Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Uğural, ilkokul müdür/müdür muavinliği, doktor ve son öğretmen sınavlarıyla ilgili hukuk sürecinin başlatıldığını açıkladı

Uğural, yazılı açıklamasında, Kamu Hizmeti Komisyonu sınavlarının güvenilirliğiyle ilgili bir süreden beri giderek artan iddia ve itirazların kamuoyunun bilgisinde olduğunu belirterek, İlkokul Müdür/Müdür Muavinliği, doktorlar ve son öğretmen sınavlarıyla ilgili olarak maalesef ciddi bir güven bunalımı sorunuyla karşı karşıya kalındığını, söz konusu sınavlarla ilgili hukuk süreci başlatıldığını anlattı


  Son öğretmen sınavlarında, bunlara ilave daha ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Uğural, şunları kaydetti:


  “Sınav süreci içerisinde, iktidar partisi kurultayına yönelik sahte belge ve sahte imza iddialarıyla ilgili olarak bir komisyon üyesi ve sınav işleri müdürü, Polis Genel Müdürlüğü tarafından tutuklanarak sorgulanmış ve her ikisi hakkında da ceza davası açılmıştır. 


   Buna ilaveten, sınavlara itiraz kabul edilen süre içerisinde, bazı branşlardaki sınav sonuçlarının ortaya çıkardığı olağan dışı bir durum olduğu yönünde de komisyonumuza itirazlarda bulunulmuş, medyada ise kurultay delegeleriyle ilişkilendirilen bazı adayların dikkati çekecek şekilde olağanüstü başarılar elde ettikleri iddiaları ortaya atılmıştır.”


  Tutukluluk sonrası izne ayrılmış olan komisyon üyesi dışında yapılan komisyon toplantısında, hukuki süreç sonunda, ortaya çıkacak duruma göre yapılacak atamalar gözden geçirilmek üzere, spesifik bir bulgu göstermeyen sınav sonuçları kesinleştirilerek, bu kapsamdaki öğretmen atama işlemlerinin tamamlandığını anlatan Uğural, şunları ifade etti:


  “Sınav geçerliliğini etkileyebilecek bulgular içeren sınav sonuçları söz konusu olan altı branşla ilgili olarak ise komisyon başkan ve üyelerinin vicdani kararlarına ışık tutacak uzman görüşü alınmasına olanak sağlanması için, oybirliği ile konunun ertelenmesine karar verilmiştir. 
   Bu sürede konuyla ilgili uzmanlarla görüşülmesine ilaveten, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile de görüşülerek, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun içerisine düştüğü bu sıkıntıdan çıkılabilmesi için onların da görüşleri ile katkıları istenmiştir.


    Görevden alınan sınav işleri müdürünün yerine yeni bir müdür atanmasıyla ilgili istişare çerçevesinde, KHK Başkanı olarak yaptığımız isim önerisi, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından uygun görülerek, bunun için üçlü kararname hazırlanarak Cumhurbaşkanı’nın da imzasına sunulmuştur.
  Sayın Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmede, hakkında ceza davası açılmış bulunan komisyon üyesiyle ilgili olarak, söz konusu şahsın Kamu Hizmeti Komisyonu’na gelmeyeceği bilgisi alınmıştır.
    Aynı görüşmede ve bilahare müsteşarı vasıtasıyla da sınav sonuçları kesinleştirilmeyen altı branşla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi verilerek, bulguların çok ciddi olduğu ve görüşülen uzmanların bu gibi bir durumda sınavın tekrarlanmasını tavsiye ettikleri bilgisi de verilmiş ve komsiyonun gerekirse tekrar sınav yapabilir duruma gelebilmesi için, hemfikir olunan yeni sınav işleri müdürünün kararnamesinin süratle imzalanarak yürürlüğe konması gereği üzerinde hemfikir olunmuştur.
  Sınav işleri müdürü atama kararnamesinin imzalanarak yürürlüğe konmasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Müsteşarı ile yapılan müteaddit görüşmelerde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın önerdiğimiz yeni sınav işleri müdürünü kendisinin de çok isabetli bulduğu ve kararnameyi imzalayacağı, ama henüz imzalamadığı bilgileri alınmıştır. 
   Konunun daha da uzaması üzerine yaptığımız ısrarlara karşılık ise söz konusu kararnamenin imzalanmasının kurultay sonrasında olabileceği izlenimini edindik. 
   Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı olarak, sınav işleri müdürünün atanmasının kurultayla ilişkilendirilmesini doğru bulmadığımızı sayın müsteşar vasıtasıyla Sayın Cumhurbaşkanı’na ilettik. 
  Kurultay sonrasında artık söz konusu kararnamenin imzalanması için Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız son görüşmede, kurultaya itiraz olduğu ve bu nedenle henüz kurultayın sona ermediğini, dolayısıyla bir müddet daha beklememiz tavsiyesini aldık. 
   Aynı görüşmede Sayın Cumhurbaşkanı, her halükarda bayram sonrasında kararnameyi imzalayacağını söyledi. Bayramdan bir gün önce bize ulaşan Cumhurbaşkanı Müsteşarı tarafından, Sayın Cumhurbaşkanı’nın, kararnameyi imzalamazdan önce komisyonun gündeminde olan şüpheli altı branşın sınav sonuçlarını kesinleştirerek, bunların atamalarının yapılmasını istediği bilgimize getirildi.
    Komisyonun vicdani kararına müdahale şeklindeki bu talebi uygun bulmadığımızı belirterek, bu tutumu teessüfle karşıladığımızı ilettik.
  Bayram sonrasında da sınav işleri müdürünün kararnamesinin imzalanmamasına ilaveten, hakkında ceza davası açılmış bulunan komisyon üyesi de görev başına dönerek, söz konusu altı şüpheli branşın sınav sonuçlarının kesinleştirilmesi gündemiyle toplantı yapılması talebinde bulundu.
  Hakkında ceza davası açılmış bulunan komisyon üyesinin de katılacağı bir komisyon toplantısının ahlaki ve hukuki sakıncaları dikkate alındığında, böyle bir toplantının yapılamayacağı açıktır. 
  Okullardaki öğretmen eksikliğinin giderilmesini engelleyen bu durum, öğretmensiz okullar, öğrenciler ve velilerine sıkıntı yaratmıştır.”