Sağlık Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği ile “Kanser Kayıt ve Tarama Projesi”nde görev alacak sağlık elemanlarına yönelik başlatılan eğitim çalışmasının ilkinin tamamlandığını bildirdi.

Eğitimi tamamlayanlara Sağlık Bakanı Ahmet Gülle tarafından, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Lokali’nde sertifikaları verildi.

KANSER PLANLANMASINDA BÜYÜK ROL OYNAYACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle güzel bir projenin organize edildiğini belirterek, “uluslararası alanda söz sahibi olabilmemiz, kanserle ilgili veriler ortaya koyabilmemiz için kayıt sisteminin gerçek anlamda uluslararası kabul görür standartlarda olması gerekir” dedi.

Eğitim çalışmasıyla güzel bir başlangıç yapıldığını kaydeden Bakan Gülle, verilen eğitimlerin geleceğin belirlenmesinde, kanser planlanmasında büyük rol oynayacağını ifade etti.

KANSERLE SAVAŞTA DOĞRU HEDEFLER BELİRLENECEK

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Figen İnce, projenin oluşumu ve gelinen süreci aktardığı konuşmasında, kanserle savaşta doğru hedefler belirlenmesi gerektiğini kaydederek, “bunları da yapabilmek için uluslararası standartlarda geçerliliği olan bir sistemle kayıtçılığımızı devam ettirmeliyiz” dedi.

ÇAĞDAŞ BİR KANSER KAYITÇILIĞI OLUŞTURULACAK

DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Nahide Gökçora, proje ile çağdaş bir kanser kayıtçılığı oluşturulacağını, eğitimden sonraki aşamada da uygulanması otomasyona entegrasyonu ile ilgili çalışmalarının da seri şekilde devam edeceğini kaydetti.

KAYIT PROJESİ ULUSLARARASI DÜZEYDE

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Erken Tanı Sorumlusu Hatice Özbek de kanser kayıtçılığının halk sağlığı açısından önemine vurgu yaparak, verilen kurslar sonunda kayıt projesinin uluslararası düzeyde hayat bulacağını dile getirdi.