ÖZERSAY, KTSYD’Yİ ZİYARET ETTİ: “BU ÇELİŞKİYE SON VERECEĞİM”

Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği  (KTSYD)’yi ziyaret etti.

Başkan Ogün Gençkaçmaz ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşen Özersay, “Kendi irademize saygı ve kurumlarımızı ezdirmeme konusunda Rum tarafı ile ilişkilerde gösterdiğimiz hassasiyeti Türkiye de dahil dünyanın diğer aktörleriyle olan ilişkilerimizde de göstermeliyiz” dedi.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, ortada ciddi bir çelişki bulunduğunu, Rum tarafı söz konusu olduğunda önemsenen iradenin Türkiye ile ilişkilerde önemsiz görüldüğünü ifade eden Özersay, bu çelişkiye son verilmesi, Kıbrıs Türk kurumlarının her durumda devrede olması ve iradesine herkesin saygı duymasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Kudret Özersay, ziyaretin nezaket ziyareti olmadığını, yaşanan sıkıntıları dinlemek ve doğru anlamak istediğini söyledi.

Özersay, Cumhurbaşkanlığı için ortaya koyduğu vizyonu anlatarak, soruları da yanıtladı.

Olası bir çözümün Kıbrıs Türk halkının iradesi dışında gecikmesi durumunda iki taraf arasında çok farklı konularda işbirliği yapılabileceğini dile getiren Özersay, işbirliği modellerini örneklendirdi.

Özersay, sözlerine şöyle devam etti:

“Rum tarafı ile müzakere ederken kendi kurumlarınızı ezdirmeme siyasetini izliyorsanız, müzakere masasında daha iyi bir temsiliyet için kavga ediyorsanız, eğer müzakere masasında alınacak kararların alınma mekanizmalarına etkili şekilde katılmak gerektiğini savunuyorsanız ve KOP ile ilişkiler konusunda belli bir hassasiyet ortaya koyuyorsanız, ara bölgeden çıktığınız zaman da dünyanın başka aktörleri ya da Türkiye ile kuracağınız ilişkide de aynı hassasiyeti göstermek durumundasınız. Kendi iradenize saygı ve kurumlarınızı ezdirmeme konusunda ayni hassasiyeti göstermezseniz, hiç kimse nezdinde güvenilirliğiniz kalmaz.”

Özersay KOP ile kurulacak ilişkinin nasıl olması gerektiği konusunda da geçmişte hassasiyet gösterdiğini, bunu çıkıp kamuoyu ile çekinmeden paylaştığını ve gerekli uyarıları yaptığını, İsviçre uzlaşısı ertesinde KTFF yetkililerinin de hem KKTC’de maç yapılması hem de temsiliyet ve karar alma konularında gerekli hassasiyeti gösterdiklerini vurguladı.

Özersay, “İşte tam da bu örnekte olduğu gibi KOP ile kurulacak ilişkide nasıl ki KTFF’yi ezdirmek ya da devre dışı bırakmak istemiyoruz, TFF ile ilişiklilerde de kendi federasyonumuzun dikkate alınmasını, devre dışı bırakılmamasını istiyoruz” dedi.

Özersay, “Daha önce yapılan bazı protokollerde kendi bakanlıklarımızın yerine getirmesi gereken bazı görevlerin delege edilmesinin ülkemiz yöneticilerini rahatsız etmediğini görüp hayrete düşüyorum” eleştirisinde bulunarak, KTFF’nin iradesinin yok sayılamayacağına vurgu yaptı.

Özersay Kıbrıs Türk halkının haklarını en iyi şekilde savunacak ve hiçbir zaman Kıbrıs Türkünü devre dışı bırakmayacak kişinin bu toplumun lideri olması gerektiğini söyleyerek, uluslararası ilişkiler bilen, diplomasi tecrübesi olan, yabancı dile hâkim, uluslararası ve insan hakları hukukuna hakim birisinin görevde olmasının birçok şeyi değiştireceğine dikkat çekti.

(RU/GUR) FOTOĞRAFLI