ODTÜ’de “Bilim Ve Sanat Buluşuyor” projesi Kuzey Kıbrıs kampüsündeydi

ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TBM) tarafından; Avrupa Komisyonu’nun araştırma-geliştirme-yenilik projelerini fonlama aracı Ufuk 2020 (Horizon 2020) programı desteğiyle 27 Eylül 2019 Cuma günü “Bilim ve Sanat Buluşuyor” teması ile gerçekleşecek olan Avrupa Bilim ve Eğlence Günü;  ana etkinlik öncesinde 29-30 Nisan 2019 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’inde ve 7 Mayıs 2019 tarihinde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünde okul öncesi öğrencileri ile buluştu. Güzelyurt Atatürk Maarif Ana Okulundan geleceğin bilim insanları ile buluşulan etkinlikte öğrenciler keyifli vakit geçirdi.

“Bilim ve Sanat Buluşuyor” ön etkinliğinde bir yandan bilim ve sanatın birbirinden nasıl esinlendiğini ve/veya birbirini nasıl beslediğini bir yandan da bilim ve sanatın dünyamızı daha iyi anlamamıza katkılarını gözler önüne serecek çeşitli etkileşimli etkinlikler; okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki öğrencilere yönelik yapıldı.

Arkeoloji bilimi ile resim sanatını ele alan “Mağaradaki izler” etkinliğinde, insanın mağara içinde ürettiği en eski resimler ile (günümüzden yaklaşık 40.000-15.000 yıl önce), bireylerin kimliklerini oluşturma, ifade etme, sosyal ilişkileri dönüştürme ve düzenleme yetkinliğine vurgu yapıldı. Etkinlik sonunda öğrenciler, arkeoloji bilimine dair paylaşılan bilgi ile kendi bakış açılarından geçmiş ve geleceği bağdaştıracakları resimler yaptılar.

Fizik ve kimya bilimleri ile fotoğrafçılık ve sinema sanat dallarını bir araya getiren “3, 2, 1, Gülümseyin!” etkinliğinde, bir delik ve bir kutu ile kamera yapılabileceği gösterilerek ters görüntü ile odaklama kavramları etkileşimli oyunlar ve örnekler ile açıklandı. Kamera ile elde edilen görüntünün çeşitli sıvılar ile nasıl kalıcı hale dönüştürüldüğünün (tab etme) gösterimi ile etkinlik tamamlandı.

Matematik ile müzik sanatını buluşturan “Matematik Müzikle Buluşuyor” etkinliğinde ise, bütün öğrenciler hep beraber baget ve marakas gibi müzik aletleri ile ritim oluşturdu. Bu esnada kesirler ve örüntüler gibi kavramların müzikle nasıl iç içe olduğu gösterildi.

Etkinliklerin ardından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Fotoğraf Sergisi de gezildi.

Ön etkinlik programı,14 Mayıs 2019 tarihinde ise ODTÜ Erdemli yerleşkesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde ilkokul öğrencileri için tekrarlanacak.