Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, Salı günü yapılacak olan “Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı’nın” eğitim sisteminde bir “milat” olacağına işaret ederek, öğretmenlik kriterlerine uyan herkesi sınava katılmaya çağırdı.

 

Atasayan, bir üniversite tarafından şeffaf, adil, hassas ve titizlikle yapılacak olan Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı’na katılmayan adayların, sınav sonrasındaki müracaatlarının kesinlikle değerlendirmeye alınmayacağını ve geçici öğretmenlik için çağırılmayacağını vurguladı.


Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, bugün basın toplantısı düzenleyerek, öğretmen eksikliklerinin giderilmesi amacı ile 9 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek olan “Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı” ile ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine mahal vermemek için açıklamalarda bulundu.


Atasayan, Kamu Hizmeti Komisyonu’nda (KHK) yaşanan yargı süreci nedeniyle öğretmen münhallerinin gerçekleştirilemediğini ve okullarda var olan öğretmen açığının giderilemediğini kaydetti.


Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve hükümet olarak, okullardaki öğretmen eksikliklerinden doğacak aksaklıkların giderilmesi amacıyla acil olarak Bakanlar Kurulu kararı ile “Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı” gerçekleştirilmesine karar verdiklerini ifade eden Atasayan, Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı’nın Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı adına KKTC’de bulunan bir yüksek öğrenim kurumu tarafından gerçekleştirileceğini, sınav sorularının da ilgili üniversitenin uzman kişileri tarafından belirleneceğini anlattı. 


 
Atasayan, üniversitenin uzmanları tarafından gerçekleştirilecek “Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı” ile İlköğretimde 41, Genel Orta Öğretimde 10 ve Mesleki Teknik Öğretimde var olan 30 öğretmen eksikliğinin giderilerek, okullarda eğitimin aksamadan devam ettirilmesinin sağlanacağını vurguladı.


Okullarda, sağlık ve buna benzer mazeretlerden kaynaklı öğretmen eksikliklerini de, Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı neticelerine göre sıralama sınavına katılan adaylar arasından belirleneceğini ifade eden Atasayan, “9 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek olan Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı’na katılmayan adayların sınav sonrasındaki müracaatları kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır” dedi.


Geçici Öğretmen Sıralama Sınavı sonuçlarının, sınav sorularını hazırlayacak üniversite tarafından aynı gün açıklanacağını ifade eden Atasayan, şöyle devam etti:

“Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, KKTC genelindeki tüm okullarımızda kaliteli ve standart eğitimin aksamadan gerçekleştirilmesi için çalışmalarımızı en hızlı ve en etkili biçimde devam ettirdiğimizi, bu amaca ulaşabilmek adına şeffaf ve partizanlıktan uzak bir eğitim anlayışını ilke edindiğimizin altını çizerek bildirmek istiyorum.

KKTC’deki öğretmen sendikalarının, daha kaliteli ve daha çağdaş eğitim politikalarının geliştirilebilmesi adına ortaya koyacakları yapıcı eleştirileri her zaman dikkate alacağımızı ve her zaman sendikalarımız ile diyalog ve işbirliği içerisinde olma düşüncesinde olduğumuzu da bu vesile ile söylemek istiyorum.

9 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek Geçici Öğretmen Sıralama Sınavına katılacak olan tüm öğretmen adaylarımıza başarılar dileriz.”

Eğitim Bakanı Mutlu Atasayan konuşmasının ardından soruları da yanıtladı. Atasayan, KHK’da yaşanan sahte imza olayı sonrasında 22 Eylül’de yapılan öğretmenlik sınavlarının da şaibe altında kaldığını ve şu anda polis soruşturmasının sürdüğünü söyledi.


KHK’da yaşanan soruşturma sürecinden dolayı eksikliği bulunan öğretmen açıklarının gecikmeden geçicilik sınavıyla tamamlanacağını ifade eden Atasayan, bu sınava KHK tarafından yapılan sınava katılanlar ile öğretmenlik kriterlerine uyan herkesin katılması çağrısında bulundu.


Atasayan, bu sınav ile bir sıralamanın ortaya çıkacağını ve geçici öğretmenlerin artık bu listeden çağrılacağını ifade ederek, bu sınavı eğitim sisteminde bir “milat” olarak niteledi.

KHK tarafından münhal açılan yerler için yapılan sınava 558 adayın katıldığını, ancak şimdi hem münhal ilan edilen hem de münhal ilan edilmeyen alanlar için geçicilik sınavı yapılacağını ifade eden Atasayan, o yüzden herkesin sınava katılmasını istedi.


Mutlu Atasayan, sınavla ilgili endişelerin yersiz olduğunu, sınavların en şeffaf, adil bir şekilde yapılacağını, başvuruların yapılmasını ve adayların sınava katılmasını isteyerek, “Hassas ve titiz davranıyoruz. Gönül rahatlığıyla herkes katılsın” dedi.


Atasayan, KHK’nın düzenlediği sınavla ilgili soruşturmanın tamamlanması ve şaibenin kalkması halinde, salı günkü sınavla alınacak geçici öğretmenlerin ne olacağının sorulması üzerineyse, soruşturmanın bir ay sonra da, bir yıl sonra da tamamlanabileceğini, sınavlarda şaibe bulunmadığının tespiti halinde, kazananların görevlerine atanacağını kaydetti.


Salı günü yapılacak sınavda alınacak öğretmenlerin “geçici” olduklarını anımsatan Atasayan, KHK sınavında şaibe bulunmaması ve bunu kazananların göreve iadesi halinde, geçicileri durdurmak durumunda olduklarını söyledi.

Öte yandan şimdiye kadar sınav için bakanlığa 203 başvuru yapıldı. Başvurular yarın mesai saatine kadar yapılabilecek.