Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi bugün, CTP/BG  milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında, Genel Kurul toplantısı sonrasında toplandı.

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, gündeminde bulunan, Anayasanın 159’uncu Maddesinin 1’inci Fıkrasının (b) bendi kapsamına giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı madde madde görüştü ve oybirliğiyle kabul etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yönlendirmesi ve mevzuatın bir parçası olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir gereği olarak yaşama geçirilen Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvuru süresi 21 Aralık 2013 tarihinde sona erecek.

Yasa tasarısıyla Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin bir iç hukuk yolu olduğunun kanıtlanması ve tanınması için başvuru süresinin 2 yıl daha uzatılması hedeflenirken, bu değişiklikle TMK’nın kısa süreli kısıtlı sayıda başvuranın tazmin edilmesine yönelik etkisiz bir iç hukuk yolu olduğu yolunda sürdürülen iddiaların temelsiz kalması amaçlanıyor.

Komite toplantısına davetli olarak, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da katıldı.

Komite toplantısına, UBP milletvekili Ali Pilli, CTP/BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, UBP milletvekili İzlem Gürçağ ve DP/UG milletvekili Fikri Ataoğlu katıldı