Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler tarafından bu hafta içinde alınması beklenen önemli karar arifesinde temaslarda bulunmak üzere New York’a gitti.

Görüşmelerine bugün başlaması beklenen Özel Temsilcinin, temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Yardımcısı Lyne Pascoe ve Güvenlik Konseyi’ne üye beş daimi ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Özersay’ın ayrıca, Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi konumundaki önemli ülkesi Almanya’nın yetkilileriyle de görüşeceği öğrenildi.

Özersay’a New York temasları sırasında, müzakere heyeti üyesi Güneş Onar eşlik ediyor.

Özersay, müzakere sürecinin kritik bir aşamaya geldiğini, artık topun Birleşmiş Milletler’de olduğunu ve burada nasıl bir karar alınması gerektiği konusunda Kıbrıs Türk tarafının düşüncelerini tüm ilgililere anlatmaya çalışacaklarını söyledi.

Kudret Özersay; “Hedefimiz; bu sürecin başarıyla sonuçlandırılmasıdır, başarısızlıkla değil. Belirsizliği ortadan kaldırmak için sonuç üreten bir müzakereye her zaman varız, ama kimse kısır ve ucu açık bir müzakerenin devamına rıza vermemizi beklemesin” dedi.

Hatırlanacağı üzere BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İkinci Greentree Zirvesi ertesinde yaptığı açıklamada, Mart ayı sonunda Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından yapılacak olan değerlendirmeye bağlı olarak çok taraflı bir toplantı çağırıp çağırmamaya karar vereceğini duyurmuştu.

Bu çerçevede Genel Sekreter Ban’ın, bu hafta 19 Nisan tarihinde yardımcısı Pascoe ve Özel Danışmanı Downer ile bir toplantı yapması ve sürecin kaderini belirleyecek kararlar alması bekleniyor.

Diplomatik gözlemciler, çok taraflı toplantının çağrılmaması halinde görüşmelerin bundan sonra devam etmesini mümkün görmüyor. Bu açıdan BM Genel Sekreteri tarafından bu hafta içinde verilecek olan kararın önemine işaret ediliyor.