Organ Nakli Ciddi İştir!

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, organ naklinin tüm dünyada önemsenen bir konu olduğunu ve birçok ülkede çok katı kurallara bağlı olarak uygulandığını kaydetti.

Ülkede organ nakli yasasının Meclis komitesinden oy birliğiyle geçirildiğini anımsatan Yorgancıoğlu, “Yasa tasarısı yasalaşmıştır ama Cumhurbaşkanlığı tarafından anlamadığımız bir nedenle geri gönderilmiştir. Bu tasarıda kimlerin ve nasıl organ nakli yapacağı belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı tarafından geri gönderilmiş olsa bile Meclis’in ortada iradesi vardır” dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde denetim yapmalarına ilk gün değişik gerekçelerle izin verilmediği, daha sonraki günlerde ise denetim yapıldığı yönündeki açıklamalarına atıfta bulunan Yorgancıoğlu, yapılan denetimde organ nakli yapılmasının zemin ve koşullarının olmadığının tespit edildiğini vurguladı.

Yasanın, organ naklinin, akrabalar arasında yapılmasını öngördüğüne işaret eden Yorgancıoğlu, söz konusu olayda, organ alıcı ve vericinin akrabalık ilişkisinin bilinmediğini kaydetti.