“İNŞAATI TAMAMLANAN VE KISA BİR SÜRE SONRA HİZMETE GİRECEK OLAN ÇOCUK PSİKİYATRİSİ VE İZLEME MERKEZİ SAYESİNDE ERİŞKİN VE ÇOCUK, ERGEN HASTALAR BİRBİRİNDEN AYRILACAK”

Sağlık Bakanlığı, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yayımlanan mesajda, 1931 yılından kalma, 84 yıllık “Akıl Hastalıkları Yasası”nın yenilemesine yönelik başlatılan çalışmalarda artık sona gelindiği ve önümüzdeki günlerde Cumhuriyet Meclisine sunulacağı kaydedildi.

Yeni yasanın temel amacının öncelikle her yurttaşın ruh sağlığının korunması olduğunun altı çizilen Bakanlık açıklamasında,  ruh hastalıklarının yol açtığı yeti yitimlerinin önlenmesi ile bu kişilerin rehabilitasyonla sosyalleşmelerine yönelik hizmetlerin artırılmasının hedeflendiği vurgulandı.

TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK…

Her yıl 10 Ekim tarihinde kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Gününde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de amacın, toplumun bilinçlendirilmesi ve yaşanan sorunlara dikkat çekilmesi olduğu kaydedilen mesajda,  ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğu, ruh sağlığı olmadan beden sağlığının olamayacağı ve ruhsal hastalıkların toplumun bütününü ilgilendiren bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

RUH SAĞLIĞINI, KÜRESEL BİR ÖNCELİK HALİNE GETİRMEK…

Bu yıl Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde ana temanın “Ruh sağlığının, tüm dünyada toplumun tüm kesimlerinin öncelikli konusu yapmak, küresel bir öncelik haline getirmek” olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı, madde kullanımı başta olmak üzere depresyon, panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu gibi birçok hastalığın KKTC’de son yıllarda ciddi artış gösterdiğinin altını çizdi.

TOPLUMDA, HASTALIKLARIN TEDAVİLERİNE YÖNELİK ÖNYARGI VAR…

Birçok etmenden dolayı gerek madde bağımlılarının gerekse diğer hastaların yeterli ve istenen düzeyde tedavi aldıklarını söylemenin zor olduğu belirtilen açıklamada, bunun en önemli nedenlerinin; hastalıkların toplum tarafından yeterince bilinmemesi ve tedavilere yönelik önyargıların sayılabileceği kaydedildi.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE, TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ…

Madde bağımlılığı için kapsamlı tedavilerin sunulduğu merkezlerin kurulması ve hastaların bu merkezlerde tedavi edilmesinin çok önemli olduğu kaydedilen Sağlık Bakanlığı mesajında, Uyuşturucuyla Mücadele, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmasına yönelik, Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonuyla beraber bir çalışma başlatıldığı da anımsatıldı.

Bakanlık mesajında, “Hastalar ancak bu tarz merkezlerin yardımıyla kapsamlı bir tedavi hizmetine ulaşıp, eski sağlıklarına yeniden kavuşabilirler. Dolayısıyla Uyuşturucuyla Mücadele, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi için gerekli çalışmalar süratle devam ediyor. Bu merkez için ilgili uzmanlar, mimar ve mühendisler gerekli çalışmaları titizlikle yürütüyorlar. Merkezin, Hükümet programında da ön görüldüğü gibi 18 aylık bir süre içerisinde tamamlanıp hizmete girmesi hedefleniyor” denildi.

ERİŞKİN VE ÇOCUK, ERGEN HASTALAR BİRBİRİNDEN AYRILACAK…

Mesajında, çocuk ve ergen psikiyatri servisine müracaat eden hasta sayısında, son yıllarda bir artışın yaşandığına da dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, en doğru yaklaşımın erişkin psikiyatri hastalarıyla çocuk ve ergen psikiyatri hastalarının birbirinden ayrılmasının olduğunu belirtti.

Bu düşünceye bağlı olarak, “Çocuk Psikiyatrisi ve İzleme Merkezi” için başlatılan çalışmanın sonuna gelindiği kaydedilen mesajda, tamamlanmak üzere olan binanın önümüzdeki günlerde hizmete gireceği ve böylelikle Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniğiyle, Erişkin Psikiyatri Kliniği’nin birbirinden ayrılacağı ifade edildi.

OKULLARDAKİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ DE ÖNEMLİ…

Çocuk ve ergenlere yönelik olarak okullarda sunulan rehberlik hizmetlerinin de çok önemli olduğunun belirtildiği Bakanlık mesajında, “Çocuk ve ergenlerin, okullardaki rehberlik ve psikolojik danışmanlar tarafından olgularının erken biz zamanda tanınması, çocuk ve ergenin okul hayatında belirgin bir değişikliğe yol açmadan tedavi edilebilmesine de olanak sağlamaktadır” denildi.