Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısında gerçekleştirilen hükümet programı üzerindeki görüşme devam ediyor.

Genel Kurul toplantısında gün boyu gerçekleştirilen konuşmalarla  irdelenen hükümet programının görüşülmesinin gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.
 
UBP Lefkoşa Milletvekili Şerife Ünverdi, toplantıdaki konuşmasında, UBP hükümeti olarak ülkedeki çalışma hayatı ile ilgili birçok proje geliştirdiklerini, kaçak işçi oranını yüzde 6’ya kadar düşürdüklerini, işsizliğin önüne geçmek için iş bulma buluşmaları düzenlediklerini, ihtiyat sandığını yaptıkları çalışmalarla ciddi bir karar geçirdiklerini, engellilere yönelik istihdam çalışmaları yaptıklarını anlattı ancak  UBP’den ayrılan 8 arkadaşlarının sayesinde engelli gençlerin istihdamlarının olmadığını ve bu gençlerin umutları ve gelecekleriyle oynandığını savundu.

Bunun üzerine DP-UG Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif oturduğu yerden Ünverdi’ye cevap vererek, “Her şey sizin yüzünüzden” dedi ve bunun üzerine ikili arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Ünverdi, seçimin ardından projelerine devam edeceklerini ve her şeyin halk için olduğunu vurgulayarak, “Projelerimiz 8 arkadaşımız yüzünden eksik kaldı ama yeniden iktidara gelince devam edeceğiz, sizin sayenizde engelli çocukların istihdamları yarım kaldı gelecekleri ve umutlarıyla oynadınız” dedi.

ERTUĞRULOĞLU

UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu da,  çok kısa bir dönem için gelen hükümet için bu kadar yoğun saatler geçirilmesini yadırgadığını, hükümetin de 5 yıl görev yapacakmış gibi program çıkarmasını yadırgadığını söyledi.

Ertuğruloğlu, hükümette yer alan bakanlara saygısının sonsuz olduğunu ancak hükümetin oluşum şekline ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yaptığını savunduğu “siyasi darbe senaryosuna” karşı olduğunu kaydetti.

Bu senaryoya ortak olduğunu savunduğu partileri eleştiren Ertuğruloğlu, hükümet programında Dışişleri Bakanlığı ile ilgili yer alan maddeye değindi. Ertuğruloğlu, bugünün Dışişleri Bakanı’nı 10 yıl önce kendisinin bakanı olduğu makamından kovduğunu ifade ederek, bu konuda Kutlay Erk’in halen açıklamalar yaptığını kaydetti.

Bunun üzerine olayı tekrar anlatma ihtiyacı duyduğunu ifade eden ve olayı anlatan Ertuğruloğlu, Erk’in kendisine “KKTC’yi Kıbrıs sorununun çözümünde tek engel görürüm” dediğini, bunun üzerine kendisine “bunu belki bana sokakta söyleyebilirsiniz, ama bu makamda söyletmem, sizinle konuşacak bir şey kalmadı lütfen dışarı çıkın dedim” dediğini söyledi.

Ertuğruloğlu, Erk’e “hala daha aynı düşünce de olup olmadığını” ve “bu engeli ortadan kaldırmaya mı geldiğini” sordu. Engel gördüğü KKTC devletinde bakanlık görevini kabul ettiğini ifade eden Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığında oturan Erk’e “KKTC’yi halen engel görüp görmediğini” sordu.

Kıbrıs konusunda bir anlaşma olacaksa bunun egemen eşitlik üzerinde olması gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, hükümet programında egemenlik kelimesini görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Şahıslarla değil ilkeler ve prensiplerle işi olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, KKTC devletinin devamlılığını isteyen biri olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs sorununun çözümünde yıllardır konfederasyonu savunduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk siyasi tarihinde son dönemde yaşanan sürecin Cumhurbaşkanı’nın geleceği için oynandığını savunan ve bu konuda Eroğlu’na suçlamalarda bulunan Ertuğruloğlu, bu konuda Eroğlu’na alet olmayacağını söyleyen ancak olan partiler bulunduğunu öne sürdü.

Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı’nın siyasetteki sonunun hiç tahmin ettiği gibi olmayacağını da savundu.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, son dönemde bu hükümetin gelmesiyle topluma büyük bir rahatlama geldiğini, petrol dolum tesisinin durdurulduğunu, trafiğin bir yerde toplanacağının açıklandığını, kültür ataşeliğinin iptal edildiğini ve daha bir çok kararın alınmasının ümit verdiğini söyledi. 

Angolemli, halkın herkesi bildiğini, tüm siyasileri gördüğünü, asıl 30 gün sonra bu üç partinin görüleceğini ve seçimden sonra bu üç partinin birlikte yürüyeceğini ifade ederek, bu seçimlerde halkın yeni hükümet sayesinde daha rahat bir şekilde sandığa gideceğine inandığını belirtti.

UBP hükümetine yönelik eleştirilerde bulunan Angolemli, şu anda göreve gelen hükümetin toplumun ve bu ülkeden mal alan yatırım yapan insanların sorunlarına cesurca el atması gerektiğini, buna inandığını kaydetti.

Angolemli, geçmiş hükümet döneminde yapılan yolsuzlukların ortaya çıkarılması ve yargı önüne götürülmesi durumunda halkın yeni hükümeti ayakta alkışlayacağını, denizlere plajlara bedava girilebilmesi için gerekli denetimlerin yapılması, gerekli güvenlik önlemlerin alınmasının takipçisi olunmasını istedi.

Hükümetten elektrik konusunda adım atmasını, elektrik dairesinin özerkleştirilmesi gerektiğini, santrallere filtre konulması gerektiğini, sokak aydınlatmaları konusunda bir karar verilmesi ve parayı belediyelerin mi kurumun mu toplayacağının açıklanması gerektiğini ifade eden Angolemli, hükümetten beklentilerini sıraladı ve alacakları her türlü karara destek sözü verdi.

ADEM

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, hükümet programı ile ilgili uzun bir mesai yaptıklarını, ancak konuşan herkesin dönüp gittiğini ifade ederek, böyle yapılınca verimli sonuç elde etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Adem, UBP milletvekillerini dinlediğinde çok öfkeli olduklarını anladığını, programı gerekçe yaparak savunma yapar duruma düştüklerini ve kendi dönemlerinde yaptıklarını izahat eder duruma düştüklerini ifade ederek, UBP Genel Başkanı İrsen Küçük ve İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu’nu eleştirdi, Çavuşoğlu’nun hükümete “siz kimsiniz” deme cüreti gösterdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu’nun söylemlerini eleştiren Adem, kendilerine çamur atıldığını, bu yüzden kendilerinin hükümete gelmeleri durumunda tüm bakanlıkların araştırılacağını ve en küçük olayın bile belgeleriyle ortaya döküleceğini belirtti.

Elinde belgeler olduğunu ve ihalesiz 2 milyona kadar verilen işler bulunduğunu savunan Adem, bu belgeleri gösterdi ve kimsenin devlet malını istediği gibi kullanamayacağını kaydetti.

Halkın fakirleştirildiğini, tüm sektörlerin geriye götürüldüğünü ifade eden Adem, görevlerinin artık ülkede şeffaflaşmak ve vatandaşların devlete olan güvenini yeniden tesis etmek olduğunu belirtti.

Ekonomik Programın değiştirilmesi için Türkiye ile görüşülmesi gerektiğini ifade eden Adem, programda yanlış gördüğü maddeleri paylaştı ve ekonominin kayıt altına alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Erken seçim hükümetine büyük görevler verilemeyeceğini, aksi halde bu arkadaşların “boğulacağını” ve üç partinin zarar göreceğini belirten Adem, partilerin kendi programlarını yansıtmasının daha önemli olduğunu kaydetti.

Adem, UBP hükümetinin başbakanlık ve bakanlıkların bütçelerini “boşalttığını ve talan ettiğini” savunarak, bakanlık bakanlık çoğu kullanılan bütçe kalemlerini sıraladı.

CTP’nin erken seçim hükümetine destek vermesi ve yer alması konusunda yapılan eleştirilere de değinen Adem, UBP’nin giderayak yaptıklarını görünce yer alma kararı aldıklarını, pişman da olmadıklarını vurguladı.

Hükümete gelmeleri durumunda bakanlıklarda her türlü iddianın araştırılacağını, eğer yargıya gidilecekse ve o dönemde bakanlık yapan kişiler milletvekiliyse dokunulmazlıkların kaldırılacağını söyleyen Adem, engel tanımayacaklarını ve herhangi bir yolsuzluk tespit edilmesi durumunda gerekli adımların atılacağını kaydetti.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, Meclis kürsüsünde az ama öz konuşmanın önemine dikkat çekerek, hükümeti, her ne kadar eleştirecek olsalar da başarılar diledi ve Başbakan’ın bir bayan olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Saner, hükümetin uzun bir icraat dönemi olmayacağını ancak 31 sayfalık hükümet programı yapıldığına göre bakanlıklara önem verildiğinin görüldüğünü, ancak Bayındırlık Bakanlığı paragrafında eksiklikler olduğunu, örneğin AB ile olan çalışmalar ve Telefon Dairesi ile ilgili bir açıklamanın bulunmadığını ifade etti.

KTHY’nin uçuşlarının sonlanmasını kimsenin istemediğini, ancak göreve geldiğinin 31. gününde bunun yaşandığını ve inanılmaz sözlere maruz kaldığını ifade eden Saner, şimdi bu iddiada bulunan partilerin hükümette olduğunu, komitede tüm evrakların bulunduğunu ve yeni hükümetten bu konuda gerekli araştırmayı yapmasını ve çözmesini istedi.

Ersan Saner, bu konuda “hodri meydan diyorum, 45 gününüz var komiteye oturup açıklayın” dedi ve bunun yeni hükümetin boynunun borcu olduğunu kaydetti.

Ercan Havalimanının özelleştirilmesi konusunda da çok eleştiriler aldıklarını, özellikle DP Genel Başkanının çok iddiada bulunduğunu ifade eden Saner, bu konuda da gerekli araştırmaların yapılmasını istedi.

Konuşmasını saat 22.00 sıralarında tamamlayan Saner’in ardından, UBP Milletvekili Sunat Atun söz aldı.