Sanayi Odasının taleplerini dinleyen Bakan Taçoy, ekonomide yaşanan daralmaya dikkat çekti.

Pandeminin tüm dünyayı etkisi altına alan bir sorun olduğunu belirten Taçoy, pek çok ülkenin tercihini ekonomiyi değil, sağlığı korumak yönünde kullandığını anlattı.

KKTC’de de durumun bu olduğunu ifade eden Taçoy, aksi halde bugün nelerin konuşuluyor olacağının da herkesin malumu olduğunu dile getirdi.

Halkla birlikte alınan tedbirler sayesinde bugün sağlıkta başarıya imza atıldığını kaydeden Taçoy, ekonomi konusunda kamunun da özel sektörün de şikayetçi olduğu konular olduğunu belirtti.

Sanayi sektörünün ekonomi için öneminin ortada olduğunu anlatan Taçoy, önceki dönemlerde sanayi işletmeleri için sağlanan enerji teşviklerinin iyi duyurulamadığını bu nedenle pek çok sanayicinin bu teşvikten yararlanamadığını kaydetti.

Fon uygulamalarına da değinen Taçoy, bu gibi uygulamaların süreli şekilde yapılmaması durumunda tüm kesimlerde fon beklentisi oluştuğunu anlattı.

ELEKTRİK ALANINDA DESTEK…

Açıklanacak paketler içinde elektrik alanında desteklerin yer alacağını anlatan Taçoy, hammadde alımı ve çalışanların sosyal sigorta- ihtiyat sandığı ödemeleri konusunda da çalışmalar olduğunu dile getirdi.

Turizmde yerli malların kullanımı konusunun önemine işaret eden Taçoy, otellere verilecek yıldızlardan birinin yerli malı kullanımına bakılarak verilmesinin bu alanda atılabilecek bir adım olduğunu anlattı.

Faiz destekli kredilerin hali hazırda uygulamada olduğunu dile getiren Taçoy, atılan adımlarla piyasaya 800 milyon TL’nin üzerinde para enjekte edildiğini kaydetti.

Sanayi fuarları için devlet desteğinin artırılması çalışmalarının sürdüğünü anlatan Taçoy, Sanayi Odası ile birlikte çalışmalar yürütmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“BİZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YASASI KONUSUNDA BİRAZ DAHA BASKI YAPIN”

Taçoy, “Bize Organize Sanayi Bölgesi Yasası konusunda biraz daha baskı yapın” diyerek, sanayi bölgelerinin yönetiminin önemine işaret etti.

Sorulan bir soru üzerine Türkiye ile yapılan anlaşmanın önemine de değinen Taçoy, KKTC’nin bu noktadan sonra projeler üretmesi gerektiğine değinerek, ülkedeki ürün fazlasının Türkiye’ye satışıyla ilgili de projeler hazırlanabileceğini sözlerine ekledi.

AVUNDUK, ODANIN TALEPLERİNİ AKTARDI

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, pandemi nedeniyle ekonomi çarklarının durduğuna işaret ederek, halk sağlığı için alınan önlemlere uyduklarını anlattı.

Sonuçta sağlık alanında bir başarıya imza atıldığını dile getiren Avunduk, sırada ekonomik sorunların çözümü olduğunu kaydetti.

“EKONOMİK PAKETLERE SANAYİCİNİN SORUNLARINI ÇÖZECEK UNSURLAR EKLENMELİ”

Önümüzdeki dönemde ekonominin daha da kötüye gideceğini düşündüklerini anlatan Avunduk, ekonomik paketlere sanayicinin sorunlarını çözmek için gerekli unsurların eklenmesini istedi.

Hükümetin reel sektörü unutmamasını isteyen Avunduk, Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak taleplerini dile getirdi.

Turizm yatırımlarına gereken önemin verilmesini talep eden Avunduk, sanayicinin ürettiği ürünleri satabilmesi açısından bu sektörlerin önemli olduğunu kaydetti.

Sanayiye yönelik faiz destekli uzun vadeli kredi programları talep eden Avunduk, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemeleri konusunda da destek istedi.

Enerji maliyetlerinin ucuzlatılmasını ve sanayiciye tarifenin 60 kuruştan hesaplanmasını talep eden Avunduk, maaş desteği, yerli üretimin haksız rekabete karşı korunması, ihracat seferberliğine gidilmesi ve yatırım teşviki de istedi.