Kıbrıs Oşinografi Merkezi’ne göre Avrupa sularında tsunamiler; Afrika ve Avrasya plakasının altında kuzeye doğru sürüklenmeler, depremler nedeniyle meydana gelecek.

Cyprus Mail'in haberine göre Akdeniz, yalnızca bölgenin sismik olarak aktif olması nedeniyle değil, aynı zamanda kıyı limanlarının yüksek riskli tsunami merkez üslerine çok yakın olması nedeniyle tsunamilere karşı savunmasız olarak kabul edilebilir.

Kıbrıs Oşinografi Merkezi müdürü Giorgos Georgiou'ya göre, Akdeniz'de meydana gelen bir deprem, bir saat içinde Kıbrıs'a ulaşabilecek bir tsunamiyi tetikleyebilir ve elektrik santralleri, kimya fabrikaları gibi endüstriyel binaları boşaltıp kapatmak için çok az zamanımız olabilir.

1202, 1222, 1303 ve 1953 yıllarında adanın kıyı şeridi tsunamiler tarafından vuruldu. 1953'te Baf'ta 40 kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı bir çifte depremden sonra meydana geldi. Yaklaşık 1 metrelik küçük bir dalga oluşturdu.

Şu anda Kuzey Atlantik ve Akdeniz bölgesinde İtalya, Fransa, Türkiye ve Yunanistan'da bulunan dört sertifikalı tsunami uyarı ve bilgi merkezi bulunuyor.

Bu merkezler tarafından tsunami tespit edilmesi durumunda sistem içerisinde üye ülkelere otomatik uyarılar gönderiyor. Bu uyarılar, ulusal afet müdahale planlarını harekete geçiren sivil savunma organları tarafından alınıyor.

Jeolojik Etüt Dairesi, Yunanistan ve İtalya'daki uyarı merkezlerine ve Kıbrıs'ın Sivil Savunmasına gerçek zamanlı bilgi sağlamaktadır..

Akdeniz'de kaydedilen en büyük tsunami dalgası, Ege Denizi'ndeki Yunan adası Amorgos'ta meydana gelen bir depremden sonra 1956'da gerçekleşti.

Deprem, maksimum 30 metrelik bir artışla büyük bir tsunamiyi tetikledi. Deprem ve tsunaminin birleşik etkileri 53 kişinin hayatını kaybetmesine, 100 kişinin de yaralanmasına neden oldu.