Rum Meclisi Türkiye’yi Kınadı

Fileleftheros “Meclisin Türkiye’den Su Teminiyle İlgili Mahkûmiyet Kararı” başlıklı haberinde, Rum Meclisinin, KKTC’nin Türkiye’ye “bağlandığı” iddiasıyla su temin projesini hayata geçirdiği için Ankara’yı “kınayan”, AB’yi ve diğer uluslararası toplumu “tepki göstermeye” çağıran bir karar onayladığını haber verdi.

Gazeteye göre Rum Meclisinden geçirilen kararda “Türkiye’nin Kıbrıs’taki yasadışı davranışını, uluslararası hukuk kurallarının ve AB ilke ve değerlerinin bu ülke tarafından ihlal edilmesini kınıyoruz. Türkiye’yi istila oldubittilerini sağlamlaştıran ve devam etmekte olan Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını dinamitleyen bu tür faaliyetlerine son vermeye çağırıyoruz” ifadesi yer aldı.

Kararda, BM’ye ve Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri’ne, AB’deki ortaklarına, AB’nin kurumsal organlarına ve uluslararası topluma Türkiye’nin bu faaliyetlerini “onaylamama ve uluslararası hukuka, BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına ve AB’ye yönelik yükümlülüklerine uyması için Türkiye’ye baskı yapma” çağrısında bulunuldu.

Rum Meclisi ayrıca “Kıbrıs sorununun çözümüne genel katkı koyması ve uluslararası hukuku ihlal edecek yeni bir faaliyette bulunmaması için de Türkiye’ye baskı yapılmasını” istiyor.

Gazete Rum Meclisinin bu kararı “Türkiye’nin, deniz altı boru hattı inşa ederek, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açılış töreni yaparak yasadışı ve kışkırtıcı faaliyette bulunduğu” gerekçesiyle aldığını yazdı.

Haberde AKEL’in ilk başta “Türkiye işgal bölgelerinde hayatın her alanına tam denetim uyguluyor” ifadesine itiraz ettiği, diğer partilerin oluru üzerine “uyguluyor” ifadesinin “istiyor” ifadesiyle değiştirildiği belirtildi.