Kuzey Kıbrıs’ı dün öğleden sonra etkisi altına alan aşırı yağışlar, özellikle Lefkoşa-Girne anayolunda araçlarıyla seyreden vatandaşlara korku dolu anlar yaşattı. Boğaz kavşağı ile St. Hilarion kavşağı arasındaki yol, aşırı yağışlardan meydana gelen toprak kayması nedeniyle bir süre trafiğe kapatıldı. Anayol üzerinde kilometrelerce araç kuyruğu oluşurken, görevli polisler, trafik akışını sağlayabilmek için büyük çaba sarfetti.
   Bu arada Boğaz, Pınarbaşı ve Dikmen köylerinde birçok evi su bastı.  

Yılmazköy yakınlarında ise Lefkoşa- Güzelyurt anayolunu su bastı. Yol üzerindeki köprü su altında kaldığı için Lefkoşa- Güzelyurt anayolu trafiğe kapatıldı. Yol üzerinde bazı arabalar su içerisinde mahsur kaldı ve polis ile itfaiyenin yardımıyla kurtarılabildi. Bazı Güzelyurtlular, evlerine Güney Kıbrıs’tan geçerek gidebildi. 
   Lefke bölgesindeki bazı ev ve işyerleri de aşırı yağış nedeniyle su altında kaldı. Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, yağışların bugün ve yarın da devam edeceğini söyledi.

 Akşam saatlerinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ile Maliye Bakanı Ersin Tatar, Boğazköy’e giderek incelemelerde bulundu.

Lefkoşa- Girne anayolu ile 
Lefkoşa- Güzelyurt anayolu kapatıldı

Yağmurun akşam saatlerinde artması nedeniyle Lefkoşa-Girne anayolu iki şeridi de kapatıldı. Boğaz kavşağı ile St. Hilarion kavşağı arasındaki anayolda, aşırı yağışlardan ötürü toprak kayması meydana geldi. Yolun taşlarla dolması ve kullanılamayacak hale gelmesi nedeniyle yol trafiğe kapatılmak zorunda kalındı.      Lefkoşa’dan Girne'ye gitmek isteyen sürücüler, Boğaz Kavşağı’ndan Çağ Petrol'ün olduğu eski Girne yoluna yönlendirildi.

Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı başta olmak üzere, Girne ve Boğaz Polis Karakolu’nda görevli polis ekipleri, trafik akışının düzenli ilerleyebilmesi için, yağmur altında büyük çaba gösterdi. 
  Aşırı yağışlar nedeniyle Dikmen-Boğaz ile Ağırdağ-Boğaz anayolları dün uzun bir süre trafiğe kapandı. Girne Kaymakamlığı, itfaiye ve Dikmen Belediyesi’ne ait araçlar yolların açılması için uzun süre çalıştı.
   Lefkoşa’dan Girne’ye gidecek sürücüler bu sürede Boğaz kavşağından Çağ Petrol’ün olduğu eski Girne yoluna yönlendirilerek Girne’ye gitmeleri sağlandı. İtfaye ekipleri, polis ekipleri ve duyarlı vatandaşlar yolun açılması için yağmur altında uzun süre çaba harcadı. Bir süre sonra Dikmen Belediyesi’ne ait dozerin yardımıyla anayol yeniden trafiğe açıldı.
   Ancak trafik akışı sağlandıktan sonra, yağmurun akşam saatlerinde artması nedeniyle Lefkoşa-Girne anayolu dün akşam iki şerit olarak trafiğe kapatıldı. 

 Yılmazköy yakınlarında bir köprünün sular altında kalmasıyla Lefkoşa- Güzelyurt anayolu da trafiğe kapatıldı. Burada iki otomobilin sulara kapılmasıyla heyecan dolu anlar yaşandı. İçinde vatandaşlar bulunan araçlar, itfaiye ve polisin yardımıyla kurtarıldı. Güzelyurtlu vatandaşlar, hem Girne hem de Güzelyurt yolunun kapanmasıyla evlerine Güney Kıbrıs’tan gidebildi.

 Birçok evi su bastı

   Aşırı yağışlar nedeniyle Dikmen, Boğaz ve Pınarbaşı’ndaki birçok evi su bastı. Mağdur olan bazı vatandaşlar, her yıl yaşanan aşırı yağışlardan dolayı evlerini su bastığını, bugüne kadar da hiç kimsenin baskınlara karşı bir önlem almadığını söyleyerek, yetkilileri eleştirdi.

Göz gözü görmedi

  Dikmen- Boğazköy yolu da su baskınları nedeniyle trafiğe kapandı. Bazı sürücülerin araçları sel nedeniyle yolda kaldı. Dağın eteklerinden inen çamurla karışık sel suları evlere girdi. Vatandaşlar bir yandan suların evlerine girmesini bir yandan da eşyalarının zarar görmemesi için uzun uğraşlar verdi.  
   Su taşkınları nedeniyle zor saatler yaşayan vatandaşlar adeta ateş püskürdü. Dağın eteklerinden gelen sel sularının doğrudan evlerine girdiğini ifade eden bazı vatandaşlar, önlem alınmaması nedeniyle yetkilileri eleştirdi.
   Dikmen bölgesinde yaşanan sel felaketinin ardından Girne- Lefkoşa anayolu aşırı yağışlar nedeniyle trafiğe kapanırken,  polis ekipleri olası bir tehlikenin yaşanmaması için anayolda geçişleri durdurdu.
  Aşırı yağış ve sel suları eski Girne- Lefkoşa anayolunun yanı sıra Pınarbaşı’nı da vurdu.  Sel sularına kapılan araçlar yolda mahsur kaldı. Sürücülerin yardımına yetişen itfaiye ekipleri, mahsur kalan araçları suların içinden çıkardı. Boğazköy bölgesindeki sitelerde 10’dan fazla konutu su basarken, Dağyolu, Şirinevler ve Göçeri köylerinde yol seviyesi alçak olan bazı bölgelerde de su taşkınları yaşandı.

Girne perişan

   Girne’de dün başlayan yağmur akşam 19:30-20:30 saatleri arasında şiddetini artırdı. Yağmur ve fırtına nedeniyle Girne Çarşısı, Rocks Otel önü, Karakum, Püsküllü ve 20 Temmuz Stadı çemberinin etrafındaki ev ve işyerlerini su bastı. İtfaiye, Sivil Savunma Ekipleri ile vatandaşlar, suların tahliyesi için uğraş verdi.         
   Motoruna su giren arabalar yolda kalırken, bir apartmanın istinat duvarı çöktü. Cafer Paşa Camisi’ne giden taşlı yol üzerindeki duvar yıkıldı. Camilerden sokağa çıkılmaması yönünde uyarıda bulunuldu. Yağmur ve fırtınadan ötürü elektrikler kesildi.
   Girne Antik Liman’da görevli Hamit Topal, gemilere giren suları boşalttı. Yağmur sularının şiddetinden dolayı kaldırım taşları bile söküldü.
   Yağmur, Alsancak ve Lapta bölgelerinde etkili olmazken, Ozanköy ve Doğanköy’de etkili oldu. Sabaha doğru ikinci bir fırtına geleceği ve vatandaşların dikkatli olması için uyarı yapıldı

Sivil Savunma ekipleri, 
vatandaşlara yardımcı oldu

   Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Arama Kurtarma ekipleri ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürlüğü ekipleri, Boğazköy'de su baskını yaşanan yerlerde vatandaşların yardımına koştu.
  Sivil Savunma ve itfaiye ekipleri, kendilerine yapılan ihbarları değerlendirerek, yardıma muhtaç vatandaşların talepleri doğrultusunda eşya tahliyeleri ve diğer ihtiyaçlarını karşıladı.
  Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Koordinatörü Mehmet Güneş, ekiplerin hala su baskını yaşanan bölgelerde vatandaşlara yardımcı olduğunu, ekiplerin hala bu bölgelerde konuşlandırıldığını belirterek, şu ana kadar ciddi bir olayla karşılaşmadıklarını söyledi.

Boğaz’da metrekareye 102 
kilogram yağış düştü

   Meteoroloji Dairesi, parçalı bulutlu, kısa süreli gök gürültülü sağanak yağışlı havanın bugün de devam edeceğini bildirdi.
  Daire Müdürü Fehmi Oktay’dan edinilen bilgiye göre, dün Girne Boğazı’nda metrekareye 102 kilogram yağış düştü. Yağış, Girne Boğazında toprak kayması ve buna bağlı yol tıkanmasına neden oldu.
  Oktay bugünkü yağış miktarlarını Alsancak 27, Gemikonağı 19, Güzelyurt 14, Yeşilırmak 12, Girne 9, Çamlıbel ve Lefke 6, Doğu Mesarya ve Lefkoşa 1 metrekare/kg. olarak açıkladı.
  Oktay, hava sıcaklıklarının bir haftalık sürede 19-20 derece santigrat dolaylarında seyredeceğini, rüzgârın Kuzey ve Doğu yönlerden orta, yağış alan yerlerde zaman zaman kuvvetli eseceğini söyledi.