Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in avukatı, Ağır Dolandırıcılık Ofisi’ni (SFO), gizledikleri delilleri açıklamaya davet ederken, İngiltere’de hukuk çevreleri ve medya, Kıbrıslı Türk işadamına yapılanları sorgulamaya başladı.


   Önceki gün yayınladığı bir haberle, Ağır Dolandırıcılık Ofisi’nin, Asil Nadir’in haklılığını ortaya koyan bazı belgeleri mahkemeye sunmadığını duyuran The Times gazetesi dün de Nadir’in avukatının açıklamalarına yer verdi.


   “Nadir’in avukatı SFO’yu delilleri açıklamaya davet etti” başlığı ve Sean O’Neil imzasıyla yayımlanan haberde, Kıbrıslı işadamının mahkumiyet kararının hukuk çevreleri tarafından sorgulandığı kaydedildi. 


   SFO’nun “yanlışlıkla mahkemeden gizledik” dediği belgelerde, Asil Nadir’in geçmişte bir yargıca rüşvet vermekle suçlanması olayının tamamen fabrikasyon olduğu açıkça ifade ediliyor.
   Asil Nadir’in, SFO ve diğer bazı kesimler tarafından oyuna getirildiği ve komploya kurban edildiği net bir dille itiraf ediliyor.
   SFO bu belgeleri, “yanlışlıkla” deyip, mahkemeye sunmamakla suçlanıyor. İngiliz yargı sisteminde delillerin mahkemeden gizlenmesi büyük bir suç olarak kabul ediliyor ve Nadir’le ilgili mahkumiyet kararının düşmesine kesin gözle bakıldığı konuşuluyor.

Deliller gizlenemez

   The Times’a konuşan Asil Nadir’in avukatı Anthony Scrivener, QC, mahkemeden delil gizlenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
   Anthony Scrivener, QC, gazeteye yaptığı açıklamada, delillerin gizli olmaması gerektiğini hatırlattı. 
   SFO tarafından mahkemeye sunulmayan üç kutu dolusu delil, Asil Nadir’in bir yargıca ve üst düzey bir polise rüşvet verdiği iddialarının yalan olduğunu kanıtlayıcı belgeler olarak değerlendiriliyor. Gizlenen bu belgelerde, yargıç Tucker, bir üst düzey polis yetkilisi (Wynn Jones) ve Asil Nadir’in o dönemdeki avukatının isimleri rüşvetle ilgili olarak net bir şekilde aklanıyor… Belgeler, Nadir’e açıkça komplo yapıldığını kanıtlıyor.
   Londra’da yargı çevrelerinde Asil Nadir’e karşı düzenlenen komploların en önemlilerinden biri olan “rüşvet” suçlamasının kesinlikle fabrikasyon olduğuna vurgu yapılırken, avukatı Anthony Scrivener, QC, The Times’a, “Belgelerde gizlilik, gizleme olmaması lazım, net bir şekilde herkesin görebileceği açıklığın yer alması kaçınılmazdır” dedi.
   Aynı zamanda İngiltere’de Baro eski başkanlarından olan Asil Nadir’in avukatı Anthony Scrivener, QC, The Times gazetesine şunları söyledi:
   “Belgelere baktım. 1993 yılında ihbarcı polis memuru Michael Francis tarafından hazırlanan bu belgelerin amacı, eli çok zayıf olan iddia makamına güç katmaktı. 20 yıl önce de bu sorgulanabilir bir davranıştı ama günümüzde bu deliller çok daha önemlidir.”

,

 

kaynak/KIBRIS GAZETESİ