Özsağlam: Rusya'nın Rolü Çok Önemli

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Enstitüsü'nde yapılan ‘Kıbrıs meselesi: 'Tanınmayan devletler için dersler' seminerinde KKTC Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Özsağlam’ın raporu dinlendi. Özsağlam, Rusya'yla Kuzey Kıbrıs'taki akademik kurumların ilişkileri açısından seminerlerin önemli olduğunu söyledi.
Seminerlerin Rusya'da yapılmasının önemi ve Rusya-KKTC meselesinde ne gibi rol oynayabileceği hakkında Radyo Sputnik'e demeç veren KKTC Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Muhittin Tolga Özsağlam şunları söyledi:


“Ben bu toplantıyı önemsiyorum çünkü Kuzey Kıbrıs'taki akademik kurumlarla, üniversitelerle buradaki akademik araştırma enstitülerinin ilişki kurması iyi bir şey. Rusya'yla bugüne kadar Kuzey Kıbrıs'taki eğitim ve akademik kurumların çok sıkı ilişkileri olmadı. O bakımdan bu başlangıçtır diye düşünüyorum.

Rusya'nın Kıbrıs'taki çözümde rol oynaması önemli çünkü Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi. Bu nedenle Rusya'nın tavrı oldukça önemli. Rusya şu anda AB tarafından yaptırımlarla karşı karşıya. Kuzey Kıbrıs’tan ticaretin Rusya’ya yapılması iki ülke arasındaki ticaretin ve kültürel ilişkilerinin gelişmesi anlamında önemli."