Polis Genel Müdürlüğü, bugün bir gazetede “şiddet tehdidinde bulunmak ve bakaya suçlarından polis tarafından kanunlar çerçevesinde aranan” Ali Çağman hakkında, gerçekleri çarpıtan ve KKTC yasalarını yok sayan, bir bölümü tamamen asılsız haber yer aldığını bildirdi.

Polis Genel Müdürlüğü açıklamasında, Ali Çağman’ın KKTC yasaları çerçevesinde suç teşkil eden eylemlerinden dolayı yetkili mahkemenin hakkında verdiği tutuklama emri gereğince polis tarafından aranmakta olduğu ve halen yakalanamadığı kaydedildi.

Geçirdiği trafik kazası nedeniyle sağlık durumunun askerlik yapmaya elverişli olmadığını ileri süren ve aynı zamanda futbolcu olan Çağman’ın elinde yasal olarak geçerli “askerliğe elverişli değildir” raporu bulunmadığı, çağrılara rağmen mevzuata uygun rapor almaktan  ısrarla kaçındığı ifade edildi.

Açıklamada, Çağman’ın psikolojisiyle ilgili olarak da, “Ali Çağman’ın psikolojik rahatsızlığı olduğu da iddia edilmektedir. İddia edildiği gibi rahatsız ise birliğine katılıp hastaneye sevkini yaptırıp tedavisini gerçekleştirme imkanına sahiptir. Bu konu yetkili askerî makamlarca kendisine ve ailesine birçok kez izah edilmiş olmasına rağmen bundan ısrarla kaçınmakta ve konuyu medyaya taşımaktadır” denildi.

Polis Genel Müdürlüğü açıklamasında,  hukuk devletinde bir kişinin, yasaların öngördüğü şekilde hareket etmeyip firarda kalarak, saklanarak ve  medyayı kullanarak yasal süreçten kurtulabilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.

Polisin, suç işlediği için aranan bir kişiyi yakalamama, soruşturmama gibi bir takdir hakkı bulunmadığı gibi, Ali Çağman’ın da kendisine diğer vatandaşlardan farklı uygulama yapılmasını isteme veya bekleme hakkı da bulunmadığı vurgulandı.

Polisin  yasaların kendisine verdiği ve sorumlu kıldığı görevleri yapmakta ve yasal yetkiler çerçevesinde hareket etmekte olduğu görevini yapmadığı takdirde  de suç işlemiş olacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Haber yapılan olay; mahkeme emri gereğince aranan Ali Çağman’ın tespiti maksadıyla bir polis ekibinin 10 Şubat 2015 tarihinde Erdemli köyüne giderek burada ikâmet eden yakın akrabalarına ilgilinin nerede olduğunun sorulmasından ibarettir. Haberde yer alan  eve girildiği, arama yapıldığı ve yaşlı bir kadının darp edildiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır” denildi.

Açıklamada, “Geçmişte konu ile ilgili birçok açıklama yapılmış olmasına rağmen, söz konusu günlük gazetenin, hiç bir araştırmaya gerek duymadan gerçek dışı haberler yayınlayarak,  yasalara uymamakta ısrar eden firarî bir şahsı koruma ve mevcut yasaları yok sayarak insancıl bir maske altında haklı gösterme gayreti içerisine girmesinin sebebini ve hangi amaca hizmet ettiğini kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz” ifadeleri yer aldı.