Özgürgün: “Yıllardır Bilinen Rum-Yunan Tezlerinde Bir Değişiklik Yok”

Özgürgün, “son günlerde Kıbrıs Türkü’nün Rum basın kaynaklı haberlerle psikolojik baskı altına sokulmaya çalışıldığını” belirterek, müzakere sürecini torpillemeye yönelik söylemlere itibar edilmemesini istedi.

Özgürgün, yazılı açıklamasında UBP’nin varılacak bir antlaşmada, her iki halkın siyasi eşitliğinin, egemenliğinin, iki kesimliliğinin yanı sıra Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün esas olduğuna ilişkin görüşünü yineledi.

Özgürgün şöyle devam etti:

“Partimizin Kıbrıs sorununun Rum tarafının göstermeye çalıştığı gibi 1974’te başlamadığını ısrarla vurgulamasının haklılığı her geçen gün kanıtlanmaktadır. Güney Kıbrıs Meclisinde alınan ‘ENOSİS’ kararından söz etmeyen zihniyetin, basınlarına yansıyan görüş, düşünce ve söylemlerinin samimiyetten yoksun olduğu da çok iyi bilinmektedir.

UBP Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakere sürecinin başarısını, 1974 yılından sonra adamıza yerleşen kardeşlerimizin geriye gönderilmesine, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün sonlandırılmasına, Türk askerinin adadan çekilmesine bağlayan Rum tarafının gerçek niyetini göremeyenlerin, anlayamayanların hele de müzakere sürecini BM parametreleri dışına taşımaya çalışanlara destek olmalarını hayretle, esefle karşılamaktadır.

Bu konuda söz söyleyecekler bilmelidir ki, 1968 yılından bugüne sürdürülen ve hep Rum-Yunan tarafının bilinen nedenleriyle sonuçsuz kalan müzakere süreçlerinde, 1950’li yıllardan 1974 Mutlu Barış Harekatına kadar geçen sürede Kıbrıs Türk Halkı’nın uğradığı haksızlıkların, toplu katliamlar da dâhil her türlü insanlık dışı uygulamaların unutulması, unutturulması asla mümkün değildir. Hele de varılacak antlaşmanın Rum tarafının hayali olan Kıbrıs Türk Halkının 1974 öncesine taşınması, hiç mümkün değildir.”