Ekonomik protokol içinde yer alan hukuk sisteminde yapılan düzenlemelere göre Ombudsmanın yetkileri genişletilirken Savcılık’ın yetkisi daraltıldı, Sayıştay’a da, Savcılığı şikâyet edebilme yetkisi verildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin hedef ve tarih koyduğu, detay ve hayata geçirme yetkisinin KKTC’de olduğu belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında oluşturulan ekonomik protokolün imzalarının dün atıldığı öğrenildi. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin güvenilir bir kaynaktan aldığı bilgiye göre Ombudsmanın yetkileri artırılacak. Ombudsman bundan böyle, istisnai kurumlar olarak nitelendirilen ve görev tanımının dışında tutulan Kamu Hizmeti Komisyonu’na veKKTC Başsavcılığına dokunabilecek.

Ombudsmanlık Yasası’na tadilat

Ekonomik Protokol içindeki yargı reformu, ceza davalarına müdahaleyi değil, dokunulmazlıkların verdiği yetkinin kötüye kullanılmasını ortadan kaldırmayı hedefliyor. “Savcıların alımında sınav şartı, meslek içi eğitim ve savcıların denetlenmesinde bağımsız bir mekanizma oluşturma” bu reform çalışmalarının içinde yer alıyor. 

Dikte yok, hedef var…

Hayata geçirilmesi istenen hukuk reformunda dikte içeren kelimeler yer almazken, “hedef”, “gereklilik” ve tarih vurgulanıyor. Ceza Hukukunun denetlenebilir hale gelmesinin hedeflendiği reformların, hedeflenen tarihte hayata geçmesi halinde, pakette öngörülen yardımların serbest bırakılacağı belirtiliyor. 

Başsavcılık bağımsız denetime tabi olacak

Hukuk reformuna göre İcra İflas Kanunu’nda değişiklikler yapılması, Başsavcı ve yardımcılarının bağımsız bir yapı tarafından denetlenebilmesi hedefleniyor. 

Eski protokolde değişiklik

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre yeni protokol, eski protokolden farklı içeriklere sahip. Eski protokolde yer alan “hukuk ve ceza sisteminin denetlenebilmesi” maddesinden hukuk bölümü çıkarıldı. KKTC Anayasasının“mahkemelerin Anayasal bir değişikliğe gidebilmesi için referanduma gidilmesi” ve “referanduma gidilmeden mahkemeler yasasının değiştirilmesinin mümkün olmaması” bu değişikliğe neden olurken, ayrı yasası bulunan Savcılık bu yasal engelin dışında kaldı. 
Sayıştay ve Ombudsmanın koordinasyonu artırılacak

TC ve KKTC arasında imzalanan protokole göre Sayıştaylık ile Ombudsmanın koordinasyonu da artırılacak. Yolsuzluk dosyalarını savcılığa havale eden Sayıştaylık, Savcılıktan sonuç çıkmaması halinde Ombudsmana savcılığı şikâyet edebilecek. 

Sayıştay’ın Savcılığa yönlendirdiği yolsuzluk dosyalarının sonuçlandırılma oranı yüzde 1’in altında
Sayıştay tarafından Savcılığa yönlendirilen ve sonuçlandırılma oranı yüzde 1’in altında olarak nitelendirilen dosyalar bundan böyle işleme girecek, Sayıştay, raporunu hazırlayarak Savcılığa sunduğu ancak sonuçlandırılmayan dosyaların hesabını sorabilecek. 

“Yargı” dedikleri Başsavcılık

Yargı reformunun 1.2.3 maddelerinde “yargı” olarak geçen tanımın mahkemeler değil, Başsavcılık olduğu, terminoloji farkının yanlış anlamaya sebep verebildiği ifade ediliyor.