Ramazan Bayramı 17 Temmuz Cuma Günü Başlıyor

İslam dininin kutsal kitabı Kuran’ı Kerim’in indirildiği ay olarak kabul edilen Ramazan ayında tutulan orucun ardından kutlanan Ramazan Bayramı, 3 gün sürecek.

Müslüman aleminin iki bayramından biri olan ve “Şeker Bayramı” olarak da bilinen Ramazan Bayramı’nın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ile birleşmesiyle kamuda tatil 4 güne çıktı. Kamu çalışanları 21 Temmuz’da işbaşı yapacak.

 Ramazan ayının son orucuysa 16 Temmuz Perşembe günü tutulacak.

BAYRAM NAMAZI SAAT 06.30’DA…

Ramazan Bayramı namazı, Cuma sabahı saat 06.30’de kılınacak. Din İşleri Başkanlığı bu yıl Ramazan Bayramı için verilecek fitreyi 17.5 TL olarak belirledi. Fitrelerin, bayram namazından önce verilmesi gerekiyor.

Belediyeler ve polis, bayramın huzur içinde geçmesi ve hizmetlerin aksamaması için çeşitli önlemleri aldı.

HALA SULTAN’A ZİYARET

Ramazan Bayramı’nda, İslam dünyası için önemli ibadet yerlerinden biri olan Güney Kıbrıs’taki Hala Sultan Tekkesi’ne de ziyaret düzenleniyor.

21 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek ziyaret, bin kişiyle sınırlı olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE KTBK’DA TEBRİK

Ramazan Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, bayramın ilk günü Cumhurbaşkanlığı’nda 10.00-11.00 saatleri arasında halkla bayramlaşacak.

Öte yandan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve eşi ise, saat 10.30’da Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı’nın Ortaköy’deki Askeri Gazinosu’nda halkla bayramlaşacak.

POLİS ÖNLEM ALDI

Halkın bayramı huzur ve güven içinde geçirebilmesi için Polis Genel Müdürlüğü önlemlerini aldı.

Polis Genel Müdürlüğü, şikayetleri ve yardım taleplerini değerlendirmek için “155 POLİS İMDAT, 199 İTFAİYE,  156 ALO NARKOTİK”  ve diğer telefon hatları ile kesintisiz 24 saat hizmet verecek.

Polis Genel Müdürlüğü, bayram nedeniyle daha da yoğunlaşacak olan trafikte, kimsenin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmemek için; trafik kurallarına uyulması, araçların yolların konumu dikkate alınarak ve gerekli özeni göstererek sürülmesi, kendilerinin ve başkalarının can ve mal güvenliklerini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullananlar ve trafik kurallarına uymayanların polise ihbar edilmesi, sürat yapılmaması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.

CEZAEVİNDE AÇIK GÖRÜŞ

Merkezi Cezaevi’nde,  Ramazan Bayramı dolayısıyla 3 gün açık görüş olacak.

Cezaevinde bulunan mahkum ve tutuklular, 17- 19 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen programa uygun olarak yakınları ile açık görüş yapabilecekler.
 
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, açık görüşe gidecek ziyaretçiler, Cezaevleri Tüzüğü uyarınca, tutuklu ve hükümlüler tarafından daha önce cezaevi müdürlüğüne bildirilmiş olan isimler olmak üzere, toplam 5 kişiyi aşmayacak şekilde ziyaret yapabilecek.

Ziyaretler, Merkezi Cezaevi tarafından düzenlenen program kapsamında 09:00 - 16:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Bir ziyaretçinin toplam görüşme süresinin 3 saati aşmayacak şekilde olacağı ifade edilen açıklamada, ziyaretçilerin kendini tanıtıcı belge taşımaları ve götürülecek olan yiyeceklerin ziyaret esnasında tüketilebilecek şekilde olması gerektiği belirtildi.

LEFKOŞA BELEDİYESİ... BAYRAM YERİ KURULACAK

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkent Lefkoşa’da Ramazan Bayramı’nın huzurlu bir şekilde kutlanması için hazırlıklarını tamamladı.

Vatandaşlar bayram süresince her türlü şikayetlerini 185 şikayet hattına bildirebilecek.

Temizlik Şubesi bayram süresinde rutin çalışmalarını sürdürecek. Bayram süresi içerisinde çöp toplama günlerinde herhangi bir değişiklik yaşanmayacak.

Bayramda vefat eden yakınlarını ziyaret için Lefkoşa Mezarlığı’na gelenlerin rahat ve hızlı bir şekilde kabir ziyaretlerini tamamlamaları için de gerekli tedbirler alındı.

Zabıtalar bayram boyunca trafiğin sürekli akabilmesi için mezarlıkta görev yapacak.

Lefkoşa Mezarlığı’nda bayram süresince Defin İşleri Şubesi’nden nöbetçi ekip görev yapacak.

Defin İşleri’ne 223 20 30, 223 20 33 numaralı sabit hatlardan ve 0533 849 3291 (1. ve 2.gün), 0533 8400124 (3.gün ve 20 Temmuz)  numaralı cep telefonlardan ulaşabilecek.

İş Yeri İzinlendirme ve Denetim Şubesi, bayram öncesinde de halkın hijyen ortamlarda taze ve sağlıklı gıda tüketmesi için rutin denetimlerini yoğunlaştırarak gerçekleştiriyor.

LTB Zabıta Şubesi bayram süresince Fuar Alanı’nda kurulacak “Bayram Yeri” de dahil denetimlerine devam edecek. Zabıta Şubesi ayrıca kaçak çiçek satan çiçekçi ve işportacıların ürünlerini müsadere edecek.

GAZİMAĞUSA

Gazimağusa Belediyesi de, yaptığı düzenlemeler doğrultusunda, Ramazan Bayramı süresince hizmetlerini aralıksız sürdürecek.

Bütün birimler bayram süresince doğacak gereksinimlerin karşılanması amacıyla yeniden organize edildi.

Arife gününe denk gelen “Perşembe Pazarı”, 16 Temmuz Perşembe günü açık olacak.

Bayramın birinci günü belediyenin Glapsides Plajı’nda denize girilebilecek ancak büfe hizmet vermeyecek, 2. ve 3. günler büfe yeniden hizmet verecek.

Güzelyurt hattından gelen su miktarında sürekli aksamalar meydana gelmesi nedeniyle değişme ihtimali olan su dağıtım programı şöyle olacak: Arife günü olan Perşembe günü Karakol, bayramın birinci günü olan Cuma günü Tuzla, Cumartesi ve Pazar günleri ise Dumlupınar, Sakarya, Çanakkale, Baykal, sosyal konutlar ve Maraş Bölgesi’nin tamamına su verilecek.

Antalyalılar, Veyselliler ve Pertev Paşa mahallerine su takviyesi olması için kuyular devreye sokuluyor.

Anadolu, Harika, Derinya Bölgesi, İki buçuk mil bölgelerine kuyulardan sağlanan su verildiği için bu bölgelerde herhangi bir sıkıntı olmaması öngörülüyor. 

Merkezden kaynaklanacak herhangi bir aksama veya büyük çaplı arıza olmaması durumunda, bölgeler, belirlenen program çerçevesinde su almaya devam edecek.

Bayram tatili süresince, su hatlarında meydana gelecek patlak ve arızalar için Belediyenin Su İşleri Birimi’nin acil durumlar için kullandığı 0548 8166030 numaralı telefonu aranabilecek.

MEZARLIKLARDA VE CAMİLERDE TEMİZLİK ÇALIŞMASI YAPILDI

Gazimağusa Belediyesi ekipleri bayram hazırlığı kapsamında mevcut mezarlıklarda, eski mezarlıklarda, şehitlikler ve camilerde temizlik çalışması yaptı.

Bayram tatili boyunca evsel atık toplama hizmetlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan mevcut program aynen uygulanırken, sokakların genel temizliği tatil boyunca, sadece ana arterler ve meydanlarda devam edecek.

Ayrıca arife günü Salamis Yolu ve Suriçi’nde ekstra çöp toplama hizmeti verilecek.

Bayramın 1. ve 2. günü kapalı olacak mezbahanın, bayramın 3. günü saat 14:00’te karantina bölümü açılacak ve hayvan kabul edilecek.

Resmi tatilin olduğu 20 Temmuz Pazartesi günü ise, hem karantina bölümü hem kesim bölümü açık olacak.

Açık Pazar Bayramın birinci ve ikinci günleri kapalı olurken, üçüncü gün olan pazar günü öğleden itibaren hizmet verecek.

Cenaze ve defin hizmetleri, her zaman olduğu gibi, bayram ve tatil günlerinde devam edecek. Bu konuda 0548 8166051numaralı hizmet telefonu, yirmi dört saat aranabilecek.

Gazimağusa Belediyesi, acil durumlar için bütün birimlerinde acil müdahale ekiplerini sürekli göreve hazır durumda bulundururken, vatandaşlar, acil durumlarda Gazimağusa Belediyesi’nin 185 veya 630 0 500 numaralı telefonlarını arayabilecek.

GİRNE

Girne Belediyesi yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle gerekli tüm tedbirlerini aldı.

Girne Belediyesi yaptığı düzenleme doğrultusunda Bayram tatili süresince hizmetlerini aralıksız sürdürecek. Girnelilere aksatmadan hizmet verebilmek için bir takım tedbirler alındı.

Bayramın birinci günü dahil, çarşı merkezi, Kordonboyu ve otellerin çöplerini toplayacak olan belediye, rutin programına uygun olarak temizlik hizmetleri verecek.

İçme suyu dağıtımında ise belirlenen programın aksamaması amacıyla gerekli önlemler alınarak, meydana gelebilecek arızalar için ekipler oluşturuldu.

Bayram öncesinde zabıta (kolluk) ve sağlık şubesi ise, kentteki işyerleri ile restoranların denetimini yapıp, ayrıca izinsiz seyyar satıcıları kontrol edecek.

Bayramda defin hizmeti verebilmek için de tedbirlerini alan Belediye, mezarlıkları bakımdan geçirerek bayram ziyaretleri için hazır hale getirdi.

ACİL DURUMLARDA ARANABİLECEK NUMARALAR

Girne Belediyesinde, acil durumlarda aranabilecek telefon numaraları ise şöyle:

Bayındırlık, İmar ve Sağlık İşleri 0533 854 20 54, Temizlik İşleri 0533 860 59 73 / 0548 88231 20, Su İşleri 0542 882 11 18 / 0533 860 59 72, Kanalizasyon İşleri 0533 870 20 16,
Cenaze ve Defin İşleri 0533 840 52 20, Zabıta (Kolluk) Hizmetleri 0548 882 21 20 / 0533 836 88 17.

GÜZELYURT

Güzelyurt Belediyesi de, Ramazan Bayramı tatili süresince hizmetlerinin aksamaması için önlemler aldı ve nöbetçi ekipler oluşturdu.

Kent yol, sokak ve caddelerin temizlik hizmetleri tüm tatil süresince kirliliğe meydan vermemek amacıyla yoğun olarak devam ettirilecek.

Merkezde bulunan işyeri ve konutların atıkları tüm tatil süresince normal program aksatılmadan halkın rahatsız olmayacağı saatlerde ekipler tarafından kaldırılacak.
 
Normal program dahilinde kentin tüm bölgelerindeki şebekeye 24 saat kesintisiz su verilip herhangi bir şebeke arızasına karşı oluşturulan nöbetçi ekip tatil süresince devrede olacak.

Tüm mezarlıklar bayram ziyaretleri için kontrol ve bakımdan geçirildi. Ayrıca tatil süresince mezarlıklarda görevli personel bulundurulup hizmetlerin aksamadan verilmesi sağlanacak.

Oluşabilecek sorun ve şikayetlere anında müdahale edilebilmesi amacı ile tatil süresince nöbetçi kolluk ekipleri görevlendirildi.

Tartı Merkezi, talep olmaması nedeni ile bayram tatili süresince kapatılacak ve Bayram sonrası normal programa devam edilecek. Tatil süresince 0548 829 3263 numaralı telefon gelecek taleplere cevap verecek.  
 
Belediye kesimhanesinin, talebe uygun olarak kesim gün ve saatleri  artırılarak ilgili sektöre duyuruları yapıldı.

Bayramın 2. günü olması nedeniyle “Açık Pazar”, 18 Temmuz Cumartesi kurulup halka hizmet verecek.

Kalkanlı ODTÜ KK Kampusu ile Güzelyurt arasında kurulan ring hattı ihtiyaç doğrultusunda sefer sayısı azaltılarak sürdürülecek.

Belediye tarafından sürdürülmekte olan yatırım, bakım ve onarım çalışmalarına rutin olarak devam edilecek. 

Alınan tedbirlerin yanı sıra tüm ihtiyaçlar ve şikayetler için 0548 829 3243, 0548 829 3245, 0548 829 3246 numaralı telefon hatları Bayram tatili süresince vatandaş şikayet ve isteklerini karşılamak üzere tahsis edildi.
 
İSKELE

İskele Belediyesi de Ramazan Bayramı için önlemlerini alarak, nöbetçi ekipler oluşturdu.

Makenzi Halk Plajı, bayramın 1. günü kapalı, diğer günler açık olacak.

Mezbaha, 1. gün kapalı, diğer günler açık olacak.

Çöp toplama işlemi, 1. gün dışında diğer günler devam edecek. Defin hizmetleri ve su işleri ise bayram süresince kesintisiz devam edecek.

İskele Belediyesi’ne 444 21 22 7/24 numaralı telefondan ulaşılabilecek. 

Diğer sorunlar için ise şu numaralar aranabilecek:
“Ustabaşı 0542 852 65 38, Su İşleri 0533 826 84 06, Defin İşlemleri 0542 852 65 38 veya 0533 826 84 04.”