Oto galeri işletmecileri, hükümetten yana dert yandı. Siyasilerin, “Ekonomi büyüyor” açıklamalarının aksine, son beş yılın en kötü dönemini yaşadıklarını söyleyen galericiler, gümrük vergilerinin düşürülmesini istedi
Otomobil satışlarının her geçen yıl biraz daha düştüğünü söyleyen oto galericiler, otomobil satışlarının dibe vurduğunu söyledi. Oto galericiler, beş yıl öncesine kadar ayda 20’nin üzerinde araç satarken bu yıl, ayda ancak 3 ile 5 arası araç satabildiklerini dile getirdi.
Satışlardaki düşüşün birçok nedeni olduğunu belirten oto galericiler, hükümetin sektörün canlandırılması için iyileştirici kararlar alarak bir an önce uygulaması gerektiğini kaydetti.
İlk adım olarak, gümrük vergilerinin düşürülmesi gerektiğine inanç belirten oto galericiler, korsan galericiliğin de önüne geçilmesini istedi.

Gümrük vergileri araç ithalini vurdu
Gümrük vergilerinin yüksekliğinden şikayet eden oto galericiler, gümrük vergilerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bugün 9 bin sterlinlik bir aracın 3 bin ile 3 bin 500 arası bir gümrük vergisi olduğunu belirten oto galericiler, araç ithalinin de durma noktasında olduğunu söyledi.
Oto galericiler, ayrıca ikinci el araç vergilerinin de sıfır araç vergisi ile neredeyse eşitlendiğini kaydetti.

Jeep satışları durdu
Araç vergilerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşın lüks araçtan kaçındığını kaydeden oto galericiler, her gün en az iki kişinin galeriyi elindeki lüks model aracı daha ekonomik bir araç ile takas etmek için ziyaret ettiğini belirtti. Bugün 94 model bir jeep’in ruhsat bedelinin en az bin 500 TL olduğunu söyleyen oto galericiler, “Artan hayat pahalılığına karşın maaşların sabit kalması bir yana bir de yükselen araç ruhsat bedeli Jeep satışlarını tamamen durdurdu” dedi.

Korsan galericiler arttı, işler iyice bozuldu
Yasaya göre, oto galericilerden yüzde 15 daha fazla gümrük bedeli ödeyen korsan galericiler, kayıtlı oto galericilerin sektörden ekmek yemesini neredeyse imkansız hale getirdi. Oto galericiler, gümrük vergisi dışında devlete hiçbir vergi ödemeyen korsan galericilerin araç gümrüklerinin yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkarılmasını talep etti.

Galericiler ne dedi? Galericiler ne dedi? Galericiler ne dedi? Galericiler ne dedi?

Jap 10 Selenge Oto Galeri
Jap 10 Selenge Oto Galeri işletmecisi Yağmur Selenge, gümrük vergilerinin yüksek olmasından ötürü otomobil satışlarının geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl yarıdan aza düştüğünü söyledi. En ucuz arabanın dahi bugün 3 ile 5 bin sterlin arası vergisi olduğunu kaydeden Selenge, normal bir Jeep için ise, 10 ile 15 bin sterlin arası devlete vergi ödediklerini ifade etti. Yağmur Selenge, vatandaşın birçoğunun da araç alışlarında bilinçsizce davrandığını söyledi. Selenge şöyle dedi: “İşler yarıdan aza düştü. Ancak bu kriz ortamında dahi bazı alıcılar, ayağını yorganına göre uzatmıyor. Almışken en iyisini alayım mantığı ile birçok kişi sıfır araç tercih ediyor. Oysa sıfır araç alan bir kişi üç ay sonra aracını değiştireceğinde daha büyük zarar ediyor. İşte yaptığı yanlışı o zaman anlıyor.”


Ersalıcı Otomotiv
Ersalıcı Otomotiv sahibi Mustafa Ersalıcı, 2007 yılının sonlarından itibaren araç satışlarının her geçen gün daha da düştüğünü söyledi. Mustafa Ersalıcı, “Hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Mazota, benzine zam üstüne zam yapılıyor. Buna paralel maaşlar sabit kalıyor. Dolayısıyla zaten alım gücü az olan vatandaş, yeni bir araç sahibi olmaya, borcun altına girmeye korkuyor. Gümrük vergilerinin yüksek olması, devlete ödenen diğer vergiler ve korsan galericilik oto galericinin işini daha da zorlaştırıyor. Bugün oto galerici, 8 bin sterline sattığı araca 2 bin 500 sterlin gümrük vergisi ve kayıt parası ödüyor” dedi. Ersalıcı, ayrıca araç ithalinin de tamamen durduğunu söyleyerek, bu şartlarda bir tek araç bile ithal edemeyeceğini ifade etti.

Özbaycan Oto Galeri
Özbaycan Oto Galeri sahibi Oktay Özbaycan, son iki yıldan bu yana araç satışlarının yarıdan aza düştüğünü belirtti. Sektörde tam anlamıyla kriz yaşandığını kaydeden Oktay Özbaycan, ayda ancak 3 araç satabildiğini söyledi. Özbaycan, “Satışlarım maliyetimi ve masrafımı karşılamaya yetmiyor. Vatandaşın alım gücünün bitmesi bir yana gümrük vergileri belimizi büküyor” dedi.
Özbaycan ayrıca, korsan galericilerin de sektöre ekstra olumsuz yansıdığını ifade etti. Krizin sadece oto galerilere değil vatandaşın cebine de kötü yansıdığını belirten Oktay Özbaycan, “Vatandaşın alım gücünün de düşmesi satışlarımızı düşürdü. Birçok kişi elindeki lüks aracı daha ekonomik bir araç ile takas edip üzerine para almak istiyor” şeklinde konuştu.


Nazım Üstüner Oto Galeri
Nazım Üstüner Oto Galeri sahibi İbrahim Üstüner de diğer birçok oto galerici gibi araç satışlarının geçtiğimiz yıllara oranla fazlasıyla düştüğünden yakındı. Üstüner şöyle konuştu: “Vatandaşın alım gücü azaldı. Hayat pahalılığı arttı ancak maaşlar sabit kaldı. Dolayısıyla vatandaş da ayağını yorganına göre uzatmaya mecbur kaldı. Kimse bugün borcun altına girmek istemiyor. Lüks araç sahipleri dahi aracını ekonomik araçlarla takas etmek istiyor. Öte yandan gümrük vergileri oldukça yüksek. Korsan galericiler ise cabası. Hepsi bir araya gelince olan oto galericilere oluyor.”

Mutlu Oto Galeri
Mutlu Oto Galeri yetkililerinden Mustafa Anday, gümrük vergilerinin yüksek olmasından şikayet etti. Anday, ayrıca iş yeri vergisinin yanı sıra oto galericilerin her altı ayda bir de bin 250 TL araç satış ruhsatı için devlete para verdiklerini söyledi. 2008 yılından itibaren her yıl satışların biraz daha düştüğünden yakınan Mustafa Anday, son beş yıla oranla araç satışlarında kötü dönemin 2011-2012 yılında yaşandığını söyledi. Ayda ancak 5 araç satabildiklerini dile getiren Anday, bir oto galericinin masraflarını çıkarması için ayda 6 araç kara geçmesi için de ayda en az 10 araç satması gerektiğini kaydetti.

K. Kaymaklı Oto Galeri
K. Kaymaklı Oto Galeri sahibi Mehmet Küçük, ülkede araba kirliliğinin oluştuğunu söyleyerek, artık neredeyse herkesin oto galeri açtığını belirtti. Mehmet Küçük, “Çok insan otomotiv sektörüne girdi ve pasta bölündü. Öte yandan insanların alım gücü düştü. Otomotiv sektörü gerçekten zor durumda” dedi. Sektörün canlanması için öncelikle ikinci el araç ithaline sınırlandırma getirilmesi gerektiğini söyleyen Küçük, ardından da gümrük vergilerinin düşürülmesinin şart olduğunu belirtti. Küçük, “Ülkede bir de korsan araç satıcıları üredi. Bu kişilerin önüne geçmek için de şahıs için adaya getirilen araçlarda yüzde 15 olan gümrük vergisi yüzde 30’a çıkarılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: HABER KIBRIS