KKTC hükümeti, bir yandan kamu çalışanlarına 13’üncü maaşların ödeneceğini açıklarken, diğer yandan belediyelere, bütçede öngörülen devlet katkısını zamanında aktaramıyor. Bu yüzden de yüzlerce çalışan her ay başında maaş krizi yaşıyor.


   Eyleme devam eden Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarının yanı sıra, ada genelinde 9 belediyenin çalışanları dün de kasım ayı maaşlarını alamadı. Maliyenin, 9 belediye için 2 milyon TL’ye yakın bir kaynak yaratması gerekiyor.


   Belediye Başkanları, devlet katkısının gecikmesi nedeniyle kriz yaşadıklarını ve çalışanların ödenebilmesi için maliyeden para beklediklerini söylerken, her ay başında aynı krizi yaşayan çalışanlar da, geçim sıkıntısı çektiklerini belirterek ‘sabırların tükendiğine’ dikkat çekiyor.

Hangi belediyeler ödeyemedi?

   Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, devletten 400 bin TL katkı payını alamadıkları için personel maaşlarını ödeyemediklerini belirtirken, Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı yatırımlarında sorun yaşamadıklarını söyledi.. 


   Yenierenköy Belediyesi de çalışanların maaşlarını ödeyemeyen belediyeler arasında yer alıyor. Devletten katkı payı almadan personel maaşlarını ödeyemeyen belediye, 230 bin TL tutarındaki katkı payının kendilerine iletilmesini bekliyor.Belediye Başkanı Özay Öykün, 115 personelin dün itibarıyla maaşlarını alamadığını belirtti.


   Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer, henüz belediye personelinin maaşlarını ödeyemediklerini çünkü devletten katkı alamadıklarını söyledi. Zafer, 400 bin TL devlet katkısı aldıklarını, maaşların bununla ödendiğini ifade etti. 


   Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı gibi kurumlara yaklaşık 5 - 6 milyon TL borçları bulunduğunu söyleyen Zafer, borçların uzun vadeye bölerek ödenmesi konusunda hükümetin bir çalışması olduğunu, bunun hayata geçmesini beklediklerini kaydetti.

 

 

Alsancak da sıkıntılı

   Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, henüz personel maaşlarını ödemediklerini, devletten alacakları 190 bin TL katkı ile ödeme yapacaklarını belirtti. Atakara, belediyenin kurum veya kişiye borcu olmadığını vurguladı. 

 


   İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, devletten 119 bin TL katkı aldıklarını, bu miktarı almadan maaşları ödeyemediklerini söyledi. 

 


   Mehmetçik Belediye başkanı Beyazıt Adalıer, devlet katkısının 100 bin TL civarında olduğunu, bu katkıyı almadan ödeme yapamadıklarını kaydetti. Adalıer, son bir yıldan beri Sosyal Sigorta Ve İhtiyat Sandığı’na 300 bin TL dolayında borçları olduğunu söyledi. 


   Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, maaş ödemeleri için devletten yaklaşık 100 bin TL katkı aldıklarını, Sosyal Sigorta ya da İhtiyat Sandığı borçları bulunmadığını kaydetti. 

 


   Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci, henüz maaşları ödeyemediklerini, devletten 91 bin TL civarında katkı aldıklarını söyledi. Demirci, İhtiyat Sandığı’na 180 bin TL’ye yakın borçları bulunduğunu kaydetti. 

 


   Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, personel maaşlarının ödenmediğini, devletten 100 bin TL civarında katkı aldıklarını ödemeyi bu şekilde yaptıklarını ifade etti. 


   Sezen, belediyenin, Sosyal Sigortalara yaklaşık 400 bin TL, İhtiyat Sandığı’na da 400 bin TL borcu olduğunu söyledi.

 

Hükümetin belediyelerin borçlarını ödeyebilmesi için uzun vadeli ödeme planı hazırlayacağı, bu konuda çalışmalar yapıldığını belirten Sezen, kırsal kesim belediyelerine yapılacak katkı payının artırılması konusunda talepleri olduğunu söyledi

 

Akdoğan ödedi

   Akdoğan Belediye Başkanı Adem Ademgil, personel maaşlarının ödendiğini söyledi. 


Ademgil, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalara ve esnafa borçları olduğunu, borç miktarının yaklaşık 80 bin TL civarında olduğunu belirtti. 2006 yılında yapılan Nüfus sayımından sonra kırsal kesim belediyelerinden ayda 20-25 bin TL dolayında devlet katkısının kesildiğini söyleyen Ademgil, “Büyük şehirlerdeki belediyelerin nüfuslarına öğrenci ve işçilerin de dahil edilmesiyle artarken bizim aynı kaldı. Bu nedenle zarara uğradık. 2009’dan beri ödemelerde güçlük yaşıyoruz” dedi.

 

 

Bazıları borçsuz

   Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, belediye personelinin maaşlarının katkı almadan ödendiğini, herhangi bir kuruma borçları olmadığını ifade etti. 


   Beyarmudu Belediye başkanı İlker Edip, personel maaşlarının ödendiğini, herhangi bir kuruma ciddi miktarda borçları olmadığını söyledi. Edip, geçmiş dönemden 120 bin TL İhtiyat Sandığı borcunun olduğunu, bunun taksitlendirilerek ödeneceğini ifade etti.


   Tatlısu belediye Başkanı Hayri Orçan, belediye personelinin maaşlarını ödediklerini, hiçbir borçları olmadığını söyledi. Orçan, tüm belediyelerin maddi olarak kötü durumda olmadığını, iyi durumda belediyeler de bulunduğunu kaydetti. 
   Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros da personel maaşlarını ödediklerini, borçlu oldukları kurum veya kişi olmadığını söyledi. 


   Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, maaşları ödediklerini, borçları olmadığını belirtti. 


   Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy, belediye personelinin maaşlarını ödediklerini, borçları bulunmadığını ifade etti.