SOYSAN: ” BAKANLAR KURULU KARARI AKIL TUTULMASI, İLETİŞİMDE KAOS YARATACAK, TEKELLEŞMEYİ GETİRECEK”
 

MISIRLIOĞLU:”YAPILMAK İSTENEN ÖZELLEŞTİRMEK”

Tel-Sen, hükümetin Telekomünikasyon Dairesi’ni yeniden yapılandırma modeline kaşı başlattığı mücadele çerçevesinde Gazimağusa Telekomünikasyon Dairesi önünde pankartlı eylem gerçekleştirdi.
Telekomünikasyon Dairesi binasına siyah zemin üzerine “Yap, İşlet Devretme. Kamu Malını Peşkeş Çekenlerle Aynı Tarafta Olmayacağız” yazılı pankart asılırken”, eylemciler “Aynı Tarafta Olmayacağız” yazılı tişörtleri giydiler.
SOYSAN
Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan yaptığı açıklamada, uzun bir süredir Telekomünikasyon Dairesi’nin yeniden yapılandırması, revize edilmesi gibi süreçlerin  siyasilerin iki dudağı arasında olduğunu ifade ederek, “Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili olarak siyasi oy kaybı, seçim kaybetmeme  endişesi ve tüccar zihniyetiyle birilerinin emrine devrine peşkeş çekme zihniyetiyle hareket edildiğini” ileri sürdü.
Soysan, Bakanlar Kurulu’nun Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili aldığı yeniden yapılandırma modeli kararını  eleştirerek, “kararın devletin alt yapısı olan iletişimin;  santrallerinden  menhollerine kadar  altyapıya atılan trilyonlarca paranın tüccar zihniyetiyle yönetilmesi  ve devrini sağlamak olduğunu” savundu.
Bakanlar Kurulu kararının akıl tutulması olduğunu iddia eden Soysan, söz konusu kararın uygulanmasının, iletişimde kaos yaratacağını, tekelleşmeyi getireceğini, bununla beraber şu anda yüzde 78’ lerde olan iletişim hakimiyetini yüzde yüze çıkaracağını iddia etti.
Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin ortadan kalkmasının,  sosyal devlet anlayışıyla verdiği hizmetlerin halka yansıtılmamasının  tekelleşmeyi ve iletişimde ticari zihniyeti daha ileriye götüreceğini öne sürdü.
Soysan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanının Telekomünikasyon Dairesi’nin ihtiyacı olan para ile ilgili çelişkili rakamlar verdiğini iddia ederek, Bakanın istatistiksel veri ortaya koyamamasının gülünç, düşündürücü ve manidar olduğunu  öne sürdü.
Tel-Sen olarak çözüm önerilerini ilgili makamlara daha önce ilettiklerini söyleyen Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin hizmetleri ve fonksiyonları iyileştirilerek çok daha iyi noktalara taşınabileceğini kaydetti.
Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda atılacak adımları yanlış bulduklarını vurgulayan Soysan,  bugün Gazimağusa’dan başlattıkları eylemleri ülke geneline yayacaklarını, süresiz grevin de gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
MISIRLIOĞLU
Tel-Sen adına basın açıklaması okuyan Mali Sekreter Salahi Mısırlıoğlu da,  Bakanlar Kurulu kararıyla yapılmak istenenin Telekomünikasyon Dairesi’ni özelleştirmek olduğunu,  kararın da Özelleştirme Yasasına atıfta bulunarak alındığını iddia etti.
Sendika olarak 2010 yılından beridir  yapılandırmayı savunduklarını vurgulayan Mısırlıoğlu,  “Bu yapılandırma nasıl olmalıdır sorusunun  cevabı özelleştirme değildir” dedi.
Mısırlıoğlu,  sendikanın  geçmişte hazırlayarak Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına sunduğu  model uygulanmadan, denenmeden başka modellerin  denenmesinin topluma insafsızlık olduğunu kaydetti.
Mısırlıoğlu, şu anda, alınan karar ile  yapılacak yapılandırmanın tamamen peşkeş çekmek olduğunu ve kabul edilemeyeceğini iddia etti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanının  nasıl bir yatırımı öngördüğünü ve ne kadar paraya ihtiyaç duyulduğunu kamuoyuyla paylaşmadığını söyleyen Mısırlıoğlu, “Nasıl bir yatırım yapılacağını anlamış değiliz ancak  Telekomünikasyon Dairesinin aylık 5 milyon liralık gelirinin özele verileceğini görmekteyiz” iddiasında bulundu.
Mısırlıoğlu ayrıca  bu yıl bütçeye daireye harcanmak üzere 23 buçuk milyon TL konduğunu  belirterek,” Aklımıza niye devletin parası özelleştirilecek bir yapıya harcanmaya devam eder sorusu gelmektedir” dedi.
Mısırlıoğlu,  Tel-Sen’in kaygısının  iş kaybetme kaygısı değil, toplumsal varlıkları kaybetme, çocukların geleceğini sermayenin eline bırakma kaygısı olduğunu ifade etti.