UBP’LİLER, 1 EKİM’DEN ÖNCE TOPLANMANIN ANAYASA’YA AYKIRI OLDUĞUNU SAVUNARAK TOPLANTIYA KATILMADI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugünkü toplantısında nisap sorunu yaşadı. Toplantı gecikmeli olarak saat 12.30 sıralarında başlayabildi.

Ana muhalefet UBP, “Meclis’in 1 Ekim’den önce toplanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğu” gerekçesiyle milletvekillerinin toplantıya girmediklerini açıkladı.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.50’da toplanmayı deneyen Meclis Genel Kurulu, nisap sorununa takıldı.

Siber, iç tüzük gereği toplantıya 15 dakika ara verdiğini duyururken, UBP’li milletvekillerinin salona hiç girmediği görüldü.

Bu arada siyasi parti gruplarının toplandığı öğrenildi.

ATUN AÇIKLAMA YAPTI: “TOPLANTI VE KARAR ALMAK ANAYASA’YA AYKIRI”

UBP Genel Sekreteri Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 Ekim’den önce rutin olarak toplanması halinde buna iştirak etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Atun, “Çünkü Anayasa’ya aykırı toplanacak bir Meclis’in aldığı bütün kararlar da Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmaya adaydır. Dolayısıyla usulsüzdür” dedi.

Atun, Meclis’te nisap sağlanmaması üzerine verilen ara sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Anayasa’ya göre Meclis çalışmalarının 1 Ekim’de başlaması gerektiğine dikkat çekti. Atun, “Bugün yapılan toplantı çağrısı rutin toplantı çağrısıydı. Eylül ayında rutin toplantı şeklinde yapılacak bütün toplantılar Anayasa’ya aykırı olacaktır. Alınan kararlar da aykırı olacak” ifadelerini kullandı.

UBP’nin bu konudaki hassasiyetini ortaya koyduğunu kaydeden Atun, yaz boyunca komite çalışmalarına UBP’nin kesintisiz katılıp katkı yaptığını söyledi. Meclis tatilinin kısalmasını ve çalışmasını istiyoruz ancak bunun Anayasa’ya uygun olması lazım. Bunun da yolu belki de Meclis’in olağanüstü toplanmasıdır” diye konuştu.