MECLİSE GİRMEYE ÇALIŞAN ÜRETİCİLERLE POLİS ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

NARENCİYE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ALİOĞLU EYLEMDE FENALAŞTI

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU ÜRETİCİ VE İLGİLİ BİRLİK TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN HEYETLE GÖRÜŞTÜ

YORGANCIOĞLU: “15–20 GÜN İÇİNDE BU SORUNU ÇÖZECEĞİMİZ GİBİ PROGRAM YAPTIK. BU KONUDA NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN TALEPLERİNİ HAKLI GÖRÜYORUZ”

ALİOĞLU: “BEKLENTİMİZ, PARAMIZI, HAKKIMIZI ALMAKTIR. BİZE ‘KONSANTREYİ SATACAĞIZ’, YA DA ‘KAYNAK BULACAĞIZ’ DEMEYİN… YARATIN, HÜKÜMETLERİN GÖREVİ YARATMAKTIR…”

YORGANCIOĞLU VE ÜRETİCİLERİN MUTABAKATA VARMASIYLA EYLEM SONA ERDİ

Narenciyece üreticileri, ürün bedellerini almadıkları gerekçesiyle bugün Meclis önünde eylemi yaptı.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği öncülüğünde düzenlenen “Yok Oluşa Karşı Direniş” eyleminde zaman zaman gerginlik yaşandı. Meclise girmeye çalışan üreticilerle polis arasında arbede yaşandı.

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu eylemde fenalaştı. Kısa süren gerginlikten sonra, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu üretici ve ilgili birlik temsilcilerinden oluşan heyetle Meclis’te bir görüşme yaptı.

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Alioğlu, ürün bedellerinin ödeneceği konusunda Yorgancıoğlu’ndan aldıkları taahhüt nedeniyle eylemi sonlandırdıklarını açıkladı.

MECLİSE KAMYONLARLA GELDİLER

Narenciye üreticilerinin, ilgili birliklerin ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı eylem bugün saat 11.30 sıralarında Meclis önünde başladı.

Güzelyurt bölgesinden iş araçlarıyla Lefkoşa’ya gelen üreticiler, kamyonlarına “Tüccara var da bize yok mu”, “Emek en yüce değer, açlıkla eşdeğer”, “Kuzuyu sattım, mazotu aldım”, “Görüşmeye değil, götürmeye geldik” gibi pankartlar astı.

Birliğin merhum başkanlarının fotoğraflarının da taşındığı eylemde, bazı üreticiler araçlarının ön camına mandarin ve portakal yerleştirdi.

POLİS YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı Meclis önüne  kornalar eşliğinde gelen üreticiler, araçlarını yola bırakarak, milletvekillerine “dışarı çıkın” çağrısı yaptı.

Birlik yetkilileri Meclis önünde kısa açıklamalar yaparak, eylemin olmaması için hem içten hem de dıştan baskı aldıklarını savundu.

“Yok Oluşa Karşı Direniş” eylemini “tokat” diye niteleyen üretici yetkilileri, 1 yıla yakın süredir gitmedikleri kapı kalmadığını belirterek, “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği yetkilileri, “Biz yola inmişsek hükümet bizden korksun, getirdiğimiz gibi götürmesini de biliriz” diyerek, “Hükümet, emeği, emekçiyi, üreticiyi katletti” iddiasında bulunuldu.

ÜRETİCİLER MECLİSE GİRMEYE ÇALIŞTI

Bazı üreticilerin, Meclis’in ana giriş kapısına doğu yaklaşmasıyla kısa süreli gerginlik yaşandı. Bu arada Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, üreticilerin de yardımıyla Meclis’in ana giriş kapısını aşarak içeri girmeyi başardı.

BİRLİK BAŞKANI ALİ ALİOĞLU FENALAŞTI

Bu sırada polisle üreticiler arasında arbede yaşandı.. Birlik Başkanı Ali Alioğlu Meclis avlusuna girdikten sonra fenalaştı.

Alioğlu’na ilk müdahaleyi doktor olan milletvekilleri yaptı. UBP milletvekili Ali Pilli, Alioğlu’nu muayene etti.

Birlik Başkanı daha sonra dinlenebilmesi için eylem ortamından uzaklaştırıldı. Bazı milletvekilleri de Meclis Genel Kurulu’nun görüşmesinden çıkarak narenciyecilerin yanına geldi.

BAŞBAKANLA GÖRÜŞTÜLER

Başbakan Özkan Yorgancığlu, Birlik Başkanı Alioğlu’nu, narenciye üreticilerini ve ilgili birlikleri temsil eden heyeti Meclis’te görüşmeye kabul etti.

Görüşmeye,  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Önder Sennaroğlu ile bazı milletvekilleri ile bazı diğer birliklerin yetkilileri de katıldı.

“SIKINTIMIZ YOKTUR DERSEM YALAN SÖYLERİM”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, görüşmedeki konuşmasında ülkenin birçok yerinde, değişik alanlarda sıkıntılar olduğunu kaydederek, “Üretim yapan insanlara saygımız sonsuz, özellikle ekonomimizin biraz da geri kaldığı bölgede üretimle uğraşmanın zorluklarını biliyoruz. Sıkıntımız yoktur dersem yalan söylerim. Ülkemizin birçok yerinde, değişik alanlarda sıkıntılar var” diye konuştu.

Hükümet olarak temel üretim ürünlerinden olan narenciye ve sütle ilgili çalışma yürüttüklerini, bu alanlar da sıkıntılar olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, “Kaynağı birden fazla imkândan yararlanarak yaratmak gibi bir çabamız vardır. Bir taraftan konsantreyi satmak için uğraşıyoruz, bir taraftan da finansman yaratma konunda çaba harcıyoruz” ifadesini kullandı.

“NARENCİYEDE YENİ ÜRÜN DÖNEMİNE GİRİLMEK ÜZERE”

Narenciyede yeni ürün dönemine girilmek üzere olunduğunu, bahçelerin bakımı konusunda üreticilerin sıkıntı yaşadığını bildiklerini kaydeden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “15–20 gün içinde bu sorunu çözeceğimiz gibi program yaptık. Bu konuda narenciye üreticilerinin taleplerini haklı görüyoruz, sizin bize, bizim de size yardımcı olmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

“SONUÇ ÜRETMEK DURUMUNDAYIZ”

Yorgancıoğlu konuşmasının devamında şunları belirtti:

“Ülkede genellikle sıkıntılar var, ama bu sıkıntılar bize arkadaşlarımızın ürettikleri ürünleri ödememe gibi bir sorumluluk yüklemez. Tam aksine zor da olsa bir çaba ortaya koyarak hem mevcut ürünü satarak, aynı zamanda, belki bazı finans kuruluşlarından uygun koşullarda kredi de yaratarak Cypfruvex’i borçlandırarak bu konuda bir sonuç üretmek durumundayız.”

“ ‘KONSANTREYİ SATINCA ÖDEME YAPACAĞIZ’ DİYE BİR İDDİAM OLMADI

Yaklaşık 14 ay önce hükümete geldiklerini ve geçen yıl da narenciye üreticilerinin alacaklarını ödediklerini söyleyen Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Geçen yıl da kaynak yaratmamız gerekirdi, bunun için çabaladık ve ürün bedellerini ödedik. Bizim niyetimiz yine bu yöndedir. ‘Bekleyeceğiz, konsantreyi satınca ödeme yapacağız’ diye bir iddiam olmadı. Benim dediğim şudur; bir taraftan konsantreyi satmaya çalışacağız, bir yandan da finans imkanı yaratarak sorunu 15–20 gün içinde çözeceğiz…”

“2015’E YÖNELİK PROJELERİMİZ VAR”

Narenciye ile ilgili projeleri olduğuna da değinen Yorgancığlu, yeni yıla girilirken, tür değişikliğine gidilmesi için Bakanlar Kurulu’nda bir karar üretildiğini anımsatarak, “Daha önceki görüşmelerimizde size de söyledim; dünyadaki narenciye borsası bizi giderek sıkıştırıyor, türleri değiştirmek, çeşitlendirmek lazım. 6 bin 100 dönümle ilgili 2015’e yönelik projelerimiz var” dedi.

Yorgancıoğlu, konuşmasında eylem yapma konusundaki düşüncelerini de paylaşarak, “Usulleri çerçevesinde eylem yapmanın hak olduğuna inanıyorum” ifadesine yer verdi.

ALİOĞLU: “GÜZELYURT İNSANI EVİNE GİREMEZ DURUMDA”

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu ise görüşmede yaptığı konuşmada, “Bugün itibarıyla beklentimiz, paramızı, hakkımızı almaktır. Bize ‘konsantreyi satacağız’, ya da ‘kaynak bulacağız’ demeyin, yaratın, hükümetlerin görevi yaratmaktır” ifadesine yer verdi.

Güzelyurt’un yıllardan beri en mağdur bölge olduğunu savunan Alioğlu, “Üretimden para alamaz, üretime para yatıramazsak, çoluk çocuğumuzu nasıl geçindireceğiz, nasıl üretim yapacağız?” diye sordu.

Güzelyurt bölgesindeki insanların yüzde 70’inin narenciye sektöründen geçindiğini, bunun bölgedeki yan sektörlere de yansıdığını kaydeden Alioğlu, “Güzelyurt insanı bugün evine giremez durumdadır. Neden? Çünkü üreticinin 20 milyon TL alacağı vardır. Üretici ne bahçesine ne de çocuklarına bakamıyor. İnsanlar bankalara borçlandılar, tefecilerin eline, mahkeme koridorlarına düştüler” dedi.

“ANNELERİMİZİ BABALARIMIZI MECLİS KAPILARINDA SÜRÜNDÜRMEK DOĞRU BİR EYLEM TARZI DEĞİL”

“Annelerimizi babalarımızı Meclis kapılarına getirmek, buralarda süründürmek doğru bir eylem tarzı değil” şeklinde konuşan Birlik Başkanı Alioğlu, 11 aydan beri hem dalında kalan ürünün hem Cypfruvex’e verilen 42 bin ton ürünün bedellerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

Ali Alioğlu, “Doğrudan Gelir Desteği ile akaryakıt desteğini de alamadık” dedi.

Hükümet programındaki narenciyeyle ilgili projelerin hayat bulmasını isteyen Alioğlu şunları kaydetti:

“Konsantreyi satamamak bizim acizliğimiz, beceriksizliğimiz değil. Demek ki Cypfruvex’in konjonktürel yapısı çökmüştür. Buradaki idari mekanizmanın güçlendirmesi gerekir.

Siz hükümete geleli 1 buçuk yıl geçti. Biz sizi sebatla bekledik, sizlerle görüşmeye geldik, ‘bizi eyleme zorlamayın’ dedik… Şu anda alınacak kriz massı tedbiri için geç kalınmıştır.”

BİRLİK BAŞKANI ALİOĞLU EYLEMİ KALDIRDIKLARINI AÇIKLADI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüştükten sonra hem basına hem de üreticilere açıklama yapan Birlik Başkanı Alioğlu, “Sayın Başbakan alacaklarımızın en geç 15 Aralık’a kadar ödeyeceğinin sözlü taahhüdünü verdi, bu açıklamayı yapan bu ülkenin başbakanıdır” diyerek eylemi sonlandırdıklarını belirtti.

Üreticilerden gelen taleple Meclis önünde görev yapan polislere seslenen Ali Alioğlu, “Bu bedeller 15 Aralık’ta ödenmezse polis arkadaşlarımızın 16 Aralık’ta buraya gelmesini istemiyoruz” dedi.

Üreticiler daha sonra meclis önünden ayrıldı.