Dünyanın en zengin kişileri listesinde 1 numarada yer alan Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu, "dünyanın parlayan yıldızı" olarak tanımladığıTürkiye'de yatırım imkanlarını araştırıyor.

TOBB-DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-Meksika İş Konseyi toplantısı için geldiği Mexico City'de geçen yıl dünyanın en zengin kişisi olarak gösterilen Meksikalı işadamı Carlos Slim'i ziyaret etti.

Hisarcıklıoğlu, görüşmesinin ardından, Carlos Slim'in Türkiye'ye karşı çok ilgili olduğunu veTürkiye'de yatırım imkanlarını araştırdığını söyledi.

Kişisel servetinin yaklaşık 70 milyar dolar olduğu bildirilen Carlos Slim'in Türkiye'de özellikle telekomünikasyon alanıyla ilgilendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Meksikalı işadamının cazip olan diğer alanlara yatırım yapmak gibi düşüncelerinin de bulunduğunu ifade etti.

Carlos Slim'in Meksika dışında 19 ülkede telekomünikasyon alanında yatırımları bulunuyor. Meksika'daki telekomünikasyon pazarının çok büyük kısmını elinde bulunduran Slim'in bankacılık, bilişim ve perakendecilik gibi birçok sektörde yatırımları bulunuyor.

Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Carlos Slim'i Türkiye'ye davet ettiğini, önümüzdeki yaz aylarında büyük bir ihtimalle Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydetti.

Carlos Slim'i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüreceklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, Meksikalı işadamının Türkiye'yi parlayan bir yıldız olarak tanımladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Carlos Slim'inTürkiye ve Meksika'nın önümüzdeki 10 yıl içinde kurdukları düzeni bozmazlarsa gelişmekte olan değil, gelişmiş ülke kategorisine gireceklerini söylediğini aktardı.

Carlos Slim hakkında kişisel izlenimlerini de anlatan Hisarcıklıoğlu, Slim'in ilk kez 1968 yılında balayı için Türkiye'ye geldiğini, geçen yaz da Türkiye'de bulunduğunu anlattığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Slim'in çok mütevazı bir kişi olduğunu, tüm işlerini devrettiği oğlunu da uzun süren toplantılarına çağırarak kendileriyle tanıştırdığını belirtti.

KÖKENİ OSMANLI


1940 doğumlu Meksikalı iş adamının aslında kökenleri Osmanlı'ya dayanıyor. Carlos Slim Helú’nün Roman Katolik Kilisesi mensubu Lübnan’lı babası Julian Slim Haddad Aglamaz (Yusuf Selim Hattat Ağlamaz) 1902 yılında Osmanlı topraklarından kaçıp Mexico City’ye yerleşti ve 1911’de “Şark Yıldızı” anlamına gelen La Estrella Del Oriente adındaki kuru yiyecek dükkanını açtı. Zamanla şehrin merkezinde mülkler satın aldı. Bir başka Lübnan’lı tüccarın kızıyla evlendi ve sahip oldukları altı çocuğun beşincisi olarak 1940 yılında Carlos, Mexico City’de dünyaya geldi.
Babası 1952’de öldüğünde, geriye ailesine geliştirilmeye elverişli bir servet bıraktı. 

1990 yılında, Carlos Salinas döneminde, Meksika Devleti’den birçok yatırım grubunu devralmasıyla şimdiki büyüklüğüne ulaşmanın yollarını açtı. Bunlar içinde France Telecom ve Southwestern Bell Company’nin dahil olduğu Telmex de vardı. Yerel ve hareketli pazarlarda tekelcilik ve bunun sonucunda rekabeti ortadan kaldıran politikası nedeniyle eleştiriler aldı. Telefonla iletişim ücretlerinin de hayli artması tekelcilik eleştirilerini destekledi.

Carlos Slim Helú ‘ye Meksikalı İş Adamları tarafından Girişimcilik Onur Madalyası verildi. Altın Tepsi ödülü’nü aldı ve Belçika Hükümeti tarafından Kumandan 2. Leopold Madalyası’na layık görüldü.

Latin Amerika’nın en zengin adamı olan Carlos Slim Helú aynı zamanda Forbes Dergisi’nin son “Milyarderler Listesi”nde ilk sırada yer alıyor.

Slim, altı çocuk sahibi ve Mexico City’de yaşıyor.