ŞARLİS KARA PARA AKLANDIĞI İDDİALARINA MEYDAN OKUDU

: Rusya’nın, her ne kadar Almanlar ve diğer yabancı ülkeler Güney Kıbrıs’ta kara para aklandığı, ekonominin belirsiz olduğu ve memorandumun askıya alındığını söylese de, Güney Kıbrıs’a güvendiği ve yabancı yatırımlarının da 2012 yılında önemli ölçüde artış gösterdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “Ruslar Para Getiriyor” başlıklı manşet haberinde, Rum Merkez Bankası’nın verilerine dayanarak, 2012 yılı Aralık ayı sonuna kadar üçüncü ülke vatandaşlarının Rum bankalarına 21,5 milyar Euro para yatırdığını ve mevduat genişlemesinin yüzde 7 oranında olumlu gelişme gösterdiğini yazdı.

Rusya’nın AB ile Güney Kıbrıs’a yardım yapılması konusunda işbirliğine hazır olduğunu kaydeden gazete, Eurogroup’un da, Rusya’nın Güney Kıbrıs’a verdiği 2,5 milyar Euro’luk kredinin geri ödeme süresinin uzatılmasına razı olduğunu belirtti.

Gazete, iç sayfalardan devam ettirdiği haberinde, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in, “Handeslblatt” adlı Alman gazetesine verdiği demeçte, Rusya’nın bazı önkoşullar altında Güney Kıbrıs’a mali destek sağlayabileceğini, ancak kurtuluşun en büyük bölümünü Güney Kıbrıs’ın ve AB’nin üstlenmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

Öte yandan Simerini gazetesi ise, Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis’in, Güney Kıbrıs’ta para aklandığı iddialarına karşılık, bu konuyla ilgilenen tüm yetkili kuruluşlara gelip araştırma başlatmaları çağrısında bulunduğunu yazdı.

Gazete, bir diğer haberinde ise “Kıbrıs Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi”nin, 2013 yılı içerisinde Rum ekonomisinde daralma öngördüğünü ve 2013 yılının da Rum ekonomisi açısından olumsuz geçeceği değerlendirmesinde bulunduğunu kaydetti.

Haravgi gazetesi ise, Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çok Dillilik, Spor, Medya ve Gençlik Komiseri Andrulla Vasiliu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile dün, kara para aklama iddiaları konusunda görüşme yaptığını bildirdi.

Habere göre Vasiliu, Hristofyas’a Güney Kıbrıs’ta kara para aklandığıyla ilgili iddiaları, farklı hedeflerin ikincil etkisi olarak nitelerken, Güney Kıbrıs’ın bu konunun aydınlatılması için başlattığı kampanyanın “çok doğru bir hareket” olarak niteledi.

Gazete, bir diğer haberinde de Maliye Bakanı Şarlis’in, perşembe günü Hollanda’ya giderek, Hollanda Parlamentosu’nda Güney Kıbrıs’ın Troyka ile imzalayacağı memoranduma ilişkin bilgilendirme yapacağını ve kara para aklama iddialarına yanıt vereceğini yazdı.

Haberde, bu bilgilendirmenin büyük önem teşkil ettiği, çünkü Hollanda’nın, Güney Kıbrıs’ta kara para aklandığı iddialarıyla hemfikir olan ve Rum bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması konusunda ihtiyatlı davranan ülkelerden biri olduğunun altı çizildi.

(GE/HÖ)