MECLİS GENEL SEKRETERLİĞİ ÖRGÜTÜ (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ İLE HAVA LİMANLARI HİZMETLER VE LİMANLAR (ÜCRETLERİ) YASA TASARISI ONAYLANDI

: Meclis Genel Kurulu’nun gecenin  geç  saatlerine kadar süren dünkü toplantısında, Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yönetim İlkeleri) (Değişiklik) Yasa Önerisi  ile Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Yasa Tasarısı da onaylandı.

Meclisteki bazı kadrolarda düzenlemeler de içeren Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yönetim İlkeleri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’yle ilgili  komite raporunun sunulmasından sonra yasa önerisi üzerine ilk sözü CTP-BG Milletvekili Sonay Adem aldı.

Adem, komiteden oybirliğiyle geçen bu düzenleme yanında, meclisteki iş huzurunun tam anlamıyla sağlanabilmesi adına bazı anomalilerin de ortadan kaldırılması için gerekli değişikliklerin yapılmasını istedi.

Meclis Başkanı Hasan Bozer de, personelinin mutlu ve huzurlu çalışması adına gerekli düzenlemeleri yapma gayreti içinde olduklarına işaret ederek bu yönde irade ortaya koyduklarını kaydetti.

Görüşmenin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, öneri oybirliğiyle kabul edildi.

HAVA LİMANLARI …

Genel Kurul’da son olarak Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Yasa Tasarısı ele alındı.

İlgili komite raporunun milletvekillerinin bilgisine sunulmasının ardından CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay tasarıyla ilgili söz aldı.

ULUÇAY

CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay, bu yasa tasarısının Ercan Havalimanı’nın “peşkeş çekilmesi” nedeniyle yapıldığını iddia etti.

“Doğru olmayan işler mutlaka bir yerlerden geri döner” diyen Uluçay, bu tasarının 31 Mayıs’a kadar geçirilmemesi halinde, sonraki günler için işletmenin zararının karşılanmak durumunda kalınacağını kaydetti.

Esas sözleşme yanında ek sözleşme de yapıldığını ve ilgili şirkete verilen taahhütlerin iptal edilemeyeceği  yönünde maddeler eklendiğini belirten Uluçay,  bunun gerekçesini sordu.

Sözleşme  maddelerinden alıntılar da yapan Uluçay, bu konularda daha önce de pek çok kez eleştiri ve uyarılarda bulunduklarını hatırlattı.

Uluçay, bu yasa tasarısının 1 Ocak’a kadar geçmiş olması gerektiği, şirkete bunun da taahhüt edildiğini ancak bu tarih geçtiği için şirketin ek sözleşmeyle kendini garanti altına almak istediğini anlattı.

Uluçay, bu sözleşmeyle ülkenin geleceğine ipotek konulduğu iddiasında bulundu.

EMİROĞLULARI

TDP Milletvekili Mustafa Emiroğluları da Ercan ihalesiyle ilgili eleştirilerde bulunarak, ilerde yaşanması olası sorunlar ve sıkıntılara dikkat çekti.

“Siz bu malı sattınız mı, hibe mi ettiniz?” diye soran Emiroğluları, devletin bu firmadan para alamayacağı görüşünü savundu.

UBP Milletvekili Ahmet Kaşif ve ona yakın milletvekillerine bu yasa tasarısına onay vermemeleri için çağrı yapan Emiroğluları, bunun arkasının geleceği, ileriki günlerde diğer limanlara da sıra geleceğini ileri sürdü.

Emiroğluları, bu ülkenin varlıklarına gelecekte ihtiyaç olacağı, dolayısıyla bunlara sahip çıkılması gerektiğini anlatarak “bir şirket bu kadar savunulmaz” dedi.

SANER

Eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Ercan ihalesi için “peşkeş” ifadelerine tepki göstererek, işletme haklarının devrini içeren ihale süreciyle ilgili bilgiler aktardı.

İhale sözleşmesinden alıntılar yaparak, şirketle yapılan sözleşme gereği, denetleme yetkisinin kendilerinde olduğuna işaret eden Saner, idarenin sözleşmeyi feshetme yetkisi de bulunduğuna dikkat çekti.

Tarifelerin tespiti konusunda da düzenlemeler bulunduğunu ve değişen koşullarda yapılacak değişikliklerin idarenin onayına bağlı olacağını anlatan Saner, dünyayla aynı dili konuşmak ve dünyayla aynı koşullarda rekabet edilmesi gerektiğini kaydetti.

Saner, diğer alanlardaki yatırımcılara yapıldığının aksine Ercan’ın işletmesini  devralacak işletmeciye teşvik de olmadığını belirterek, bu süreçte her türlü yasal prosedürü izlediklerini, ilgili makamlardan gerekli görüşleri  de aldıklarını anlattı.

Saner, bu  yatırımın bu ülke için büyük bir kazanç olduğuna işaret ederek, denetleyici olarak çok hassas davranmalarının görevleri olduğunu vurguladı.

Yeniden söz alan CTP-BG Milletvekili Uluçay, bu yasa tasarısının geçmesinde yaşanan gecikmenin muhalefetten kaynaklanmadığını ve bu akşam da şeker suya düşmediğini belirterek, bir süre daha bekleyebileceğini söyledi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, tasarı oyçokluğuyla kabul edildi.

Tasarıya 26 kabul, 3 ret oyu verildi.

Çalışmalarını saat 23.00 sıralarında tamamlayan  Genel Kurul’un gelecek birleşimi perşembe günü yapılacak.

(ÖK/HÖ)