Lefkoşa, 24 Nisan 19 : Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, geliştirilen onlarca aşıya ve aşılama programlarına rağmen, aşı ile önlenebilir hastalıkların, dünya genelinde hâlâ ciddi sorunlara neden olduğunu açıkladı.

 

Kurum, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) aşı ile önlenebilir hastalıklara dikkat çekmek ve aşılanma hakkında farkındalığı artırmak için her yıl Nisan ayının son haftasını “aşı haftası” olarak ilan ettiğini bildirdi.

Kurum tarafından yayınlanan aşı haftası mesajında, geçtiğimiz günlerde Afrika ülkesi Nijerya’da kızamık salgını görüldüğü ve 17 aşısız çocuğun kızamıktan öldüğü kaydedilerek, DSÖ’nün Avrupa’da kızamık vakalarında geçen yıla nazaran 3 kat artış olduğunu ve 72 kişinin kızamıktan öldüğünü bildirdiği hatırlatıldı.

“NÜFUS KAYIT ALTINA ALINSIN, GİRİŞLERDE SORGULANSIN, EKSİK AŞILAR TAMAMLANSIN”

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu nüfusun bir an önce kayıt altına alınmasını ülkeye girişlerde aşıların sorgulanmasını ve eksik aşıların tamamlanmasını önerdi.

Aşıların etkin ve güvenilir oldukları bilimsel çalışmalarla, hastalık ve ölüm kayıtları ile defalarca her ülkede kanıtlandığı kaydedilen mesajda, buna karşın son yıllarda, aşılarla elde edilen sağlık kazanımlarını görmezden gelerek, aşı karşıtı bir hareket görülmeye başlandığı ifade edildi.

“AŞI REDDİ ARTTIKÇA HASTALIKLAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDER HALE GELECEK”

Aşı reddi oranları arttıkça, bu hastalıkların yeniden ve çok üzücü bir şekilde halk sağlığını tehdit edeceği vurgulanan mesajda, Kurum eksik aşılı ve aşısız çocukların tespit edilerek aşılarının tamamlanmasını, okul aşı programlarının devam etmesini, ülkede yaşanan göçler dolayısıyla bu nüfusun kayıt altına alınarak aşısız çocukların aşılarının yapılmasını önerdi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Aşılar sadece çocuklar için değil, adölesan, genç erişkinler, gebeler, risk gurubundaki yetişkinler, yaşlılar için de gereklidir.

Sağlıklı bir toplum için aşılama hizmetinin vazgeçilmez olduğunu ve devletin ücretsiz olarak bunu uygulamasını savunuyoruz.

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu aşı haftası nedeniyle, aşısı eksik olanların aşılarını yaptırmaya davet ediyor.”

(RU/ŞEB)