Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Dünya Meteoroloji Günü nedeniyle Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği heyetini kabul etti.

Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği Başkanı Enver Doygunel’e ziyaretinde Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay da eşlik etti. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Doygunel ziyarette, Meteoroloji Dairesi çalışanlarının 5 merkezde başarıyla görevlerini yürüttüğünü belirtti ve Saner’e hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Doygunel, görevlerinin çok önemli olduğunu ve özellikle Ercan’da görevli personelin hata payı olmaksızın çalıştığını, uçuşlar konusunda önemli hizmetler verdiklerini söyledi.

Saner da Meteoroloji Dairesi çalışanlarının Dünya Meteoroloji Günü’nü kutladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı olan Meteoroloji Dairesi çalışanlarının çok önemli çalışmalar ortaya koyduklarını, hazırlanan raporların önemli bilgiler olduğunu, tahmini hava raporları ile vatandaşlara yardımcı olunduğunu belirten Saner, yanlış bir karar veya raporun beklenmedik olaylara neden olabileceğini söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı  Saner,  gün dolayısıyla yayınladığı mesajda da, Dünya Meteoroloji Günü’nün bu yılki konusunun “can ve mal Emniyeti için havayı gözlemlemek” olarak belirlendiğine işaret  etti ve özetle şunları kaydetti:

“Bilim ve teknolojideki yüksek düzeydeki gelişmelere paralel olarak meteorolojik çalışmalarda ulaşılan ve uygulamaya konan modern dev sistemler (haberleşme sistemleri, alet cihazlar, yapay uydular, bilgisayarlar ve diğerler) ve bunların sonucu yüksek düzeyde oldukça güvenilir bir biçimde verilen hizmetler meteorolojiyi çağımızın vazgeçilmez bir hizmeti haline getirmiştir. 

Ülkemizde de bu görevin iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışan Meteoroloji Dairesi Müdürlüğümüz Dünya Meteoroloji Teşkilatı’na siyasi nedenlerden dolayı üye olamadığından tanınmamaktadır. 

Son yıllarda imkanlar dahilinde haberleşme ve bilgi işlemde uydu sistemine geçiş, Meydan ve Klimatoloji Gözlem İstasyonlarındaki modernizasyon çalışmaları, Aerolojik (Yüksek Atmosfer) Gözlem sistemlerinin yenilenmesi, Sesli Yanıt Sistemi’nin devreye girmesi, diğer taraftan ülkemizdeki sismolojik çalışmaları geliştirmek amacıyla deprem istasyonlarının kurulması dairemizin daha güvenli hizmet verir hale getirilmesi çalışmalarına bir ivme kazandırmıştır.  Hele tüm sektörlerin faaliyetlerinde büyük önem arz eden hava tahmin çalışmalarında üretilen raporların oldukça yüksek oranda tutarlılığı Meteoroloji Dairemiz, bakanlığımız ve ülkemiz adına gurur duyulacak bir husustur. 

Günün 24 saatinde yaptığı gözlem ve ölçümlerle her sektörde hizmet veren bu değerli dairemizin yakın gelecekte daha çağdaş bir düzeye ulaşması ve uluslararası alanda laik olduğu yeri alması dileğiyle tüm Meteoroloji çalışanlarına başarılar diler, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’nü kutlarım. “