Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir’e, İngiltere’de devam eden yasal süreç boyunca 4 milyon Sterlin’den fazla maddi destekte bulunan iş adamı Hamit Cankut Bağana, “Asil Nadir, benim neslimin kahramanıdır” dedi.


   Asil Nadir’e iki yıl önce Londra’ya gidişinin ardından konakladığı evin aylık 23 bin Sterlin kirası ile mahkeme masraflarının da arasında bulunduğu 4 milyon sterlinden fazla para veren iş adamı Hamit Cankut Bağana dün mahkemede tanık olarak dinlendi.


   Onur Air’in sahibi Bağana, Asil Nadir’i ilk kez 20-25 yıl önce Nadir’in kız kardeşi Bilge Nevzat aracılığıyla tanıdığını, son birkaç yıldır da samimi bir arkadaşlıkları olduğunu söyledi.


   Bağana, Asil Nadir’in iki yıl önce Londra’ya gitmesine karşı olduğunu, ancak kendisi bu kararı aldığında maddi destekte bulunma sözü verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
   “Dâva süresince, iyi günlerinde yaşadığı gibi Londra’nın en iyi bölgesinde yaşamasını istedim. Bunu karşılama sözü verdim. Hatta şirketimin bir uçağını tahsis edip, Kıbrıs’tan Londra’ya gelmesini sağladım.” 

“Dostluğundan başka bir şey vermedi”


   Bağana, Asil Nadir’in avukatı Philip Hackett’ın, “Para verirken, geri ödenmesi beklentiniz var mıydı?” sorusuna, “Verirken, geri alacağımı düşünerek vermedim, ama tabii arzum buydu” yanıtını verdi. Hamit Cankut Bağana, “Para karşılığında mal-mülk gibi bir şey verdi mi?” sorusunu ise “Dostluğundan başka bir şey vermedi” diyerek yanıtladı.


   Nadir’in, “kendi neslinin kahramanı olduğunu” söyleyen Bağana, Asil Nadir’in Türkiye’de ve KKTC’de beyaz eşya üretimi, tarım ürünleri, turizm gibi alanlardaki başarılarından bahsetti. Bağana, “Bu başarılar dikkate alındığında, eğer insanlar balık hafızalı değilse, Nadir’e elinden gelen yardımı yapmalı. Bu benim aldığım kültür ve ülkemin kültürüdür” diye konuştu.


“Ucuz ve zevkli döşenmiş bir evdi”

   Ağır Dolandırıcılık Dairesi’nin (SFO) avukatı Philip Shears ise Bağana’ya Nadir’in KKTC’deki yaşantısıyla ilgili sorular yöneltti. Nadir’in KKTC’de “şaşalı” bir hayat sürmediğini savunan Bağana, Nadir’in KKTC’deki eviyle ilgili ise “ucuz ve zevkli döşenmiş bir evdi” dedi.