Türkiye’nin Atatürk ilkelerinden sapmaksızın, demokratik hukuk ve sosyal devlet olarak yoluna devam etmesinin Kıbrıs ve bölgenin istikrarı için önemli olduğunu ifade eden Akıncı, Türkiye hukuk dışı bir yapıya dönüşmesi endişe verici olacağını ancak buna izin verilmediğini söyledi.

TSK’yi darbecilerle karıştırmamak gerektiğini belirten Akıncı, “TSK içinden çıkan bir çetenin TSK’yi yaralamasına izin vermeyeceğiz” dedi.

1963, 64 ve 74’de yaşananların yaşanmaması temennisinde bulunan Akıncı, Kıbrıs’ta kan, barut, acı, gözyaşlarının geride bırakılması, işbirliğinin geliştirilmesi, barış içinde yaşanması, tüm zenginliklerden birlikte faydalanılacağı bir gelecek arzu ettiklerini söyledi.

Akıncı, “Şehitlerimiz, bize böyle bir geleceğin kapısını açtı. Bu zemin üzerinde daha güzel bir gelecek inşa edebiliriz” dedi.

ARIKAN:“ANAVATANIMIZ TÜRKİYE’NİN ETKİN VE FİİLİ GARANTÖRLÜĞÜ ASLA SULANDIRILMAMALIDIR”

Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan, ise Erenköy direnişini anlattığı konuşmasında,  “Vatanımız tehlikeye düşerse aynı ruh ve heyecanla bugün de göreve hazırız” dedi.

Çözüm müzakerelerin desteklediklerini ancak “eski kötü günleri yaşatmayacak tedbirler alınması” gerektiğini belirten Arıkan, “Çözümde iki bölgeli ve eşit haklara sahip olunmalı. Anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü asla sulandırılmamalıdır” dedi.

Arıkan, Kıbrıs sorununa istenilen sonucu elde etmek için siyasi partilere bir araya gelerek müşterek bir hedef belirleme çağrısında bulundu.

Erenköy’de mücadele veren her mücahidin tek amacının gelecek nesillere ay yıldızlı bayrağın gölgesinde yaşayabilen demokratik bir vatan bırakmak olduğunu belirten Arıkan, Erenköy direnişinin KKTC’nin kuruluşunun temel taşı ve simgesi olduğunu ve bunu gelecek nesillere anlatmanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

Türkiye’deki darbe girişimini şiddetle kınadığını belirten Arıkan, darbede şehit düşenler ve Erenköy Direnişi’nde şehit düşenlere rahmet diledi.

OSMANLILAR: “VERİLEN MÜCADELENİN DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR KAHRAMANLIK HİKAYESİDİR

Yenierenköy Belediyesi Asbaşkanı Metin Osmanlılar da, Erenköy’ün KKTC’nin Çanakkalesi olduğunu, toprak ve özgürlüğe sahip çıkmak için burada verilen mücadelenin dünyanın birçok yerinde örnek gösterilecek bir kahramanlık hikayesi olduğunu söyledi.

Pek çok Kıbrıslı Türkün öğrenim ve ailesini bırakarak Kıbrıs’a gelip canları pahasına aylarca mücadele etmesinin dünyada ender görülebilecek bir olay olduğunu belirten Osmanlılar, şehitlere rahmet, gazilere şükranlarını sundu.

Osmanlılar, yaşananları dinlemekle anlamanın mümkün olmadığını ancak, köyde görülebilecek küçük küçük mağaraların o günlerden yaşananları anlamada yardımcı olacağını söyledi.

ANIT ÖZEL DEFTERİ’NE YAZILANLAR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Erenköy Şehitliği Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz,

52 yıl önce 8 Ağustos 1964’te sayıca ve silah açısından çok daha üstün Rum askerleri karşısında, bölge köylüleri ile üniversite eğitimlerini yarıda bırakarak Kıbrıs’a koşan gençlerin birlikte gerçekleştirdikleri büyük direniş tarihteki haklı yerini almıştır.

Bugün içinde bulunduğumuz 2016 yılının Kıbrıs’ta barış ve çözüm yılı olması hedefi ile uğraşlarımızı sürdürebiliyorsak, sizlerin fedakarlıkları sayesinde yaratılan sağlam zemin nedeniyledir.

Uluslar arası hukuk, barış, huzur, özgürlük, eşitlik ve kuşkusuz güvenlik içinde yeni bir gelecek kurmak için çabalarımızı devam ettireceğiz. Umarız ki Rum tarafı da bu çabaya aynı düzeyde karşılık verir ve geçmişteki acılar bir daha tekrarlanmaz.

Bu düşüncelerle bir kez daha sizleri saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhunuz şad oldun. “

PAÇ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Erenköy Şehitliği Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz,

Kıbrıs Türk halkının uğradığı haksızlık ve zulme, cesaretle karşı koyarak, canınız pahasına savunduğunuz bu güzel vatan topraklarında, kahramanlığınızla destanlaştırdığınız Erenköy Direnişinin yıldönümünde, sizleri şükran ve minnetle anmanın heyecanı içindeyiz.

Sizler; yaşayan her insana örnek teşkil edecek şekilde müstesna bir fedakarlık ve azimle, dünyada hiçbir topluma reva görülmeyen zulüm ve haksızlıklara direnerek  tarihe geçtiniz. Onur timsali şanlı direnişinizle bu kutsal topraklar üzerinde abideleştiniz.

Erenköy’de gösterdiğiniz şanlı direniş, Kıbrıs Türkü’nün huzura ve özgürlüğe  ulaşmasının temelini oluşturmuştur.

Özgürlük mücadelesiyle tarihe geçen hatıranız, ilelebet yüreğimizde yaşatılacaktır. Sizleri minnet ve şükran duygularımızla anıyor, manevi huzurunuzda  saygıyla eğiliyorum.  Ruhunuz şad olsun “

YILDIRIM

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Erenköy Şehitliği Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz,

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin simgesi  özgürlük mücadelesinin mihenk taşı olan Erenköy Direnişinin 52’nci yıldönümünde bir kez daha manevi huzurunuzdayız.

Bölgede yaşayan halkın ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Kıbrıs Türklerinin, öğrenimlerini, geleceklerini ve canlarını, feda ederek Rum-Yunan ikilisinin ada genelinde başlatmış olduğu katliamlara dur demek ve vatan topraklarını  müdafaa etmek için vermiş olduğu mücadeleyle nesilden nesile aktarılacak büyük bir destan yazdınız.

Bu destanı canını feda ederek yazan Aziz Şehitlerimiz; Ebedi istiratgahınızda ay yıldızlı bayraklarımızın gölgesinde  rahat uyuyunuz. Uğruna canlarınızı feda ederek vatan yaptığınız bu topraklarda Türk varlığı asla silinmeyecektir.

Sizleri rahmetle anıyor, manevi huzurunuzda  saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Tören, müzelerin gezilmesi ile sona erdi.

(ID/ŞEB) FOTOĞRAFLI

Haber: İbrahim Diran Fotoğraf: Erol Uysal