Memorial Hastaneler Grubu, Türkiye’nin en iddialı hastanelerinden.

Her konuda kaliteli sağlık hizmeti verse de, özellikle onkolojik tedaviler ve organ nakilleri konusunda yurt içi ve yurt dışı ‘’hasta pazarında’’ söz sahibi olmak için çalışıyor.

Ülkemize girişi biraz tatsız olmuştu.

Ülkemizdeki herhangi bir yetkili kurumdan izin almaksızın, Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin karşısına, giriş çıkışları kameralarla kontrol edilen, üç odalı bir ofise konuşlandırmıştı kendisini.

Bir sekreter ve Barbaros Özkaptan adında bir hasta temsilcisi/sağlık organizatörü/hasta koordinatörü (?) bulunduruyordu o ofiste. (Tabelasının, onkoloji hastalarına bakan İç Hastalıkları Uzmanı, şimdilerde aynı zamanda Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanlığı’nı yürüten Sayın Dr. Özlem Gürkut’un tabelası ile aynı stil ve renklerde yazılması ve yan yana konuşlandırılmış olması da bir dönem dikkatleri çekmişti. Sonrasında, Sayın Gürkut’un tabelası oradan kaldırılmıştı.)

Konuyu ilk defa Serbest Çalışan Hekimler Birliği dile getirmişti.

Memorial’in ofisinin KKTC’de işi ne denmişti.

İzinsiz olduğu anlaşılınca bir süre kapatıldı.

Sonrasında, Bakanlar Kurulu kararı aldırılarak aynı ofis resmiyet kazandırıldı.

Ofisin açılma amacı, KKTC’den Türkiye’deki Memorial’lerden birini tercih eden hastaların takiplerini yapmak idi. Sevk Kurulu’nun sevkli hastaları da bu bağlamda yakından takip ediliyordu.

Sağlık Bakanlığı’na Memorial adına girip çıkan kişiler olduğu söylendi durdu.

Konular gittikçe kafaları karıştırır hale geldi.

Hatta, bir önceki Sağlık Bakanı Sayın Dr. Dt. Filiz Besim’in Memorial temsilcisinin, Sağlık Bakanlığı’na ve Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne girişinin yasaklandığını camiamız duydu. Konu ile ilgili polis soruşturma açılsa da, her zamanki gibi sonu yine güdük bırakıldı!

Ve, geldik günümüze.

Memorial bu aralar çok heyecanlı olmalı!

Nedeni KKTC’de bir DİSPANSER açmış olması?

Nerede bu dispanser?

Sayın Besim’in Diş Kliniği’nin üzerindeki APARTMAN DAİRESİNDE!

Yasal mı?

Bu sefer gerçekten yasal!

Sağlık Bakanlığı’ndan, Sayın Dr. Özlem Gürkut’un başkanı olduğu Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ğinden, Sayın Dr. Mustafa Taşçıoğlu’nun başkanı olduğu Kıbrıs Türk Tabipleri Odası’ndan gerekli izin, görüş ve onaylar alınarak açıldı.

Açılmasının ardından yasal reklamları da Facebook sayfasında sponsorlu görülmeye başlandı.


İşte o reklamlardan bir tanesi:

İlginçlikler  aslında tam da burada başlıyor:

KKTC Memorial, reklamında neden kiraladığı apartman dairesinde açtığı dispanserin fotoğrafının yerine, Türkiye’deki hastanelerinden birisinin fotoğrafını kullanmayı tercih ettiğini pek de anlayabilmiş değilim. Hiç çekinmeden eleştirdiğim Kolan Hastanesi bile, KKTC’deki ilanlarında Şişli’deki devasa hastanesini değil, Gönyeli’deki ‘’gerçek’’ hastanesinin fotoğrafını kullanıyor. Üstelik, Kolan Hastaneler Grubu, elini taşın altına koymuş ve burada en az 16 milyon Euro’luk bir yatırımın altına imza atmayı başarmış.

Memorial’den de beklenilen belki de KKTC sevdasını, bir hastane ile taçlandırmak olabilirdi, ama olamamış görüldüğü gibi! Neticede, KKTC dispanserinin fotoğrafı yerine Türkiye’den bir fotoğrafını koymayı tercih etmiş!

Reklamdaki diğer bir ilginçlik de, reklamın üzerine tıkladığınızda ortaya çıkıyor.

Karşınızda bir soru beliriyor: Türkiye’ye tedavi için gelmek ister misiniz?

Bu soruyu cevaplamadan ilerleyemiyorsunuz.

İyi de, Memorial KKTC’nin reklamında bu soruyu görünce: ‘’Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’’ denmez mi? Hani Memorial KKTC’de hizmete gelmişti? Ya da sorunun amacı ne?

Neyse…


Soruyu, ‘’Evet’’ veya ‘’Hayır’’ diye cevapladığınızda ise, açılan bir sonraki sayfada sizin iletişim bilgileriniz otomatik olarak Google tarafından dolduruluyor. Bu formu onaylamazsanız yine ilerlemeniz mümkün değil! Memorial ile iletişime geçen her bireyin bilgilerinin  otomatik kayıt altına alındığını da bu şekilde öğrenmiş bulunuyoruz.



Diyelim ki KKTC Memorial ile iletişimi bu kanaldan kurmaktan vazgeçerek, reklamda verilen Whatsapp numarasına tıkladık. Karşınıza Sayın Barbaros Özkaptan çıkıyor. Bana: ‘’KKTC’de Memorial demek, ben demek.’’ diyen kişi. Olabilir.  Ancak sanki biraz sınırları da zorlayarak, ‘’KKTC’deki doktorlar da dahil olmak üzere’’, 6 bin doktorun yöneticisi olduğunu açıkça söyleme cesaretini gösterebilen kişi.

Değerli okurlar;

KKTC’de gelenekler hiç bozulmuyor.

Türkiye’nin en karizmatik hastanelerinden birisi, kafaları karıştıran serüvenlerinin ardından, ülkemize doğru dürüst sağlık yatırımı yapmayı tercih etme yerine, apartman dairesinden bozma bir DİSPANSER ile halkımıza sağlık hizmeti sunacağını iddia ediyor!

Tüm branşlarda sağlık hizmeti verdiğini iddia eden Memorial, gece açık olmadığı, acil hizmeti veremediği, yatırarak hasta takip ve tedavi edemediği, ameliyatların yapılamadığı, doğumun bile yaptırılamayacağı, çok kısıtlı tetkik olanaklarının bulunabildiği bir dispanserde halkımıza nasıl hizmet vermeyi hedefliyor?

Bütün bunların hepsini geçtik, KKTC’deki sisteminin başına getirdiği kişinin verdiği rahatsızlıklar bilindiği halde, nedense görmezlikten geliniyor.

Başta Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden tutun da Sağlık Bakanlığı’na, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden bazı doktorlarla hatır gönül ilişkileri var mı, varsa ne boyutta, iyiden iyiye zihinleri kurcalıyor.

Memorial Hastaneler Grubu’nun, Türkiye’nin saygın ve prestijli hastanelerinden birisi olduğu kesindir.

Ancak KKTC’ye yansımalarının nasıl olduğuna ise, o hastaneler grubunun tepesinden birilerinin KKTC’ye gelerek, bir de buradan bakması gerekiyor.

Memorial’in KKTC’deki gerçek kaygısı, KKTC halkının sağlığına sahip çıkmak ve Türkiye-KKTC köprüsünü sağlam kurmak ise, belki de işe önce KKTC’ye tam teşekküllü bir hastane açarak ve başına da bir doktor getirerek başlaması gerekiyor.

Aksi durumda, Memorial’in KKTC’deki varlık nedenleri ve ilişkileri daha çok sorgulanacağa benziyor.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899