'Hırsızlık' suçuyla bağlantılı olarak 6 gün poliste tutuklu kalan Kaan Başbuğ, kendisiyle aynı suçtan tutuklanan Ecevit ve Serdar Kunna kardeşlere poliste işkence yapıldığını iddia etti. ‘Söz konusu kişilere işkenceyle ifade imzalatılmak istendiğini’ öne süren Başbuğ’un iddiası meclis gündemine de taşındı.


Mağusa’da ikamet eden Kaan Başbuğ, Mağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde ‘bazı polislerin zanlılara işkence yaparak, zorla ifade imzalatılmaya çalışıldığını” iddia etti.

Kaan Başbuğ, Eylül ve Ekim ayları içerisinde Mağusa Serbest Limanı’nda meydana gelen ‘sigara hırsızlığı’ olayıyla ilgili olarak, polisin, Ecevit ve Serdar Kunna’yı zanlı, kendisini de ‘azmettirici’ iddiasıyla tutukladığını söyledi.

Başbuğ, tutuklu kaldığı 6 günlük süre içerisinde polisin Kunna kardeşleri ciddi şekilde darp ettiğini gördüğünü, polisin okuma ve yazma bilmeyen kardeşlerin ifadelerini kendi istediği şekilde yazarak, Kunna kardeşlere zorla imza attırmaya çalışıldığını ileri sürdü. 

Polisin elinde yeterli delil olmamasına rağmen kendisini tutukladığını iddia eden Başbuğ, bir polis müdür yardımcısının geçmişte yaşanan bir mesele nedeniyle kendisini bu olayda bilerek suçlu göstermeye çalıştığını öne sürdü.

Konuyla ilgili iddialara yanıt almak için Mağusa Polis Müdürü Ömer Tazeoğlu’na ulaşamaya çalıştı. Ancak dün uzun süreli toplantıda olduğu belirtilen Tazeoğlu’nun, bugün konuyla ilgili  bilgi verebileceği iletildi.

*************

“Eski bir mesele nedeniyle bana baskı yapıldı”

Kaan Başbuğ, bir polis müdür yardımcısıyla ilgili de iddialarda bulunarak, hırsızlık suçunu üzerine yıkmaya çalışıldığını iddia etti.

Başbuğ iddialarını daha da geçmişe taşıdı:

“Beni tutukladıkları günün gecesi polis müdür yardımcısı kendisinin ilgilenmemesi gerekirken, bana annemi, babamı ve eşimi içeri alacağını, beni de 3 ay içeri sokacağını söyledi. Kunna kardeşlerin abisini tanıyorum, telefon görüşmelerimde dolayı beni aldılar. Beni de onları teşvik edici kişi diye tutukladılar. Bir tanıdık polis bana gelip ‘son gün şahadet yetersizliğinden serbest kalmam gerektiğini’ söyledi. Ancak polis müdür yardımcısının emriyle bina açma, hırsızlık, kasti hasar yaptığım gerekçesiyle soruşturma başlattılar. Teminata bağlayıp, pasaportumu aldılar. Beni maddi ve manevi zarara soktular” iddialarında bulundu.

***

Soyer: “Bu husus ciddiyetle ele alınmalıdır”

CTP Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Mağusa Polis Müdürlüğü’nde meydana gelen işkence iddialarıyla ilgili dün Meclis’te bir konuşma yaptı. Kaan Başbuğ’un kendisine mail attığını ifade eden ve iddiaları Meclis Kürsüsü’nden okuyan Soyer, hadisenin çok ciddi olduğunu dile getirdi.
‘Suçun başka bir şekliyle insanlara giydirerek demokratik hukuk kuralları içerisinde bizlere yüklenen bir dayatma’ olduğunu söyleyen Soyer, durumun vahametine dikkat çekti. Soyer, söz konusu iddiaların ciddiyetle ele alınması gerektiğini dile getirdi.


 YENİDÜZEN