Metehan Kapalı Çember-Şehit Çocukları Arsaları-Güzelyurt Yolu’nun (Alayköy Bölünmüş Yolu) temeli bugün düzenlenen törenle Başbakan İrsen Küçük, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ile Maliye Bakanı Ersin Tatar tarafından atıldı.

Lefkoşa’yı Metehan üzerinden Lefkoşa-Güzelyurt anayoluna bağlayacak yolun, özellikle Gönyeli Çemberi trafiğini rahatlatması bekleniyor.

Metehan Kapalı Çember karşısında saat 10.00’da başlayan temel atma törenine, Başbakan İrsen Küçük, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Hayati Başaran, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, Karayolları Dairesi yetkilileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende sırasıyla Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ve Başbakan İrsen Küçük birer konuşma yaptı.

SANER “4.5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA OLACAK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, 2010 yılında başlayan çalışmalar çerçevesinde ülkedeki yolların iyileştirilmesi için projeler ürettiklerini belirtti. Saner, yol standartlarını artırarak, vatandaşlara daha emniyetli yollarda seyretme şansı verildiğini söyledi.

Ülkedeki diğer yol projeleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Saner, “Alayköy Bölünmüş Yolu”nun 4,5 kilometre uzunluğunda olacağını ve yolun 4 kilometresinin “New Jersey” tipi korkuluklarla donatılacağını belirtti.

Saner, 4 tane Ankara, 5 tane de Lefkoşa kaynaklı yol projeleri bulunduğuna işaret ederek, devam eden projelerin 2015 yılına kadar tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Yol projelerinde ana hedeflerinin trafikte geçirilen zamanın azaltılması olduğunu söyleyen Saner, trafik kazalarını önleyerek, ölümlerin önüne geçilmesi için sivil toplum örgütleriyle “trafik eylem planı” hazırlığı içinde olduklarını belirtti.

Ersan Saner, Alayköy Bölünmüş Yol Projesi’nin maliyetinin 8 milyon 965 bin TL olduğuna dikkat çekerek, yol projesinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

KÜÇÜK: “ÜLKEDEKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARINA ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Başbakan İrsen Küçük de, hükümet olarak ülkedeki altyapı çalışmalarına çok büyük önem verdiklerini belirterek, bu çalışmalarında TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de büyük katkıları olduğunu söyledi.

Hükümetin halkın ihtiyaçlarına cevap verecek konumda olduğunu ifade eden Küçük, hükümetin 3 yıllık ekonomik programı içinde, altyapı eksikliklerinin tamamlanmasının da bulunduğunu kaydetti.

Küçük, hükümete geldikten sonra Lefkoşa İmar Planı’nın tamamlanması çalışmalarına hız verdiklerini ve planın bir süre önce onaylanarak, yürürlüğe girdiğini belirtti. Başbakan Küçük, arzulanan başkent için gerekli yatırımları yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Temeli atılacak yolun, trafiği başka yollara yönlendirerek, Gönyeli çemberi üzerindeki trafiği rahatlatacağına işaret eden Başbakan İrsen Küçük, bunu tüm bölgelerde yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

“BÖLGECİLİK YAPMAK DOĞRU DEĞİL”

“Biz bu çalışmalara sadece Lefkoşa’da değil bütün adada devam ediyoruz. Bölgecilik yapmak doğru değil, bölgecilik ülkeye ihanet etmekten başka bir şey değil” şeklinde konuşan Başbakan İrsen Küçük, yol çalışmalarının insanların bir bölgeden bir bölgeye gitmesini kolaylaştırmasının yanısıra, artan akaryakıt masraflarını azaltmak için de önemli olduğuna işaret etti.

Yol projelerinin, yolların güvenli hale getirilmesinde de önem taşıdığını vurgulayan Küçük, yollarda ışıklandırma çalışmalarının devam ettiğine de dikkat çekti.

Başbakan Küçük, Ercan Havaalanı ihalesine de değinerek, ihalenin, ülkenin dışa açılan ilk penceresi olan hava limanının modern bir görünüşe kavuşması ve KKTC’nin modern bir ülke olduğunun kanıtlanması açısından önemli olduğunu belirtti.