SAĞLIK BAKANLIĞI MESAJ YAYIMLADI: “TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNÜ KULLANIMINDAN UZAK DURUN”

“TÜTÜN KULLANANLARLARIN KULLANMAYANLARA GÖRE KALP KRİZİ GEÇİRME ORANI ÇOK DAHA YÜKSEK”

OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE 848 İŞYERİ DENETLENDİ; 51’İNE CEZA VERİLDİ

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN BU YILKİ ANA TEMASI, “SİGARA VERGİLERİNİN YÜKSELTİLMESİ”

Sağlık Bakanlığı, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ dolayısıyla yayımladığı mesajda, tütün ve tütün ürünü kullanımının, kanser başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, böbrek hastalığı ve pek çok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek, bireylerin, tütün ve tütün ürünü kullanımından uzak durmalarını istedi.

Bakanlık, bu yılın ilk dört ayında 848 işyerinin denetlendiğini ve yasaya aykırı olarak tütün ve tütün ürünleri içildiği tespit edilen 51’ine ceza verildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, Dünya’da ve KKTC’de en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinin başında geliyor. Daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için insanlarımız, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmalıdır” denildi.

Sigaranın akciğer kanseri, damar tıkanıklığı, diş ve damak rahatsızlıkları, hipertansiyon gibi birçok sağlık sorununun oluşmasında etken olduğu ifade edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmada ortaya çıkan verilere göre, tütün ve tütün ürünleri kullanan kişilerin, kullanmayan kişilere göre kalp krizi geçirme oranının çok daha yüksek olduğunu da belirtti.

“OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE 848 İŞYERİ DENETLENDİ... 51’İNE CEZA YAZILDI”

Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma ve Denetim Yasası’na bağlı olarak, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü ekiplerince düzenli olarak devlet dairelerinde, eğlence mekânlarında ve restoranlarda tütün denetimlerinin sürdüğü belirtilen açıklamada, Ocak- Nisan 2014 arasında yasa uyarınca toplam 848 iş yerinin denetlendiği ve yasaya aykırı davranan 51 iş yerine ceza yazıldığı kaydedildi.

İHBARDA BULUNMAK İSTEYENLER, 2283016 NUMARALI TELEFONU ARAYABİLİR

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na bağlı 2283016 numaralı telefona mesai saatleri içerisinde ulaşan yurttaşların şikâyetleri doğrultusunda da denetimlerin yapılıp gerekirse cezai uygulamaların yerine getirildiği belirtildi.

“TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ REKLAM PANOLARI DA YASAK”

Açıklamada, yasa uyarınca işyerlerinde tütün ve tütün ürünü reklam panolarının kullanılmasının yasak olduğu da ifade edilerek, yasayı ihmal ettiği saptanan 1 iş yerine cezai müeyyide uygulandığı kaydedildi.

Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı, 3 iş yerinde uyarıcı levha bulundurmadığı için, 42 işyerinde kapalı alanda tütün ürünü içilmesine izin verdiği için, 1 işletmeciye ithali yasak tütün ürünü sattığı için, 4 kişiye ise kapalı alanda tütün ürünü kullandığı için ceza yazdı.

YENİ KAMU SPOTLARI YAYINDA

Bakanlık açıklamasında, tütün ve tütün ürünleri kullanmanın, sağlık açısından oluşabilecek zararlarına dikkat çekmek ve halkın bilinçlendirilmesini sağlamak açısından tüm televizyon kanallarında yayımlanmak üzere, “yeni kamu spotları” hazırlattığı da kaydedildi.

“AMAÇ, HERKESİN TEMİZ HAVA SOLUYABİLMESİNİN SAĞLANMASI”

Herkesin temiz bir hava soluyabilmesinin önemine de değinilen açıklamada, yasadaki temel amacın, kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, tütün ve tütün kullanımına yönelik alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak olduğu belirtildi.

YASADA, GÜNÜN ŞARTLARINA UYGUN YENİ DÜZENLEMELER YAPILIYOR

Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası’nda bazı yeni düzenlemelerin yapılmakta olunduğuna işaret edilen açıklamada, günün şartlarına uygun olarak, tütün ve tütün ürünleriyle ilgili bazı kısıtlamaların daha da artırılmasına yönelik bir çalışmanın öngörüldüğü ifade edildi.

“SADECE YASALAR YETERLİ DEĞİL, TOPLUMSAL BİLİNÇ ŞART…”

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına yönelik olarak sadece yasal düzenlemenin yeterli olmadığının altı çizilen Bakanlık açıklamasında, “Yasalar, denetimler önemli olmakla birlikte bu konudaki toplumsal bilincin de artırılması son derce önemlidir. Yazılı ve sözlü basında vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeleri yapmaktayız, yasada ayda en az 90 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, bilgilendirici eğitici nitelikte yayınlar yapmak zorunluluğu getirilmiştir” denildi.

31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ TARİHÇESİ

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün tarihçesi hakkında da bilgi verilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yılın 31 Mayıs gününü 1987 yılında Dünya Tütünsüz Günü (World No Tobacco Day) olarak kabul etmiştir. DSÖ, 31 Mayıs günü vesilesiyle tüm dünya ülkelerine; tütünün yol açtığı sorunlara dikkat çekmelerini ve ülkelerinde tütün tüketiminin azaltılması için gerekli politikaları hayata geçirmelerini önermektedir” denildi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün, tütün kullanımına harcanan ulusal kaynakların eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil de ölüme sebep olan tütün ve tütün ürünlerine harcanmasının, ülkeleri yoksullaştırmakta olduğuna da dikkat çektiğini belirtildi.

DSÖ’NÜN BU YILKİ ANA TEMASI, SİGARA VERGİLERİNİN YÜKSELTİLMESİ…

Bakanlık açıklamasında, DSÖ’nün 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla, her yıl farklı bir temayla çeşitli aktivitelerin yapılması yönünde çağrıda bulunduğu kaydedilerek,  DSÖ’nün bu yılki ana temasının ‘sigara vergilerinin yükseltilmesi’ olduğuna dikkat çekildi.

VERGİLER YÜKSELDİKÇE SİGARA KULLANIMI AZALIYOR…

DSÖ’nün, bu tema doğrultusunda tüm ülkelere sigara vergilerini yükseltme çağrısında bulunduğu belirtilen açıklamada, yapılan araştırmalarda ekonomik seviyesi yüksek olan ülkelerde, vergi oranını yükseltmekle sigara fiyatlarının yüzde 10 arttığı ve kullanımın da yüzde 4 oranında azaldığı belirtildi.

Ekonomik seviyesi düşük ülkelerdeyse, sigara kullanım oranının, vergiler yükseldikten sonra yüzde 8 oranında azaldığının görüldüğü kaydedildi.