Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komite Başkanı Emekli Başsavcı Muavini Hakkı Önen, Kıbrıs Türk tarafının suçluların iadesi konusunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile işbirliğine hazır olduğunu ancak Rum Yönetimi’nin işbirliğinden kaçtığını söyledi.

KKTC’de suç işleyen bazı kişilerin Güney Kıbrıs’a geçip orada yaşadığını ve tutuklama emri olmasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu kişileri “vatandaşımızdır, niye verelim” diyerek KKTC’ye teslim etmediğini dile getiren Önen,  Kıbrıs Türk tarafının ise Güney 
Kıbrıs’ta suç işleyerek KKTC’ye geçen kişileri tespit ettikleri zaman iade ettiklerini belirtti.

“SİYASİ NEDENLERDEN DOLAYI SUÇLULARA KALKAN GÖREVİ GÖRÜYORLAR”

Türk tarafı olarak suçluların yargılanması konusunda hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Rumlar’ın ise aynı hassasiyeti göstermediğinden şikayet eden Önen, Rum tarafının siyasi nedenlerden ötürü suçlulara kalkan görevi görüp yargılanmalarını önlediğini söyledi.

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine konuşan Önen, bu gibi konulardaki iş birliğinin güven artırıcı önlemlerin filizlenmesine katkı sağlayabileceği için çok önemli olduğunu da vurguladı.

Önen, Kıbrıs Türk tarafının iş birliğine örnekler de verdi.

“BOŞANDIĞI EŞİNİ ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS EDEN KİŞİ GKRY’YE TESLİM EDİLDİ”

8 Ekim 2012’de Baf’ta ikamet eden bir Romanya vatandaşının ayrıldığı eşinin başına birkaç kez baltayla vurarak öldürmeye teşebbüs ettiğini ve onu bulamayan Rum polisinin KKTC’ye geçme ihtimaline karşılık kendilerine haber verdiğini anlatan Önen, kendilerine bildirilmesinden birkaç saat sonra Lokmacı sınır kapısından KKTC’ye girerken tespit edilen bu kişinin Türk polisince yakalanarak, UNFICYP vasıtasıyla Rum Yönetimi’ne teslim edildiğini anlattı.

Önen, Rum Yönetimi’nin tavrından dolayı suçlularla mücadele konusunda gereken işbirliğinin ortaya konamadığını kendilerinin bu isteklerini Rum Yönetimi’ne defalarca bildirdiklerini ancak Rum tarafının gerekli hassasiyeti göstermediğini dile getirdi.

Rum Yönetimi’nin işbirliğinden kaçmasına örnekler de veren Önen, bazı olaylar hakkında tahkikat yapılıp kendilerine bildirilmesini istemelerine rağmen kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini anlattı.

Önen, bu konularda hassas davrandıklarını çünkü bu gibi gelişmelerin güven yaratıcı önlemlerin filizlenmesini sağlayabileceğini ifade etti.

SOSYAL ALT KOMİTE OLUŞTURULMASI ÇABASI

Önen, Sosyal Alt Komite oluşturma çabası içerisinde olduklarını da kaydederek, bu adımın da güven artırıcı önlemlere katkı sağlayacağını belirtti.

Suç ve Suçlar İlişkin Teknik Komite’nin ara bölgede Metehan civarında devamlı çalışma binası bulunan aktif bir komite olduğunu kaydeden Önen, Türk ve Rum polis temsilcilerinin komitede görev yaptığını anlattı.

Terörizm, adi suçlar, insan kaçakçılığı, gibi konularda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile işbirliği yaptıklarını dile getiren Önen, bunları yerine getirmek için 2009 yılında Müşterek Temas Odası (Joint Contact Room) kurulduğunu ve Kıbrıslı Türk ve Rum polis teşkilatından temsilcilerin görevlendirildiğini anımsattı.

Bilgi alış verişi için yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirten Önen, özel bir de telekomünikasyon irtibat ağları bulunduğunu ifade etti.

Rum Komite Başkanı nedeniyle istenilen sıklıkta komite toplantısı yapamadıklarını ancak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Önen, özellikle suçluların iadesi konusu üzerinde durduklarını anlattı.